Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Będę robił sobie altanke przed domem 12 m kwadratowych. Z zewnatrz dach chcę pokryć gontem asfaltowym typu karpiówka. A czym pokryć dach od wewnątrz, żeby ładnie wyglądało? Bo gont jak rozumiem kładzie się poprostu na deski ( jest to coś jak papa ? ) i od wewnatrz będzie widać te deski i chyba nie będzie to fajnie wyglądać. Czy może pozostać na deskach i tylko je pomalowac np. na brązowo? Co byście zaproponowali?
https://forum.murator.pl/topic/198947-dach-altanki-od-wewnatrz/

Chyba źle nazwałem temat - nie chodzi mi o altanke, taką typowo ogrodową, tylko będzie to zadaszenie tarasu - przepraszam. Taras jest już zrobiony i teraz chcę zrobić sobie zadaszenie. Chcę zrobić dokładnie coś takiego taras05_c.jpgTylko że dach będzie nie z poliwęglanu ( za drogi ) a normalnie z desek i na deskach gonit bitumiczny typu karpiówka. I zastanawiam się jak zrobić ów dach od wewnątrz - czy zostawić poprostu deski i je pomalować lakierem bezbarwnym bądz jakimś kolorem czy zrobić coś innego.

I od razu zapytam - zadaszenie będzie 4mx3m. Jakiej grubości i szerokości legary zastosować? Ile trzeba wpuścić w ziemię legar podtrzymujący daszek? I jakiej grubości deski musiałyby być na taki metraż? Myślałem o legarach 6cmx12cm i grubość desek na 2,5cm. Będzie dobrze?

https://forum.murator.pl/topic/198947-dach-altanki-od-wewnatrz/#findComment-6773501