Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przedstawiony powyżej przez Adę, to jeden z jak najbardziej prawidłowych sposobów przygotowywania śeieżego szpinaku ..

 

Co prawda nie wypada, .................

Ale dopowiem, że dotyczy to każdego młodego warzywa "liściastego" -np. couve coração odmiany kapusty "bezgłókowej" - jako zamiennik polecam młode liście naszej kapuchy (przed zawiązaniem głowy), albo kapusty włoskiej.

 

http://www.supernapoleao.com/images/IMG_4201.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całość na patelnie żeliwa (30 sekund) i gotowe. Światowa paryska naturalna kuchnia na naszym stole.

 

 

http://s2.postimg.org/he1kyqn7d/z_35.jpg

 

Tego smaku niczym się nie zastąpi.

 

 

Sam ser jest jedynym w swoim rodzaju serem z serwatki koziej i krowiej. Idealny zamiennik czekolady, powideł itp.

Edytowane przez ada_marcin
opis sera
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przedstawiony powyżej przez Adę, to jeden z jak najbardziej prawidłowych sposobów przygotowywania śeieżego szpinaku ... można również przed dodaniem szpinaku, podsmażyć odrobinę grubo posiekanego czosnku lub czosnkowego szczypioru :)

 

ps - sok z grapefrutów z mojego ogrodu nie jest gorzki ;)

 

Dobrze ,że to ty Chef napisałeś o czosnku bo wiesz ,że będzie gorzki tego jegomościa szpinak. Jeszcze raz pomylił naleśniki z krokietami zawijając jajja sadzone ze spalonym czymś.Nie promuj tego tłustego bardzo nieapetycznego tłuszczu.:yes::D.Ja goryczki nie lubię zwłaszcza w oryginalnym zestawieniu zwanym krokietem.:wave:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze ,że to ty Chef napisałeś o czosnku bo wiesz ,że będzie gorzki tego jegomościa szpinak. Jeszcze raz pomylił naleśniki z krokietami zawijając jajja sadzone ze spalonym czymś.Nie promuj tego tłustego bardzo nieapetycznego tłuszczu.:yes::D.Ja goryczki nie lubię zwłaszcza w oryginalnym zestawieniu zwanym krokietem.:wave:

 

O matko! Przestań sie błaźnić. Zacznij się uczyć.

 

 

Co do szpinaku, to wiedza z zakresu technologii

przygotowania żywnosci zaleca jak najkrótszą obróbkę termiczną

szpinaku i to również z innych względów. Naucz się jak odróżniać szpinak który zakwitł bo to jest śmieć kulinarny, od tego dobrego.

 

Polecam, nauka i wiedza nie boli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłopie podajesz sam tego śmiecia i to z kardynalnym właśnie kulinarnym błędem i Chef Paul to bardzo delikatnie ci zaznaczył..To w czym masz problem ,że teraz publicznie się tłumaczysz??? Tłuszcz ci się leje te domowniki to nie maja już go dosyć.Zajrzyj na jego bloga kolego i poczytaj jak przyrządza szpinak według ciebie bez walorów smakowych .Szkoda na polemikę z tobą ale obiecane naleśniki zrobię i wkleję przepis i oczywiście oryginalny krokiecika by dać upust twym niepotrzebnym emocjom.:yes::D:D:D.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko w celach edukacyjnych - dodam:

 

- szpinak wiosenny różni się zasadniczo od szpinaku jesiennego - z punktu widzenia "obróbki" kulinarnej, to są dwa różne "surowce",

- obróbka termiczna (krótkie obgotowanie) szpinaku, ma za zadanie usunięcie szczawianów,

- obróbka termiczna (bardzo krótka) w wyższej (wysokiej) temperaturze, czyli smażenie na tłuszczu, nie tylko usuwa szczawiany, ale dodatkowo "nasyca" tłuszczem szpinak, a to powoduje przyswajalność wielu witamin i związków (organicznych),

- można powiedzieć, że szpinak bez tłuszczu (surowy lub po obróbce termicznej) jest tyko warzywem "smakowym", bo jego wartości "zdrowotne" nie mają szans na przyswojenie przez organizm człowieka.

 

Ps. I jest zasadnicza różnica między naleśnikiem nadziewanym ("rolada", koperta), a krokietem - fundamentalna różnica. Prezentowane dania były naleśnikami (nadziewanymi) a nie krokietami.

 

Ps.2. Dodatek czosnku jest tylko dodatkowym walorem smakowym (nie przez wszystkich tolerowanym), równie dobrze można dodać np. cebulkę, imbir, itp. A rzeczona goryczka mogła pochodzić z zbyt przesmażonego czosnku, a nie z wiosennego szpinaku.

Edytowane przez sSiwy12
drugiego Ps-a se dopisałem - a co.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul Z twojego bloga i tak go robimy w mojej rodzinie.Jeśli sobie nie życzysz, to usunę post ale chciałem najpierw przypomnieć jak go przyrządzasz.

SKŁADNIKI:

1/2 kg świeżego szpinaku

3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

 

 

http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać.

 

 

Smacznego.

 

Żródło

http://www.chefpaul.net/szpinakCz.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wracając do meritum sprawy.

 

Ja najbardziej lubię naleśniki nadziewane farszem z sera - w formie rolady.

 

Farsz to biały ser, rozdrobniony widelcem (nie mielę maszynką bo ciapana ciapucha wychodzi :) ), zaparzona słuszna ilość rodzynek, mieszam ze śmietaną lub (i) żółtkiem.

Można dosłodzić, można dodać wanilię.

Jadam toto na zimno, lub szybko podsmażone, w słusznej temperaturze na klarowanym maśle (w rumianej skórce, ma być chłodny farsz).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak go robimy w mojej rodzinie.

 

A zauważyłeś łaskawco, że to zupełnie inna bajka?

Opisujesz potrawę pt. szpinak, a odnosisz się do potrawy pt. naleśnik nadziewany jajkiem sadzonym,z boczkiem na chrupko, z dodatkiem szpinaku.

 

A gdyby, do tych naleśników, dodano "surowy" szpinak - też byłaby taka reakcja ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...