Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimne parapety, wieje pod oknami

Recommended Posts

Witam, mam pytanie otóż borykam się z podobnym problemem i wadliwie zamontowanymi oknami balonowymi . Po prostu mam duzy mostek termiczny spowodowany nie ociepleniem góry balkonu i kiepskim montażem okien gdyż stoja one na trzech dyblach przy podstawie i wylewką balkonu od wylewki pokoju odgradza przekładka z 5 cm styropianu. Gorzej że na balkonie płytki i wszystko już wykończone . Czy można zastosować taki zabieg aby skuć wylewke pod oknem w głąb balkonu jakieś 7 - 10 cm na głębokość 7 cm czyli tyle ile wylewką i w tą szczelinę wcisnąć taki blok z xps jeśli da radę albo wypełnić to jakims izolatorem typu polynor odciac nadmiar z wierzchu zakleić styrodurem a potem hydroizolacja siatka klei płytki . Wiem że jest to półśrodek ale nie wiedzę póki co możliwości skucia i roboty od ppczTku balkonu.

Pozdrawiam

Kto i w jaki sposób stwierdził ten mostek?

Proszę o jakiś szkic z przekrojem pionowym tego rozwiązania albo zdjęcia zamontowanych okien przed tynkami i wylewkami.

Na jakich trzech dyblach to stoi? Tzw. kotwa "wielka stopa"?

Organoleptycznie stwierdzilem w zimie kiedy przy oknie 15 st C . Jak zdjalem parapet to od ościeżnicy 1 cm szpara bo nie dali pianki , zapianowalem ale efekt mizerny

Nie do końca rozumiem o czym piszesz. Okno balkonowe i parapet który zdemontowałeś? Zewnętrzny? Bo tak wnioskuję z foty:

[ATTACH=CONFIG]453342[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]453343[/ATTACH]

Samo dokładne zapianowanie powinno dać odczuwalny efekt. Fakt, że to półśrodek, ale przy tym rozwiązaniu montażu nic prostszego nie widzę.

Jeśli nadal jest zimno (to pojęcie mocno względne w szukaniu sposobów "naprawy", zwłaszcza okna) to myślę że problem może tkwić też w innych miejscach. Przykro mi, na podstawie takich informacji nie potrafię pomóc.