jacmih04 12.03.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witamzmieniłem decyzję jezeli chodzi o piec na ekogroszek i latem chce kupic piec na pelletdoradzicie coś ?dom 120 mkw z garazem ocieplony z poddaszem uzytkowym. tez ocieplonymdodam że wyjcie do komina musi byc u góry w piecuzalezy mi na dobrym piecu , moge zapłacic troszke więcej , ale chciałbym aby piec był w miare oszczędny i raczej nieawaryjnychce palic w nim cały rok , tzn. zima ogrzewac dom a latem wodędodam że mieszkam koło wrocławia i serwis do pieca tez chciałbym aby był, nie za daleko odemniePozdrawiam i czekam na ewentualne podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.03.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Odezwij się, coś się znajdzie, serwis masz pod nosem i montaż możliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacmih04 13.03.2015 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 dodam , że piec musi stać bokiem do komina , wylot do komina u góry , miedzy scianą a kominem gdzie ma stac piec jest 143 cm, znajde taki piec aby się zmiescił u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 No przecież piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacmih04 13.03.2015 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 jutro mozna zadzwonic i porozmawiac? podaj nr telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Na PW wyślę, ewentualnie na stronie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacmih04 13.03.2015 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 dzięki, jutro zadzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.03.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 karoka piszesz o tym śmiechuchu z palnikiem. ? Masz przekrój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja wiem o czym piszę Nie, nie o tym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.03.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) na stronie u ciebie widnieje smieciuch i wersja prawdopodobnie olejowa z planikiem. Ciekawy jestem wymiennika tego olejaka.Bo widzę że ma wentylator wyciągowy dla mnie to plus. Edytowane 13 Marca 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 07.04.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 halo halo jestem na etapie budowy domu jednorodzinnego i zastanawiam się nad doborem pieca na pelle, co ma zasadniczy wpływ na dobór komina (który muszę kupić w tym momencie) Charakterystyka budynku- budynek z poddaszem użytkowym - powierzchnia użytkowa ok. 160 m2- wysokość pomieszczeń 2,7 – parter, 2,6 - poddasze - kubatura ok. 530 m3 (uwzględniłem przestrzeń poniżej 1,9 m na poddaszu)- współ. przenikania ciepła przegród zewnętrznych na poziomie – Uk=0,11 – 0,14 W/m2K- czyli dom energooszczędny/pasywny- ogrzewanie na parterze – podłogowe- ogrzewanie na poddaszu – kaloryfery + podłogówka w łazience- dom wyposażony w rekuperację - lokalizacja budynku województwo lubuskie Z obliczeń instalacyjnych wyszło zapotrzebowanie energetyczne 12 kW z czego na ogrzewanie budynku ok. 8-9 kW, pozostałe 3 kW na zbiornik wody 200l. Zbiornik wody ma być zintegrowany z pompą ciepła do w.u. W okresie letnim pompa ma się zająć ogrzewaniem wody.I wracając do tematu zastanawiam się nad optymalnym doborem kotła na Pelle, żeby pracował optymalnie i nie był przewymiarowany. Mam parę pomysłów i faworytów. Ale nie będę niczego sugerował. Proszę o pomoc w doborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 07.04.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 w nawiązaniu do powyższego zapisu Pytałem się o dobór mocy różnych producentów, zakres sugerowanych przez nich urządzeń był przedziale od 10 do 16 kW. Jak dla mnie to trochę rozrzut energetyczny. I najciekawsze jest to, że przedstawiciele handlowo/techniczni danego producenta potrafili podać zupełnie różne urządzenia. Jakby jeździli na inne szkolenia. Albo ich wyjazdy szkoleniowe nie miały nic wspólnego uczeniem się wiedzy technicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.04.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 160 metrów i zapotrzebowanie 12kW to nie jest dom pasywny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Zadne szkolenia nie zastąpią dokłądnych obliczeń ozc, przedstawiciel handlowy/techniczny tych obliczen nie wykonuje i dlatego dobór przez nich mocy urządzen grzewczych odbywa sie na zasadzie zgadywania, przy czym moc dobrana jest zawsze za duza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 zwykle urządzenia na pellet mają dość dużą modulację pracy np 3-17 kW i do tego niektóre z tych urządzeń mają najwyższą sprawność przy mocy minimalnej. Wiec można zaproponować spokojnie urządzenie np 17 kW które równie dobrze może pracować jako urządznie 3 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamba1 07.04.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 - czyli dom energooszczędny/pasywny - ogrzewanie na parterze – podłogowe - ogrzewanie na poddaszu – kaloryfery + podłogówka w łazience Z obliczeń instalacyjnych wyszło zapotrzebowanie energetyczne 12 kW z czego na ogrzewanie budynku ok. 8-9 kW, pozostałe 3 kW na zbiornik wody 200l. Zbiornik wody ma być zintegrowany z pompą ciepła do w.u. Masakra,taką mamy świadomość wśród inwestorów a potem się nie dziwić,że dymy z kominów idą... Dom energooszczędny czy pasywny ok.160m2 będzie potrzebował nie 8kW mocy grzewczej na ogrzewanie ale ok.2-4kW,instalacja mieszana w domu to kompletna pomyłka,drogo i nie racjonalnie,pompa ciepła do cwu,bez sensu,podobnie,drogo i nie racjonalnie. Podsumowując,system grzewczy składający się z kotla na pellet+komina+kotłowni+pompy ciepła do cwu i dodając do tego instalacje mieszaną będzie kosmicznie drogim systemem grzewczym. Ale kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jakbym czytał Arturo72.Zgodzę jednak się z tym że sama PCi do CWU to zbędny wydatek, albo PCi na wszystko albo kociołek pelletowy z buforem również na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.04.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 karoka masz przekrój tego olejaka i ew jakieś fotki tego - wrzuć na priva chętnie rzuce okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 07.04.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 opis domu - energooszczędny/pasywny podałem jako określenie izolacyjności termicznej - że jest wysoka Pompa ciepła w.u będzie zintegrowana z rekuperatorem. Zimą wykorzystywać usuwane ciepło z domu przy wymianie powietrza. Latem będzie w małym stopniu ochładzać pomieszczenia. I zakładając 12 kw zapotrzebowania energetycznego - jakie zasugerowalibyście piece na Pellet ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamba1 07.04.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) I zakładając 12 kw zapotrzebowania energetycznego - jakie zasugerowalibyście piece na Pellet ?? Nie masz 12kW,masz ok.4kW,możesz zaklądać i 20kW ale będziesz mial ok.4kW i to w największe mrozy. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez karamba1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts