Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym jeździmy?

parti

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktos mial stycznosc z uzytkowaniem bi fuel, benzyna / CNG?
miałem z nimi styczność jak przyjeżdżały do Poznania na Św Michała na zabudowę CNG Golfy IV generacji głównie na rynek szwedzki Powstawał on w poznańskiej fabryce w latach 2002 - 2006. Łączna produkcja pojazdu wyniosła 2572 sztuk (2002 - 43, 2003 - 718, 2004 - 632, 2005 - 726, 2006 - 453). także nie był zbyt popularny . może nowsze modele są popularniejsze bo zapewne szukasz czegoś nowszego . na fakturze z fabryki były kwoty około 4 500 euro za takiego pod zabudowe

. były mega dobrze wyposażone 4 grzane miejsca w welurach ale jakichś chyba innych niż zwykłe bo robiły wrażenie ciepłych od razu nawet dotykając gołą ręką w sporym mrozie , podgrzewana kierownica , nawi z obrotowym ekranem ,zmieniarka , szyberdach z zewnątrz wyglądały jak golasy jedyne co to każdy miał alusy i wspomniany szyber. w kwestii jazdy zbyt wiele nie napiszę bo poruszałem się nimi tylko po placu przeładunkowym , słyszałem ,że miały mały zasięg . Kilka razy widziałem sprintera w wersji CNG, z pod świateł nieźle się zbierał i 160 konną osobówką było co robić by jechać równo z nim .

nie ma zbyt wielu stacji do tankowana , ja akurat mam takową 5km od domu , ale ruchu na niej nie widać

Tak tylko ”zucilem” pytanie. ;)

Oba auta to Euro IV

CNG i Etanol to w PL raczej slaba alternatywa.

Ja ostatnio korzystałem z tego forum:

http://lpg-forum.pl

Może warto zajrzeć i popytać. Zdaje sobie sprawę, że to nie jest tematyczne forum CNG. Może coś???

Edytowane przez Tomaszs131

Wujek google od razu po wpisaniu CNG forum wypluwa to co trzeba

https://cng.auto.pl/forum/vw-touran-ecofuel-1-4-tsi-cng-t443.html na stronie głównej podział na marki i auta dostawcze

Jest też dział że stacjami https://cng.auto.pl/forum/stacje-cng-w-polsce-f3.html

Na tym forum piszą , że legalizacja butli jest co 3 lata , zwykle LPG co 10 .

Piszą też żeby baaardzo uważać przy zakupie takiego auta...

Edytowane przez cuuube

BMK-a na razie poszła w odstawkę. Od kilku dni testuję Hanię.

Zdjęcie wykonałem w garażu.

1c495254086f78d2.jpg

do wyjaśnienia sprawy potrzebuje jeszcze zdjęcie zegarów jak silnik jest zimny, jeśli to dla Ciebie nie będzie kłopot to włącz światła i dopiero cyknij foty.

Jak spalanie benzyny przez Hanie?

To właśnie wtedy silnik był zimny. Hania w cyklu mieszanym pali 9.7 l/100km. Przejechałem zaledwie 300 km. W trasie jeszcze nie jechałem. Wtedy spokojnie zejdzie poniżej 8 litrów.

P.S.

Światła dzienne(ori) były włączone.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

To właśnie wtedy silnik był zimny. Hania w cyklu mieszanym pali 9.7 l/100km. Przejechałem zaledwie 300 km. W trasie jeszcze nie jechałem. Wtedy spokojnie zejdzie poniżej 8 litrów.

P.S.

Światła dzienne(ori) były włączone.

Jak już nacieszysz się Hanką i będziesz jechał BMK-ą to poproszę o zdjęcie licznika zaraz po odpaleniu zimnego silnika i drugie zdjęcie jak silnik osiągnie temperature roboczą.

P.S.

Do zdjęć włącz światła mijania

BMK-a jest już zazdrosna raczej, no a może nie masz czasu zrobić tych zdjęć? Jeśli tak to zadam pytanie chłopakom od beemek, choć myślałem, że mając od nowości ten egzemplarz podasz wiarygodne dane.

Do swojej bawarki się tak przywiązałem (mam ją od nowości), że pewnie zajadę ją na śmierć:)

Tak dla ciekawości w którym miejscu wskazałem te nie wiarygodne dane. Sugerujesz rzeczy których nie ma. Nadepnąłem Ci na odcisk tak mi sie zdaje i teraz za wszelką cenę starasz się mnie ośmieszyć. Trochę to słabe, czyżbyś zmienił swój target?

Chłopaki od beemki nic innego Ci nie powiedzą. Zamiast wypytywać się chłopaków zerknij na forum bmw.

Tak dla ciekawości w którym miejscu wskazałem te nie wiarygodne dane. Sugerujesz rzeczy których nie ma. Nadepnąłem Ci na odcisk tak mi sie zdaje i teraz za wszelką cenę starasz się mnie ośmieszyć. Trochę to słabe, czyżbyś zmienił swój target?

Chłopaki od beemki nic innego Ci nie powiedzą. Zamiast wypytywać się chłopaków zerknij na forum bmw.

By dane były wiarygodne muszą być pełne, miały być dwa zdjęcia, zrobiłeś jedno jak stwierdziłeś zimnego silnika, nawiasem mówiąc gratuluje spalania!!!

Nie staram się Cie ośmieszyć, chce tylko by nie wprowadzać innych w błąd, poradziłeś użytkownikom BMW E60 LCI by wyposażyli się w interfejs.

W moim przypadku BMW przejechane 137 k km padły mi termostaty i filtr się zapchał. Konieczne było wypalanie mechaniczne.

Teraz za pomocą interfejsu kontroluję jego stan. Wypalam go samodzielnie poprzez odpowiedni program. Odbywa się to co 200 - 300 km, wtedy ilość sadzy osiąga 35-40 gramów. Popiołu w nim dosyć szybko przybywa, niestety wypalić go nie można. Przy 100 gramach może zaistnieć konieczność czyszczenia chemicznego lub jego wymiana. Obecnie od dwóch lat (wcześniej z racji innego miejsca zamieszkania sporo jeździłem w trasę) codziennie dowożę dzieci do szkoły- dystans jakieś dwa, trzy km. Sadza w filtrze dosyć szybko się nagromadzą a to z powodu braku automatycznego wypalania. Wypalania, które uruchamia się w określonych warunkach- przy temperaturze silnika powyżej 75oC. I braku jakichkolwiek błędów w komputerze pokładowym.

Zimą taka temperatura, przy takim kilometrażu jest nie do osiągnięcia. Zwiększa to ilość nagromadzenia się sadzy i popiołu filtrze. Bez interfejsu, kontroli stanu filtra można go dosyć szybko wykończyć.

Wykończyć to można wszystko jak sie używa niezgodnie z instrukcją!!!

30-40 gram sadzy co 200-300 km no nieźle użytkujesz to auto

Nie znam się na BMW i z ciekawości chciałem się dowiedzieć jak przy braku wskaźnika od temperatury płynu chłodzącego rozwiązali przekaz info dla kierowcy o rozgrzewaniu się silnika.

Ponieważ twierdzisz, że przez brak wskaźnika nie wiedziałeś, że padły Ci termostaty i w związku z tym zapchał się DPF.

Spytałem Ci się czy czytałeś instrukcje obsługi jak kupiłeś nową BMK-e, nawiasem zapytam w którym salonie kupiłeś tą sztuke?

Akurat brak dpf-u to spora zaleta w sytuacji eksploatacji auta na krótkich dystansach.

P.S.

Taka ciekawostka, Vw wprowadza w tym roku do wszystkich swoich aut benzynowych filtr dpf.

Jeszcze trochę i inne marki pójdą ich śladem.

W czasach gdy każdy nowszy diesel ma założony kaganiec typu dpf, należy postawić na benzynkę. Zwłaszcza, że tak jak pisze kemot auto będzie jeździć na krótkich trasach. Lepiej będzie jak pozostaniesz przy japończykach. Yaris wydaje się być rozsądną propozycją. Chociaż Civic też jest spoko.

jaki kaganiec-bzdura

kupiłeś auto spalające ok 10 litrów benzyny na 100 km koszt przejechania tych km ok. 50 zł

dizel z DPF spala ok 7 litrów to koszt jest ok 30

to ja się pytam ile więcej wydasz na benzyne przez trzy lata użytkowania?

Podnieś te wszystkie tematy uczciwie i zobaczymy czyje jest słabe. Nie daj się ośmieszyć i przedstaw wiarygodne dane, a zakończymy temat.

Spytałem Ci się czy czytałeś instrukcje obsługi jak kupiłeś nową BMK-e, nawiasem zapytam w którym salonie kupiłeś tą sztuke?

A czego się miałby z tej instrukcji dowiedzieć? Zacytujesz? Bo z 257-stronnicowej instrukcji do F34, na temat DPF nie dowiesz się praktycznie nic.