grzegorz wróbel 23.06.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 W związku z remontem domu muszę założyć skrzynkę na licznik prądu na zewnątrz. Powstaje przy tym spora, nieocieplona dziura w ścianie, którą, nota bene, w przyszłości chcę ocieplić. Czy takie marnotrawstwo jest normalne. Elektryk, gdy zapytałem go o to tylko się uśmiał. Co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetvinet 24.06.2004 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 mam ten sam problem, buduję w Ytong, a akurat tam gdzie mam miec przyłącze, grubość ściany zewnętrznej wynosi 25cm (garaz), gość z ytonga powiedział, ze jako izolację wystarczy założyć styropian ekstrudowany, ale jakoś mi się to nie podoba, bo skrzynka przyłączeniowa ma głębokość około 20 cm, czyli 20 skrzynka, i około 5 cm muru, albo samego ocieplenia..., co zrobić? jak to zamontować, by ograniczyć straty ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 24.06.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Chyba pozostaje modlić się o cud. Albo zainstalować przyłącze kablowe. Wtedy skrzynka jest w ogrodzeniu. Chyba, że ktoś zna jakiś supermateriał izolacyjny o grubości np. 1cm.?!?W praktyce pozostaje tylko podłożenie pod skrzynkę ok. 5cm. styropianu zwykłego lub ekstrudowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 24.06.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Czy aby napewno chcecie wkuwać tą skrzynię w ścianę i potem myśleć czy przemarznie czy nie. Zamontować ją nie niszcząc ściany na zewnątrz i po sprawie. Po kilku dniach przejdziecie na tym do porządku dziennego i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 24.06.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Tak jak sugeruje ArtMedia. Sa zlacza kablowe z miejscem na licznik elektryczny a zlacze robi sie w lini ogrodzenia. Dodatkowa zaleta jest, ze mamy spokoj jak energetyka chce odczytac licznik. A tego elektryka madrale pogonic i polecic mu aby u siebie zrobil taka dziure w scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 24.06.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 tak jak przedmówcy... skrzynki w ogrodzeniu (prąd, gaz); tylko licznik z wody będzie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.06.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 tak jak przedmówcy... skrzynki w ogrodzeniu (prąd, gaz); tylko licznik z wody będzie w domu Nie zawsze się da niestety..... Odległość skrzynki z licznikiem i zaworem gazu nie może być większa niż bodaj, że 10 m od budynku do którego gaz jest doprowadzany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 24.06.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 tak jak przedmówcy... skrzynki w ogrodzeniu (prąd, gaz); tylko licznik z wody będzie w domu Nie zawsze się da niestety..... Odległość skrzynki z licznikiem i zaworem gazu nie może być większa niż bodaj, że 10 m od budynku do którego gaz jest doprowadzany.... to fakt, chyba jakoś tak jest; ja bedę miał ogrodzenie 8 m od domu - na szczęście się załapię... wiecie coś może o odległości skrzynki gazowej od skrzynki z prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.06.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 zawsze na zimę możesz dołączać radiator to szkrzynkę wygrzeje. Tylko nie zapomnij:1) dać styropian na drzwiczki (np. 1 cm),2) podłączyć to przed licznikiem, w końcu energetyka dom wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.06.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 mam ten sam problem, buduję w Ytong, a akurat tam gdzie mam miec przyłącze, grubość ściany zewnętrznej wynosi 25cm (garaz), gość z ytonga powiedział, ze jako izolację wystarczy założyć styropian ekstrudowany, ale jakoś mi się to nie podoba, bo skrzynka przyłączeniowa ma głębokość około 20 cm, czyli 20 skrzynka, i około 5 cm muru, albo samego ocieplenia..., co zrobić? jak to zamontować, by ograniczyć straty ciepła? ja ocieplilem skrzynke gazowa takim styropianem. nie zwrocilem uwagi ze dodatkowo moge ocieplic jeszcze drzwi. postaram sie o tym pamietac przed nastepna zima. u mnie sytuacja moze jest latwiejsza bo szafka jest wpuszczona w scianie piwnicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.06.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 tom soyerUważaj Wątek jest do skrzynki elektrycznej, a nie gazowej. W gazowej masz otwory nawiewno-wywiewne, żeby jak inkasent z petem w ustach chciał ją otworzyć do odczytu to nie odfrunął. Nie zalecam izolować drzwiczek gazowych.Zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.06.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 tom soyer Uważaj Wątek jest do skrzynki elektrycznej, a nie gazowej. W gazowej masz otwory nawiewno-wywiewne, żeby jak inkasent z petem w ustach chciał ją otworzyć do odczytu to nie odfrunął. Nie zalecam izolować drzwiczek gazowych. Zdrówko dzieki za zwrocenie uwagi. planuje odwiercenie otworow w styrodurze. uwazasz ze mimo wszystko lepiej odpuscic sobie ta izolacje? przy okazji: czy drzwi szafki gazowej mozna pomalowac w kolorze elewacji (np na stalowo lub czarno)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.06.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Jeżeli uważasz, że to co założyłeś to za mało to bym wzmocnił izolację tylko tą co jest przy ścianie (np. zapytał inkasenta czy mogę za licznikiem wysprejować pianką poliuretan).Co do koloru to może na kleju taki ładny drobny grysik jest w różnych kolorach, ale na metalu nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 24.06.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Jeżeli uważasz, że to co założyłeś to za mało to bym wzmocnił izolację tylko tą co jest przy ścianie (np. zapytał inkasenta czy mogę za licznikiem wysprejować pianką poliuretan). Co do koloru to może na kleju taki ładny drobny grysik jest w różnych kolorach, ale na metalu nie sprawdzałem. Nie musi byc skrzynka gazowa koloru zoltego? Przepisy i chodzi tez o bezpieczenstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.06.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Karol chyba ma rację.Proponuję żółty grysik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 28.06.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Karol chyba ma rację. Proponuję żółty grysik. I czarny na napis "GAZ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.06.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Przepraszam, jak najbardziej czarny napis "GAZ" o znormalizowanych literach.Czarnym można też równiótko obłożyć brzegi skrzynki te wychodzące na elewację.Myślę, że inwestycję należy współdzielić może z jakimś zainteresowanym sąsiadem, żeby móc podzielić się mieszanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts