ada_marcin 28.05.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Odsyłam to tabeli dietetycznej zbafcuf kulinarnich. Patelnie czyścimy solą, dziekuję Pawle. Potwierdzają to również wszyscy najwięksi mistrzowie swiata w gotowaniu. Sprawdziłam. http://s24.postimg.org/g8iowyxv9/z_14.jpg Edytowane 28 Maja 2015 przez ada_marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Dodatkowo dania z patelni wzbogacamy naturalnie smakiem i żelazem. Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Na wyczyszczoną patelnie nanosimy kilka gramów oleju roślinnego(1/4 łyżeczki), i jesteśmy gotowi do naleśników. Edytowane 28 Maja 2015 przez ada_marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A tak wygląda czyszczenie patelni. http://s11.postimg.org/863b0gqkz/IMG_0055.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Możemy zaczynać naleśniki po mistrzowsku. 1 szklanka maki 1 1/2 szklanki mleka 1 lub 2 jajka 1 łyżka oleju 1/4 lyżeczki soli Utrzepać lub blenderem potraktować. Zostawić na około 20 min aby ciasto "dojrzało". http://s29.postimg.org/civ1r6mbr/z_15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 to już czwarty ... http://s4.postimg.org/w5n4xb1jh/z_22.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.05.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 przedstawiony powyżej przez Adę, to jeden z jak najbardziej prawidłowych sposobów przygotowywania śeieżego szpinaku .. Co prawda nie wypada, ................. Ale dopowiem, że dotyczy to każdego młodego warzywa "liściastego" -np. couve coração odmiany kapusty "bezgłókowej" - jako zamiennik polecam młode liście naszej kapuchy (przed zawiązaniem głowy), albo kapusty włoskiej. http://www.supernapoleao.com/images/IMG_4201.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Co prawda to prawda. Ja natomiast zastąpie cukier z tych niespecjalnych netowych, bo to "syf" dla zdrowia, czymś cudownym. Gjetost. http://s10.postimg.org/f88uzzop5/z_30.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Całość na patelnie żeliwa (30 sekund) i gotowe. Światowa paryska naturalna kuchnia na naszym stole. http://s2.postimg.org/he1kyqn7d/z_35.jpg Tego smaku niczym się nie zastąpi. Sam ser jest jedynym w swoim rodzaju serem z serwatki koziej i krowiej. Idealny zamiennik czekolady, powideł itp. Edytowane 28 Maja 2015 przez ada_marcin opis sera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 28.05.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Przepraszam za poprawki, ale w czasie "naleśnikowania" nie ma czasu na pisanie. Jest to bardzo bardzo trudne, więc byłam zmuszona zrobić to w innym czasie. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecenas41 28.05.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 W weekend jadę do domu to zrobię małżonce Wygląda rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.05.2015 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) przedstawiony powyżej przez Adę, to jeden z jak najbardziej prawidłowych sposobów przygotowywania śeieżego szpinaku ... można również przed dodaniem szpinaku, podsmażyć odrobinę grubo posiekanego czosnku lub czosnkowego szczypioru ps - sok z grapefrutów z mojego ogrodu nie jest gorzki Dobrze ,że to ty Chef napisałeś o czosnku bo wiesz ,że będzie gorzki tego jegomościa szpinak. Jeszcze raz pomylił naleśniki z krokietami zawijając jajja sadzone ze spalonym czymś.Nie promuj tego tłustego bardzo nieapetycznego tłuszczu..Ja goryczki nie lubię zwłaszcza w oryginalnym zestawieniu zwanym krokietem. Edytowane 28 Maja 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 29.05.2015 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Dobrze ,że to ty Chef napisałeś o czosnku bo wiesz ,że będzie gorzki tego jegomościa szpinak. Jeszcze raz pomylił naleśniki z krokietami zawijając jajja sadzone ze spalonym czymś.Nie promuj tego tłustego bardzo nieapetycznego tłuszczu..Ja goryczki nie lubię zwłaszcza w oryginalnym zestawieniu zwanym krokietem. O matko! Przestań sie błaźnić. Zacznij się uczyć. Co do szpinaku, to wiedza z zakresu technologii przygotowania żywnosci zaleca jak najkrótszą obróbkę termiczną szpinaku i to również z innych względów. Naucz się jak odróżniać szpinak który zakwitł bo to jest śmieć kulinarny, od tego dobrego. Polecam, nauka i wiedza nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.05.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Chłopie podajesz sam tego śmiecia i to z kardynalnym właśnie kulinarnym błędem i Chef Paul to bardzo delikatnie ci zaznaczył..To w czym masz problem ,że teraz publicznie się tłumaczysz??? Tłuszcz ci się leje te domowniki to nie maja już go dosyć.Zajrzyj na jego bloga kolego i poczytaj jak przyrządza szpinak według ciebie bez walorów smakowych .Szkoda na polemikę z tobą ale obiecane naleśniki zrobię i wkleję przepis i oczywiście oryginalny krokiecika by dać upust twym niepotrzebnym emocjom.:D:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Tylko w celach edukacyjnych - dodam: - szpinak wiosenny różni się zasadniczo od szpinaku jesiennego - z punktu widzenia "obróbki" kulinarnej, to są dwa różne "surowce",- obróbka termiczna (krótkie obgotowanie) szpinaku, ma za zadanie usunięcie szczawianów,- obróbka termiczna (bardzo krótka) w wyższej (wysokiej) temperaturze, czyli smażenie na tłuszczu, nie tylko usuwa szczawiany, ale dodatkowo "nasyca" tłuszczem szpinak, a to powoduje przyswajalność wielu witamin i związków (organicznych),- można powiedzieć, że szpinak bez tłuszczu (surowy lub po obróbce termicznej) jest tyko warzywem "smakowym", bo jego wartości "zdrowotne" nie mają szans na przyswojenie przez organizm człowieka. Ps. I jest zasadnicza różnica między naleśnikiem nadziewanym ("rolada", koperta), a krokietem - fundamentalna różnica. Prezentowane dania były naleśnikami (nadziewanymi) a nie krokietami. Ps.2. Dodatek czosnku jest tylko dodatkowym walorem smakowym (nie przez wszystkich tolerowanym), równie dobrze można dodać np. cebulkę, imbir, itp. A rzeczona goryczka mogła pochodzić z zbyt przesmażonego czosnku, a nie z wiosennego szpinaku. Edytowane 29 Maja 2015 przez sSiwy12 drugiego Ps-a se dopisałem - a co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Chef Paul Z twojego bloga i tak go robimy w mojej rodzinie.Jeśli sobie nie życzysz, to usunę post ale chciałem najpierw przypomnieć jak go przyrządzasz. SKŁADNIKI: 1/2 kg świeżego szpinaku3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku2 łyżki masła1 łyżka oliwysól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać. Smacznego. Żródło http://www.chefpaul.net/szpinakCz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 A wracając do meritum sprawy. Ja najbardziej lubię naleśniki nadziewane farszem z sera - w formie rolady. Farsz to biały ser, rozdrobniony widelcem (nie mielę maszynką bo ciapana ciapucha wychodzi ), zaparzona słuszna ilość rodzynek, mieszam ze śmietaną lub (i) żółtkiem. Można dosłodzić, można dodać wanilię. Jadam toto na zimno, lub szybko podsmażone, w słusznej temperaturze na klarowanym maśle (w rumianej skórce, ma być chłodny farsz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 tak go robimy w mojej rodzinie. A zauważyłeś łaskawco, że to zupełnie inna bajka? Opisujesz potrawę pt. szpinak, a odnosisz się do potrawy pt. naleśnik nadziewany jajkiem sadzonym,z boczkiem na chrupko, z dodatkiem szpinaku. A gdyby, do tych naleśników, dodano "surowy" szpinak - też byłaby taka reakcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.05.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 szpinak przyrządzam na bardzo wiele sposobów Ciemiężycielka bardzo lubi "Florentine" jako farsz do naleśników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Ciemiężycielka bardzo lubi "Florentine" jako farsz do naleśników Na "sucho", czy z sosem śmietanowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.