busiarz 11.03.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam https://img1.sprzedajemy.pl/540x405_piec-co-2872441.jpgPosiadam taki piec C. O. tylko z 2 drzwiczkami. I bez żadnej elektroniki etc z pompką obiegową tylko.Zawsze w piecu palił tato. Ja sam umiem ale niezabardzo. Może mi ktoś z Was wytłumaczyć od czego to jest i kiedy to się otwiera i przymykaTen rygier przy kominiedrzwiczki dolneoraz drzwiczki popielnika. Jak rozpalić najszybciej i żeby mało węgla poszło? Jak chce rozpalić rano w piecu to otwieram dolne drzwiczki wybieram popiuł potem gazetę na gazetę drewno i podpalam ( górny rygiel prawie zamknięty na komin) Potem otwieram popielnik drzwicznki dolne zamykam i dospuje węgla rygier przy kominie na połowe otwarty.I tak az grzejniki będą gorące i potem zasłone komina prawie zamykam na ok 0,5cm dolne drzwiczki na ok 5mm otwarte a popielnik całkiem zamknięty.I po dosypaniu węgla wytrzymuje na około 3 h góra. Jak to jest możliwe że niektórzy nie wygasają na noc? Zresztą juz po godiznie ogien się nie pali tylko jest żar. Najwięcej wegla idzie przy rozpalaniu a potem też trzeba sporo dosypywać. Czy ja robię to dobrze? I prosze mi napisać jak to jest z tymi drzwiczkami, popielnikiem i ryglem przy kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.03.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 http://www.czysteogrzewanie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 11.03.2015 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 za link dziekuję, czyli nie napisze mi ktoś jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.03.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tam jest napisane. Racz zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.03.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 11.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam https://img1.sprzedajemy.pl/540x405_piec-co-2872441.jpg Posiadam taki piec C. O. tylko z 2 drzwiczkami. I bez żadnej elektroniki etc z pompką obiegową tylko. Zawsze w piecu palił tato. Ja sam umiem ale niezabardzo. Może mi ktoś z Was wytłumaczyć od czego to jest i kiedy to się otwiera i przymyka Ten rygier przy kominie drzwiczki dolne oraz drzwiczki popielnika. Jak rozpalić najszybciej i żeby mało węgla poszło? Jak chce rozpalić rano w piecu to otwieram dolne drzwiczki wybieram popiuł potem gazetę na gazetę drewno i podpalam ( górny rygiel prawie zamknięty na komin) Potem otwieram popielnik drzwicznki dolne zamykam i dospuje węgla rygier przy kominie na połowe otwarty. I tak az grzejniki będą gorące i potem zasłone komina prawie zamykam na ok 0,5cm dolne drzwiczki na ok 5mm otwarte a popielnik całkiem zamknięty. I po dosypaniu węgla wytrzymuje na około 3 h góra. Jak to jest możliwe że niektórzy nie wygasają na noc? Zresztą juz po godiznie ogien się nie pali tylko jest żar. Najwięcej wegla idzie przy rozpalaniu a potem też trzeba sporo dosypywać. Czy ja robię to dobrze? I prosze mi napisać jak to jest z tymi drzwiczkami, popielnikiem i ryglem przy kominie. witam po pierwsze wsyp najpierw wegla potem pare drewienek i gazeta po drugie rozpal to od gory nie od dolu!!!! po trzecie zawsze miej otwarty rygiel na komin chyba ze zycie ci nie mile czad to cichy zabojca po czwarte uchyl drzwiczki dolne tak aby sie rozpalilo w piecu potem nalezy je zamknac na szpare ok 0,5cm pamietaj czytaj co forumowicze napisali czyste ogrzewanie ja postaralem sie to wytlumaczyc lopatologicznie w razie problemow pytaj!!!!!!!!!!!!! dobrze by bylo abys mial miarkownik ciagu zwykly lub pod sterownik ale to pozniejszy etap powodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 13.03.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 no ale tato pali inaczej. wszystko to co piszesz się nie zgadza najpierw rozpalenie a potem zaknięcie komina i dolnych drzwiczek bo jak sie otworzy komin to szybko wygasa w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 13.03.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 pokaż tacie i zmień zasady palenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 13.03.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 no ale tato pali inaczej. wszystko to co piszesz się nie zgadza najpierw rozpalenie a potem zaknięcie komina i dolnych drzwiczek bo jak sie otworzy komin to szybko wygasa w piecu witam skoro tata pali inaczej to truje siebie i sasiadów proszę o przeczytanie co forumowicze napisali powyżej czyli czyste ogrzewanie powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.03.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Zdaje się, że Ty dobrze wiesz, jak to zrobić... To w takim razie po co pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.03.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Oczywiście powyższy post kierowałem do autora tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 30.03.2015 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Panowie to ja już troszke sie naczytałem szyber przy kominie otwarty na maxa to nie wywieje mi ciepła? A pracą kotła steruję drzwiczkami pod rusztem tam gdzie popiół spada? da sie je tylko zamknąć albo otworzyć nie da sie ustawićczy drzwiczkami gdzie można gwóźdź dać tam gdzie jest ruszt i gdzie się rozpala? A drzwiczki zasypowe zamknięte mają być tak? Czy otwarte aby powietrza wtórnego dać? A jak palę od góry to jak wtedy to wygląda? Jak palę kostką albo orzechem to jest sens palenia od góry czy od dołu mozna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 30.03.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ttttttttttttttrrrrrrrrrrrrrrrrrooooooooooool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 31.03.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Panowie to ja już troszke sie naczytałem A jak palę od góry to jak wtedy to wygląda? jaki masz kociol juz wiesz a jak masz dolniaka to jak w nim palic od góry wiesz zrób fajna sesje zdjeciowa kotła i w srodku tez tak zeby bylo dobrze widac jak jest zbudowany i pokaz to cos sie doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts