niktspecjalny 12.03.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zapytałbym. Jak Państwo rozwiążecie ten problem?Klimat się zmienia?Pasywniaki górą?. Gaz zaoszczędziłem.Drewna mam full.Kominki i ich oprawa stoją w miejscu.To jest jakieś różne od innowacji.;).Nie czuje tego klimatu ale każdy decyduje za siebie. Pozdrawiam cieplutko bez wypalanek kominkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.03.2015 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Jak zaczynałem przygodę z ogniem kominkowym wydawało mi się ,że to na wieki,czyli palę-palimy,martwię się o drewno na kolejne sezony,tuninguję swoje ciepełko w czasie zimy;),czyli wprowadzam zmiany,poddaje się nowościom rynkowym,wdrażam je według potrzeb,restauruje-odnawiam swoją instalację wraz z jego sercem.Czy coś stygnie,zaczyna przemijać?. Taka skromna dywagacja,może i nie na temat ale coś w tym jest. gorąco pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Starzeje się chłopina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.03.2015 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam.Widzisz chodzi mi o to np. że jak jadę do pracy widzę olbrzymie stosy cudownie poukładanych pod wymiar polan,już teraz z cudowna reklamą,tel.itd.Tego moje oczy wcześniej nie widziały.Zawsze sam dzwoniłem do dostawców zapisując się w kolejkę po opał,a teraz oni dzwonią do mnie.Serwisant zadzwonił chcąc umówić się na przegląd instalacji.Kopara mi opadła bo to ja go zawsze musiałem o to prosić.Filtry czyste,instalacja wzorcowa nawet zapomniał spytać o komin ale zapytał ile razy czyszczę wyczystkę.Zimy w tym roku nie odczuliśmy w domu,bardzo dużo zaoszczędziliśmy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.03.2015 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Starzeje się chłopina... Tak to tyż .Baturka ale pamiętaj ,że jak taki klimat utrzyma się dłużej to co stanie się z branżą kominkową???Wiem ,że usłyszę od ciebie zapewnienie ,że jest wieczna.Przywołaj jakąś statystykę np.rok,dwa,trzy lata wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Obserwacje dobre, wnioski chybione. Wreszcie w Polsce rodzi się rynek handlu drewnem opałowym. To dopiero początek...Z pewnością nie jest to wynik stagnacji, tylko chłopaki "poczuli krew". Nawet gazownicy to dostrzegli i kombinują z zakazami, bo prawie 200.000 urządzeń sprzedawanych rocznie na drewno, to policzek dla producentów gazówek i gazu. Jest też wzrost (i będzie się nasilał) urządzeń które zamontuje byle głupek. Niestety co drugi;). Piecyki, gotowe zestawy, sety i podobne...To akurat w naszym kraju odbije się czkawką, bo brak kultury...Ale co tam...Po nas choćby.... Z drugiej strony gówniarzeria i bezhołowie...Coraz więcej wykonawców, więc kawałki tortu mniejsze do podziału. Ale producenci zacierają łapki (jeden Ci już to dał odczuć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.03.2015 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Zapewne masz rację i wypadałoby zapytać przy tym :jak np. z cenami u was-branży?Wiesz ,że znam odpowiedź..No chyba ,że chcesz mnie zaskoczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 13.03.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Na Budmie też bez kominków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 13.03.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 śmiem twierdzić, że gdyby zimy ociepliły się na stałe, wykonawcy kominków tylko by na tym zyskali, a inwestorzy zaczęli rezygnować z kotłowni na wungiel.do ciepłej wody powietrzna pompa, a do przepalenia kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Na Budmie też bez kominków... Targi "Kominki" są ściśle powiązane z Budmą. Wywalczyliśmy to od poprzedniej Budmy, a przez wiele lat tułaliśmy się poza nią. Tyle, ze targi kominkowe, nie tylko w Polsce, są zwykle co dwa lata. Wyjątkiem są targi zduńskie w Wels. Zapraszam do Poznania w przyszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.03.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 śmiem twierdzić, że gdyby zimy ociepliły się na stałe, wykonawcy kominków tylko by na tym zyskali, a inwestorzy zaczęli rezygnować z kotłowni na wungiel. do ciepłej wody powietrzna pompa, a do przepalenia kominek. Witam.Jak tak mocno twierdzisz to nie zapominaj o tym ,że akumulacja ciepła to nie akumulacja wody.Myślisz ,że świadomość inwestorów jest na takim poziomie ,że np. przy założeniu hipotetycznym, zimy osłabną,złagodnieją, to dopiero zaczną sie rozpierduchy w kotłowniach i zaczną podmieniać węglaki na PC i kominki.Czasami zastanów się nad tym co chcesz przekazać.Kotłownie węglowe jak już ludzie maja to je mieć będą,a do czego chyba nie muszę ci tłumaczyć.Z założenia,ciepła zima to najara sobie w kominku.Pootwiera okna i będzie mieszał.Szyber na max i w kumin.Widzisz tu sens???Nie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 14.03.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Przy plus 5 w cieplym domu palisz z wieczora i masz cieplo do nastepnego. Za akumulacje robia same sciany. Gro inwestorow dzis zakladajacych kominek mowi, ze to ogrzewanie na okres przejsciowy jesienno letni i dogrzewanie oraz przyjemnosc zima. Gdyby okres przejsciowy nigdy nie przechodzil w zime inne zrodlo ciepla byloby zbedne.Wyszly by z mody grzejniki na scianach i dodatkowe kotlownie. Tylko ci najbardziej wygodni zalozyli by sobie piec na gaz nawet i z butli. Kominek mieli by i tak, zeby kumplom pokazac i zeby zopa nie zmarzla w przypadku awarii pradu. Witam.Jak tak mocno twierdzisz to nie zapominaj o tym ,że akumulacja ciepła to nie akumulacja wody.Myślisz ,że świadomość inwestorów jest na takim poziomie ,że np. przy założeniu hipotetycznym, zimy osłabną,złagodnieją, to dopiero zaczną sie rozpierduchy w kotłowniach i zaczną podmieniać węglaki na PC i kominki.Czasami zastanów się nad tym co chcesz przekazać.Kotłownie węglowe jak już ludzie maja to je mieć będą,a do czego chyba nie muszę ci tłumaczyć.Z założenia,ciepła zima to najara sobie w kominku.Pootwiera okna i będzie mieszał.Szyber na max i w kumin.Widzisz tu sens???Nie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.03.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Paliłem tej zimy kilka razy a w domu mam 22,5 stC.PG organizuje pracę z podłogówka nadzwyczaj poprawnie.Jeśli wiesz o czym mówię bo z tym różnie jak widzę.Ani nie latamy w dresach i czapach ani krótkich portkach i koszulkach na ramiączkach.Optymalnie.Wiem ,że to trudne słowo gdy akumulacja nie mylić z kumulacją przesłania oczy.Przy minimalnym nakładzie i bez niej żyje się statecznie.Trochę upraszczasz i sprowadzasz do jednego pod siebie ale widzę ,że znasz znaczenie słowa wygoda. Wiesz co się dzieje jak mam rachunek za gaz 200zł.???mija kilka dni i ekipa z gazowni sprawdza mój licznik i reduktor.Śmieszne nieprawdaż. Edytowane 15 Marca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.03.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Na Budmie też bez kominków... Salon kominkowy na Budmie jest co 2 lata . W zeszłym roku wystawialiśmy się z firmą Romotop , czy tak będzie za rok nie wiem bo efekt tych targów był mierny ... Targi budowlane powoli stają się przeżytkiem ... mala frekwencja zwiedzających ... duży koszt który moim zdaniem lepiej przeznaczyć na szkolenia dla firm wykonawczych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Salon kominkowy na Budmie jest co 2 lata . W zeszłym roku wystawialiśmy się z firmą Romotop , czy tak będzie za rok nie wiem bo efekt tych targów był mierny ... Targi budowlane powoli stają się przeżytkiem ... mala frekwencja zwiedzających ... duży koszt który moim zdaniem lepiej przeznaczyć na szkolenia dla firm wykonawczych . Twój post i odczucia, dają mi teraz wiele do myślenia. Ale zapewne Targi to na pewno fajna impreza dla wystawiających, może nawet w pewnym sensie dowartościowanie ich poczynań. Druga sprawa to efekty, oczekiwania. Smutne jest to co piszesz, że efekty i oczekiwania są marne. Może klientów (zwiedzających) odbiera internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.03.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 zdradź szczegóły genialności tego twojego rozwiązania, szczerze nie chce mi się wierzyć, no chyba, ze masz na myśli lipiec i grzanie ciepłej wody. albo masz 50-60 m2 z pustaków styropianowych ? wracając do teorii- gdyby zimy nie schodziły poniżej 5*C, można byłoby się za 200pln lub mniej na kominku spokojnie miesiąc przebujać Paliłem tej zimy kilka razy a w domu mam 22,5 stC.PG organizuje pracę z podłogówka nadzwyczaj poprawnie.Jeśli wiesz o czym mówię bo z tym różnie jak widzę.Ani nie latamy w dresach i czapach ani krótkich portkach i koszulkach na ramiączkach.Optymalnie.Wiem ,że to trudne słowo gdy akumulacja nie mylić z kumulacją przesłania oczy.Przy minimalnym nakładzie i bez niej żyje się statecznie.Trochę upraszczasz i sprowadzasz do jednego pod siebie ale widzę ,że znasz znaczenie słowa wygoda. Wiesz co się dzieje jak mam rachunek za gaz 200zł.???mija kilka dni i ekipa z gazowni sprawdza mój licznik i reduktor.Śmieszne nieprawdaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.03.2015 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 zdradź szczegóły genialności tego twojego rozwiązania, szczerze nie chce mi się wierzyć, no chyba, ze masz na myśli lipiec i grzanie ciepłej wody. albo masz 50-60 m2 z pustaków styropianowych ? wracając do teorii- gdyby zimy nie schodziły poniżej 5*C, można byłoby się za 200pln lub mniej na kominku spokojnie miesiąc przebujać Tylko ubolewam już nad tym ,że ni chybił trafił nie skumasz tego i przekształcisz na swój świat akumulacji ciepełka.Chyba ci nie wytłumaczę ale przynajmniej spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.03.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 chyba na codzień jeśli mowisz , ze masz grzanie za 200 pln nie spotyka się to z reakcją: ok też takie mam, tylko raczej z niedowierzaniem. dlatego ja również szczerze napisałem, ze nie wierze ( z wyłączeniem domu wielkości mieszkania, zbudowanego na zasadzie termosu). opowiedz o złożoności twojej instalacji, wielkości budynku i izolacji lub pozostaniemy przy dotychczasowych stanowiskach. Tylko ubolewam już nad tym ,że ni chybił trafił nie skumasz tego i przekształcisz na swój świat akumulacji ciepełka.Chyba ci nie wytłumaczę ale przynajmniej spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2015 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 chyba na codzień jeśli mowisz , ze masz grzanie za 200 pln nie spotyka się to z reakcją: ok też takie mam, tylko raczej z niedowierzaniem. dlatego ja również szczerze napisałem, ze nie wierze ( z wyłączeniem domu wielkości mieszkania, zbudowanego na zasadzie termosu). opowiedz o złożoności twojej instalacji, wielkości budynku i izolacji lub pozostaniemy przy dotychczasowych stanowiskach. Zjawisko to już opisałem w wątku innym.Jeśli chcesz szukać,szukaj tam wszystko opisałem. Trochę rozjeżdżamy się z tematem topiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2015 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Panowie ciepełko na dworze,solarki mi już graja kilka dni,się podłogówka nagrzewa lechowski to już zagadnienie znasz, kumuluje czy akumuluje w podłogówce zastawiam ci na kolacyjkę:yes: i deczko trzyma ta podłogówka, a PG milczy,a KZPŁW milczy i czeka na lepsze czasy,a w domu 23 stC,a drewna ostało na kilka sezonów ,a wszyscy zadowoleni ,że się klimat ociepla,a może czas szukać alternatywy dla kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts