Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z deszczówki do budowy domu ? tak czy nie ?

Recommended Posts

Witam chciałem zapytać czy mogę zastosować wodę deszczową z zbiornika do budowy domu (stan surowy otwarty)?? Czy jest jakaś różnica między zastosowaniem wody zwykłej sanitarnej z kranu ??

Woda deszczowa może być zakwaszona ? lub może wpływać na trwałość połączeń między bloczkami porothemru ?

Nie wiem co ma ten z arabskim nickiem powyżej na myśli ;) ale deszczówka w porównaniu do kranówy lub wody ze studni to była w moim przypadku przepaść w czystości i klarowności wody, na korzyść deszczówki - te pozostałe to wyglądały przy niej jak za przeproszeniem - poranna uryna, również zamarzanie deszczówki a kranówy to były inne temperatury - ta druga to jak słona mineralna marzła parę st. poniżej zera, a wcale w mojej okolicy nie ma złej wody w kranie, nie porównując obu nie zdawał bym sobie sprawy jak wygląda czysta woda i co piję na co dzień.

Tak, że jeżeli potrzebujesz to spokojnie możesz brać - ja do tynkowania wnętrza za niedługo podłączam dwa zbiorniki po kubiku do rynny i łapię prosto z dachu czystą, wiosenną wodę, po jednym porządnym deszczu będzie ile potrzeba.

Witam chciałem zapytać czy mogę zastosować wodę deszczową z zbiornika do budowy domu

Nadaje się - wiele domów tak zbudowano i nie mają z nimi najmniejszego problemu, zawartość związków w wodzie jest znikoma, więcej przewidują normy w cemencie więc nie masz się co martwić.

Oby tylko nie było w niej organizmów żywych typu żab czy jaszczurek bo zrobisz im "sarkofag" w spoinach :)

Pozdrawia"

Nie nadaje się...

Jest to woda miękka z dużą zawartością siarki i innych składników biologicznych. Każdy producent materiałów budowlanych opisuje w kartach technicznych, że woda ma być czysta "czytaj z kranu" i zimna.

Miękka woda sprzyja rozwojowi wykwitów wapiennych, spowalnia wiązanie zapraw cementowych i osłabia ich wytrzymałość.