Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

opis domu - energooszczędny/pasywny podałem jako określenie izolacyjności termicznej - że jest wysoka

Pompa ciepła w.u będzie zintegrowana z rekuperatorem. Zimą wykorzystywać usuwane ciepło z domu przy wymianie powietrza. Latem będzie w małym stopniu ochładzać pomieszczenia. I zakładając 12 kw zapotrzebowania energetycznego - jakie zasugerowalibyście piece na Pellet ??

Ale uparłeś się na te 12kW :)

Tak jak kolega CI pisze że w największe mrozy może 4 będziesz potrzebował.

Mam starego durszlaka 135m2 i sterownik nie wyliczał mi więcej jak 4kW tej zimy a także poprzedniej, niechby nawet były jakieś niedoróbki w tych wyliczeniach i było 5 to jak to będzie u Ciebie w nowym domu i z takim ociepleniem ?

Jeśli chodzi o pellet nie znam mniejszego kotła jak 9kW ale i ten będzie za duży dlatego proponuję spięcie z buforem.

karoka masz przekrój tego olejaka i ew jakieś fotki tego - wrzuć na priva chętnie rzuce okiem.

Jeśli chodzi o Tilgnera to nie dysponuję przekrojami.

Dopiero aktualizuję stronę a jest z tym zabawy :)

Ze wszystkim kupę grzebania bo to nie taki plik, to tabelki powycinać to zmniejszyć, to DTRka za duża i nie idzie zapakować na stronę i czasu to zajmuje od groma :)

too jak wykonać obliczenia karamba1 żeby sprawdzić faktyczne zapotrzebowanie energetyczne.

Jak rozumiem OZC to audyt energetyczny dla poszczególnych pomieszczeń. Może ktoś wyjaśnić ja go obliczyć Albo podesłać jakiś mądry link.

Możesz skorzystać z jakiegoś darmowego kalkulatora, ewentualnie znajdziesz namiar na firmę która robi takie obliczenia na mojej stronie, znajdziesz też tego kolegę na forum.