Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie instalacji .Dobór grzejników.

Jarek Wysocki

Recommended Posts

Witam,

parę tygodni temu kupiłem mały,stary domek.

Do następnego okresu grzewczego planuje zrobić instalację C.O. z kotłem na pellet.

Obecnie w domu znajdują się 3 piecyki na olej.

Domek wybudowany około 1940 r, piętrowy,jedna ściana wspólna z domem sąsiada.

Nie ocieplony,dach nowy,dachówka.

Dom znajduję się w regionie Niemiec,gdzie temperatura bardzo rzadko spada poniżej -10 stopni.

Planuję kupić kocioł Red Compact Slim 15 kW do tego bufor z podgrzewaczem wody.

Chciałem żeby ktoś napisał czy dobrze dobrałem moc grzejników?

Parter:

-Pokój ~7,5 m2 1200W

-Korytarz ~8,75 m2 1200W

-Korytarz ~5,66 m2 900W

-Łazienka ~5,50 m2 800W

-Garaż - bez grzejnika

Piętro:

-Pokój ~12 m2 1800W

-Sypialnia ~12 m2 1800W

-Kuchnia ~10 m2 1000W

-Łazienka ~ 5,80 m2 900W

-Korytarz ~4,40 m2 -bez grzejnika

Proszę też o radę czy zrobić instalację w systemie trójnikowym czy lepiej zastosować rozdzielacze?

Przesyłam narysowany przeze mnie prowizoryczny plan domu oraz plan instalacji C.O. z instrukcji do kotła Red Compact Slim 15,co sądzicie o tym planie?

Schowek02.jpgIMG_20150311_0001.jpg

Jest to forum techniczne, o wrózeniu ze szklanej kuli mozna poczytac na forach wrózbiarskich/ezoterycznych. Okreslenie "mały stary domek" zawiera w sobie taki ogrom informacji ze nie wiadomo co z nimi zrobic.. Tak w zasadzie to cięzko jest podac mniej informacji. Nawet jak by była podana pełna informacja dotycząca budynku to na tzw. oko nikt nie potwierdzi prawidłowosci lub nie doboru mocy grzejników, sumując moce grzejników jest to 9600 W, dodając na cwu ok 4x0,25 kW, razem ok 10600W, kocioł ma moc 15 kW, przewymiarowanie ok 50%. Reszta to tylko gdybanie. Edytowane przez asolt