Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena polozenia kanalizacji

Notkin

Recommended Posts

Chciałem się upewnić czy nie przepłaciłem. Jaka może być cena położenia rur kanalizacyjnych (fi 160) na długości 18m. Rów szeroki 40cm i głęboki 150cm - potem oczywiście zasypany i zagęszczony. Do tego osadzenie studzienki . Chodzi mi o sama robociznę i cenę w przybliżeniu.

• 2 months później...

Wycena dla mnie:

głębokość wykopu przy domu-150cm;

3m rura fi 160 mm;

potem studzienka fi 425 z zestawem wierzchnim na auto 1,5T i kinetami;

potem rura fi 160mm na długość 14m;

włożenie do istniejącej zakorkowanej rury na granicy działki na głębokość 2m;

wszystkie papierzyska,'

geodeta;

SUMA :bash: 3200 zł.....

Chciałem się upewnić czy nie przepłaciłem. Jaka może być cena położenia rur kanalizacyjnych (fi 160) na długości 18m. Rów szeroki 40cm i głęboki 150cm - potem oczywiście zasypany i zagęszczony. Do tego osadzenie studzienki . Chodzi mi o sama robociznę i cenę w przybliżeniu.

• 1 month później...
Też się spotkałem z takimi wycenami kanalizacji i po spotkaniu się z 3 firmami które miały to robić za około 5 tyś PLN zrobiłem to sam. To jest tak prosta sprawa że układanie klocków lego przy tym to prawdziwa inżynieria... Zamawiasz koparkę która ma ci wykopać z A do B z odpowiednim spadkiem około 2,5-3%. Koparka wykopie w 1h około 15-18m takiego wykopu. Zamawiasz rury ze studzienkami które przywiozą ci ze składu budowlanego na miejsce. Następnie łączysz wszystko co dla 18m zajmie ci z pół dnia jak robisz to po raz pierwszy. Układasz rury kielichami od napływającej wody czyli od domu do kanalizacji. Spadek możesz weryfikować np 2m poziomicą. Wystarczy do jednego końca zamontować - przykleić np taśmą 6cm deski i pilnować poziomu na poziomicy. Jak wszystko ułożysz to przysyp nieco rurę ziemą a później znów poproś aby koparka przyjechała na 30min aby to zasypać. Zagęszczenie ma sens na drodze a na twojej działce możesz sobie to darować. Operator koparki może to dość dobrze zageścić tak aby nie robił się rów wzdłuż wykopu za jakiś czas.

• 10 months później...
wszystko dobrze, jeśli woda gruntowa jest nisko. Bo jak jest wysoko, to nie jest już tak wesoło z tym kopaniem.

pzdr

Jak woda gruntowa jest wysoko np na wiosnę to żadna firma nie chce tego robić i każą ci czekać aż będzie sucho... Po za tym można to robić sukcesywnie - wykopać odcinek i zawalić - to powoduje że zwykła pompa do wypompowania wody brudnej wystarczy aby mieć suchy wykop. Wszystko zależy od głębokości wykopu.

--

Pozdrawiam

Rafał