Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie skrzynki na licznik?

Recommended Posts

W związku z remontem domu muszę założyć skrzynkę na licznik prądu na zewnątrz. Powstaje przy tym spora, nieocieplona dziura w ścianie, którą, nota bene, w przyszłości chcę ocieplić. Czy takie marnotrawstwo jest normalne. Elektryk, gdy zapytałem go o to tylko się uśmiał. Co zrobić?

mam ten sam problem, buduję w Ytong, a akurat tam gdzie mam miec przyłącze, grubość ściany zewnętrznej wynosi 25cm (garaz), gość z ytonga powiedział, ze jako izolację wystarczy założyć styropian ekstrudowany, ale jakoś mi się to nie podoba, bo skrzynka przyłączeniowa ma głębokość około 20 cm, czyli 20 skrzynka, i około 5 cm muru, albo samego ocieplenia..., co zrobić? jak to zamontować, by ograniczyć straty ciepła?

tak jak przedmówcy... :D

skrzynki w ogrodzeniu (prąd, gaz); tylko licznik z wody będzie w domu

Nie zawsze się da niestety.....

Odległość skrzynki z licznikiem i zaworem gazu nie może być większa niż bodaj, że 10 m od budynku do którego gaz jest doprowadzany....

tak jak przedmówcy... :D

skrzynki w ogrodzeniu (prąd, gaz); tylko licznik z wody będzie w domu

Nie zawsze się da niestety.....

Odległość skrzynki z licznikiem i zaworem gazu nie może być większa niż bodaj, że 10 m od budynku do którego gaz jest doprowadzany....

to fakt, chyba jakoś tak jest; ja bedę miał ogrodzenie 8 m od domu - na szczęście się załapię... :D

wiecie coś może o odległości skrzynki gazowej od skrzynki z prądem?

mam ten sam problem, buduję w Ytong, a akurat tam gdzie mam miec przyłącze, grubość ściany zewnętrznej wynosi 25cm (garaz), gość z ytonga powiedział, ze jako izolację wystarczy założyć styropian ekstrudowany, ale jakoś mi się to nie podoba, bo skrzynka przyłączeniowa ma głębokość około 20 cm, czyli 20 skrzynka, i około 5 cm muru, albo samego ocieplenia..., co zrobić? jak to zamontować, by ograniczyć straty ciepła?

ja ocieplilem skrzynke gazowa takim styropianem. nie zwrocilem uwagi ze dodatkowo moge ocieplic jeszcze drzwi. postaram sie o tym pamietac przed nastepna zima.

u mnie sytuacja moze jest latwiejsza bo szafka jest wpuszczona w scianie piwnicznej.

tom soyer

Uważaj Wątek jest do skrzynki elektrycznej, a nie gazowej. W gazowej masz otwory nawiewno-wywiewne, żeby jak inkasent z petem w ustach chciał ją otworzyć do odczytu to nie odfrunął. Nie zalecam izolować drzwiczek gazowych.

Zdrówko

dzieki za zwrocenie uwagi. planuje odwiercenie otworow w styrodurze. uwazasz ze mimo wszystko lepiej odpuscic sobie ta izolacje?

przy okazji: czy drzwi szafki gazowej mozna pomalowac w kolorze elewacji (np na stalowo lub czarno)?

Jeżeli uważasz, że to co założyłeś to za mało to bym wzmocnił izolację tylko tą co jest przy ścianie (np. zapytał inkasenta czy mogę za licznikiem wysprejować pianką poliuretan).

Co do koloru to może na kleju taki ładny drobny grysik jest w różnych kolorach, ale na metalu nie sprawdzałem.

Jeżeli uważasz, że to co założyłeś to za mało to bym wzmocnił izolację tylko tą co jest przy ścianie (np. zapytał inkasenta czy mogę za licznikiem wysprejować pianką poliuretan).

Co do koloru to może na kleju taki ładny drobny grysik jest w różnych kolorach, ale na metalu nie sprawdzałem.

Nie musi byc skrzynka gazowa koloru zoltego? Przepisy i chodzi tez o bezpieczenstwo

Przepraszam, jak najbardziej czarny napis "GAZ" o znormalizowanych literach.

Czarnym można też równiótko obłożyć brzegi skrzynki te wychodzące na elewację.

Myślę, że inwestycję należy współdzielić może z jakimś zainteresowanym sąsiadem, żeby móc podzielić się mieszanką.