Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwieranie okien narożnych do środka - sam sobie strzeliłem w kolano

Recommended Posts

Tytuł niewiele mówi, bo nie wiem, jak go sformułować w jednym zdaniu.

Otóż mam słupek narożny systemowy, dwa okna otwierane od słupka do środka... Na kartce wszystko wygłądało ok. Brakowało wyobrażenia przestrzennego i wyobraźni. Ale zdjęcie zobrazuje to lepiej...

okno2.jpg

Co tu teraz z tym zrobić? Bo tak zostać nie może. Dziś to dopiero zobaczyłem, okna będa jeszcze regulowane itp. Sa to dwa identyczne okna , da się zamienić jedno z drugim tak, żeby otwierania były na zewnątrz a nie od środka?

Kurde... Ja mogłem tego nie zauwazyć, ale na produkcji czy tez przy weryfikacji zamówienia ktoś mądrzejszy powinien to wyłapać...

Stary temat, ale ja też się nadziałem, niby pytałem czy uchyły nie będą się spotykać, bo nie miałem nigdy takiego okna, niby miały się nie spotykać (późniejsze tłumaczenie, że nie spotykają się na miajaka czyli raz 1 skrzydło a raz drugie) Zaproponowali mi wymianę skrzydła na stałe, ale nie bardzo mi się to podoba, podobno na słupku narożnym nie można dać zawiasów na 2 skrzydła i w jedną i w drugą stronę, bo się nie mieszczą w słupku. Znalazłem bardzo fajny patent i może to zadziała. Nie będę wklejał linków ale chodzi o bardzo płytą klamkę, która bardzo mało odstaje od ramy. można wpisać w goofle "Klamka okienna pod żaluzje". może uda mi się dodać tu obrazek :). Muszę zmiarzyć na budowie czy 22mm, bo tyle odstaje załatwi sprawę.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słupek narożny jest elementem dodatkowym łączącym dwie ościeżnice

Wystarczy przemontowac okna

Zamienić miejscami by klamki były przy glifach A nie przy słupku

Wtedy oba będziesz mógł spokojnie otwierać choć nie na osciez oba jednocześnie i w dalszym ciągu tylko jedno będziesz mógł uchylac