Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa altany z grilo-wędzarnia oraz drewutni blisko granicy działki

Recommended Posts

Przewertowałem forum i zacząłem się gubić trochę dlatego zakładam ten temat.

1) Chciałbym zbudować drewutnie blisko granicy działki i altanę odsunięta od granicy działki o jakieś 80 cm. Czy mogę postawić drewutnie i altanę jeśli mój sąsiad ma wybudowane wzdłuż granicy działki jakieś stajenki i budynki gospodarcze z pustaka (odsunięte od granicy działki o jakieś 10 cm, zbudowane są wzdłuż całej granicy działki).

2) Może mnie ktoś uświadomić jak prawidłowo zrobić słupki fundamentowe pod drewutnię bo z tym też mam lekki problem niestety.

3) jeżeli między murem powstałym z zabudowań sąsiada a moją działka znajduje się siatka czy mogę ja zdjąć i wstawić za nią płot drewniany równy wysokości jego muru?

Jeżeli będą potrzebne zdjęcie podepnę do tematu.

Dzięki za pomoc!

(...)

3) jeżeli między murem powstałym z zabudowań sąsiada a moją działka znajduje się siatka czy mogę ja zdjąć i wstawić za nią płot drewniany (...)

A do kogo należy siatka/ ogrodzenie? Jest Twoje, sąsiada czy wspólne?

(...)

wstawić za nią płot drewniany równy wysokości jego muru?(...)

Jaka jest wysokość muru?

Dużo się chyba w kwestii przepisów dotyczących ogrodzeń nie zmieniło, więc poczytaj: ogrodzenie zgodne z prawem

Budowa ogrodzenia nie wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. W niektórych przypadkach będzie jednak potrzebne zgłoszenie, czyli zawiadomienie starostwa o zamiarze wykonania ogrodzenia. Zgłosić należy budowę lub remont ogrodzeń:

• od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz
  • o wysokości powyżej 2,2 m – bez względu na to, czy są sytuowane od strony drogi, czy od strony działki sąsiada.

Ogrodzenia, których wysokość nie przekracza 2,2 m, lokalizowane pomiędzy sąsiednimi działkami, nie wymagają ani pozwolenia, ani zgłoszenia.

A do kogo należy siatka/ ogrodzenie? Jest Twoje, sąsiada czy wspólne?

Jaka jest wysokość muru?

Dużo się chyba w kwestii przepisów dotyczących ogrodzeń nie zmieniło, więc poczytaj: ogrodzenie zgodne z prawem

Siatka prawdopodobnie należy do mnie nie jestem tego jednak w 100% pewien ze względu iż dom powstał jak mnie jeszcze na świecie nie było ;)

Mur ma około 2m