Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

zmieniłem decyzję jezeli chodzi o piec na ekogroszek i latem chce kupic piec na pellet

doradzicie coś ?

dom 120 mkw z garazem ocieplony z poddaszem uzytkowym. tez ocieplonym

dodam że wyjcie do komina musi byc u góry w piecu

zalezy mi na dobrym piecu , moge zapłacic troszke więcej , ale chciałbym aby piec był w miare oszczędny i raczej nieawaryjny

chce palic w nim cały rok , tzn. zima ogrzewac dom a latem wodę

dodam że mieszkam koło wrocławia i serwis do pieca tez chciałbym aby był, nie za daleko odemnie

Pozdrawiam i czekam na ewentualne podpowiedzi

• 4 weeks później...

halo halo

jestem na etapie budowy domu jednorodzinnego i zastanawiam się nad doborem pieca na pelle, co ma zasadniczy wpływ na dobór komina (który muszę kupić w tym momencie)

Charakterystyka budynku

- budynek z poddaszem użytkowym

- powierzchnia użytkowa ok. 160 m2

- wysokość pomieszczeń 2,7 – parter, 2,6 - poddasze

- kubatura ok. 530 m3 (uwzględniłem przestrzeń poniżej 1,9 m na poddaszu)

- współ. przenikania ciepła przegród zewnętrznych na poziomie – Uk=0,11 – 0,14 W/m2K

- czyli dom energooszczędny/pasywny

- ogrzewanie na parterze – podłogowe

- ogrzewanie na poddaszu – kaloryfery + podłogówka w łazience

- dom wyposażony w rekuperację

- lokalizacja budynku województwo lubuskie

Z obliczeń instalacyjnych wyszło zapotrzebowanie energetyczne 12 kW z czego na ogrzewanie budynku ok. 8-9 kW, pozostałe 3 kW na zbiornik wody 200l. Zbiornik wody ma być zintegrowany z pompą ciepła do w.u. W okresie letnim pompa ma się zająć ogrzewaniem wody.

I wracając do tematu zastanawiam się nad optymalnym doborem kotła na Pelle, żeby pracował optymalnie i nie był przewymiarowany. Mam parę pomysłów i faworytów. Ale nie będę niczego sugerował. Proszę o pomoc w doborze.

w nawiązaniu do powyższego zapisu

Pytałem się o dobór mocy różnych producentów, zakres sugerowanych przez nich urządzeń był przedziale od 10 do 16 kW. Jak dla mnie to trochę rozrzut energetyczny. I najciekawsze jest to, że przedstawiciele handlowo/techniczni danego producenta potrafili podać zupełnie różne urządzenia. Jakby jeździli na inne szkolenia. Albo ich wyjazdy szkoleniowe nie miały nic wspólnego uczeniem się wiedzy technicznej :D

- czyli dom energooszczędny/pasywny

- ogrzewanie na parterze – podłogowe

- ogrzewanie na poddaszu – kaloryfery + podłogówka w łazience

Z obliczeń instalacyjnych wyszło zapotrzebowanie energetyczne 12 kW z czego na ogrzewanie budynku ok. 8-9 kW, pozostałe 3 kW na zbiornik wody 200l. Zbiornik wody ma być zintegrowany z pompą ciepła do w.u.

Masakra,taką mamy świadomość wśród inwestorów a potem się nie dziwić,że dymy z kominów idą...

Dom energooszczędny czy pasywny ok.160m2 będzie potrzebował nie 8kW mocy grzewczej na ogrzewanie ale ok.2-4kW,instalacja mieszana w domu to kompletna pomyłka,drogo i nie racjonalnie,pompa ciepła do cwu,bez sensu,podobnie,drogo i nie racjonalnie.

Podsumowując,system grzewczy składający się z kotla na pellet+komina+kotłowni+pompy ciepła do cwu i dodając do tego instalacje mieszaną będzie kosmicznie drogim systemem grzewczym.

Ale kto bogatemu zabroni ;)

opis domu - energooszczędny/pasywny podałem jako określenie izolacyjności termicznej - że jest wysoka

Pompa ciepła w.u będzie zintegrowana z rekuperatorem. Zimą wykorzystywać usuwane ciepło z domu przy wymianie powietrza. Latem będzie w małym stopniu ochładzać pomieszczenia. I zakładając 12 kw zapotrzebowania energetycznego - jakie zasugerowalibyście piece na Pellet ??