beatagl 12.03.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam Jakie drzwi wewnętrzne wybrać , przylgowe czy bezprzylgowe ? jakie wady i zalety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.03.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Przylgowe - w Polsce klasyka. Bez to są raczej rozpowszechnione w innych krajach: http://www.artfactory.com/images/SaloonDoorsSWD3236.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.03.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam Jakie drzwi wewnętrzne wybrać , przylgowe czy bezprzylgowe ? jakie wady i zalety ? z tego co sie narazie pobieznie orientowalem roznica jest tylko w wygladzie, jezeli tak to tylko kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.03.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Czy ja wiem czy tylko w wyglądzie? Jeśli są to drzwi wewnętrzne to pal licho, ale przy drzwiach zewnętrznych zdecydowanie odradzam.A - szczelność spada niebotycznieB - izolacja termiczna i akustyczna gorszaC - regulacje po montażu są baaardzo ograniczone. Jeden błąd i widać świat przez zamknięte drzwi Nie pamiętam producenta, ale rok lun dwa do tyłu ktoś mądry zrobił drzwi bezprzylgowe o Ud=0,85. W laboratorium może i tak wyszło z obliczeń ale w realnym świecie można je montować tylko do stodoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Witam Jakie drzwi wewnętrzne wybrać , przylgowe czy bezprzylgowe ? jakie wady i zalety ? U mnie wewnętrzne są bezprzylgowe- zalety - estetyczne, łatwo się zamykają i cicho, łatwe w utrzymaniu czystości, i późniejszej konserwacji(100% lite drzewo) Wady: .....brak. zdjęcie z czasów wykonczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.03.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Wewnętrzne OK ale zewnętrznych nie sprzedałbym, gdyby nawet Klient błagał i chciał mnie ozłocić. Jak wcześniej pisałem - była na to moda lat temu wstecz jakieś 7 może więcej. Były to tzw. Kanadyjczyki importowane do PL i okuwana u nas. Ościeżnice drewniane i tępe skrzydło stalowe + wątła w ówczesnych czasach wiedza o montażu = duże luzy i prześwity przy zamkniętych drzwiach. Istny koszmar. A drzwi wewnętrzne - według uznania, bo tu moda zaczyna powracać i widzę, że Klienci szukają skrzydeł bezprzylgowych szczególnie w modelach modernych i w kolorach nadających się do aranżacji wnętrz nowoczesnych ( czytaj białe skrzydło ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 30.03.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Wewnętrzne OK ale zewnętrznych nie sprzedałbym, gdyby nawet Klient błagał i chciał mnie ozłocić. Jak wcześniej pisałem - była na to moda lat temu wstecz jakieś 7 może więcej. Były to tzw. Kanadyjczyki importowane do PL i okuwana u nas. Ościeżnice drewniane i tępe skrzydło stalowe + wątła w ówczesnych czasach wiedza o montażu = duże luzy i prześwity przy zamkniętych drzwiach. Istny koszmar.. Drzwi zewnętrzne bez przylgi mamy w ofercie dokładnie od 1994 roku. Przez pierwszych 10 lat były to tzw. kanadyjczyki, a w latach następnych Mikea, Porta, Pol-skone. Obecnie sprzedaje się ich zdecydowanie mniej, ale kiedyś sprzedawaliśmy tego bardzo dużo i nikt nam o żadnych prześwitach nie meldował. Kanadyjczyki miały magnetyczne uszczelki i były dzięki temu szczelne jak lodówka. Po dzień dzisiejszy mamy jeszcze zapytania od klientów o te drzwi bo np. posiada je ktoś z rodziny klienta i jest z nich mega zadowolony. Dobremu monterowi nie sprawi różnicy to czy montuje drzwi z przylgą czy też bez niej. Jeżeli producent wypuści dobrze spasowany wyrób to dla montera nie ma żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.03.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Szczerze się załamałem. No dobrze - zamontujesz drzwi a jak ze szczelnością na 1 uszczelce? Jak wychodzą aprobaty przy takich drzwiach (pytanie czy robione są przeliczeniowo czy fizycznie).Kolejna kwestia to jak pamiętam w Kanadyjczykach nie było uszczelek magnetycznych lub do mojego regionu to nie napłynęło??? P.S. a Kanadyjki pewnie z Boryszewa braliście do oferty. Z tego co mi wiadomo to nie tak dawno dopiero pozbyli się z ulgą ostatnich sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 31.03.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Szczerze się załamałem. No dobrze - zamontujesz drzwi a jak ze szczelnością na 1 uszczelce? Jak wychodzą aprobaty przy takich drzwiach (pytanie czy robione są przeliczeniowo czy fizycznie). Kolejna kwestia to jak pamiętam w Kanadyjczykach nie było uszczelek magnetycznych lub do mojego regionu to nie napłynęło??? P.S. a Kanadyjki pewnie z Boryszewa braliście do oferty. Z tego co mi wiadomo to nie tak dawno dopiero pozbyli się z ulgą ostatnich sztuk. Kanadyjczyki braliśmy od małego miejscowego dystrybutora, a ich jakość w porównaniu do Boryszewa czy Kędziory to była jak dzień do nocy. Były też droższe w zakupie o jakieś 50%. Mikea w wersji bez przylgi 1.0, Mikea z felcem 0.9, grubość skrzydła 57 mm, 2 uszczelki. Dla skrzydła 45mm bez przylgi na drewnianej ościeżnicy i 1 uszczelce współczynnik 1.1 . Ze szczelnością przy poprawnie zamontowanych drzwiach nie ma żadnych problemów. Takie drzwi ma zamontowane kilkoro moich znajomych i gdyby coś było nie tak to od razu by mi to wytknęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.03.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Nadal będę polemizował. Jakiekolwiek małe wypaczenie i przy 2 zamkach (podklamkowy i górny) nie będzie fajnie. Takie jest moje zdanie więc tym nie handluję (mowa o drzwiach zewnętrznych). Jeśli u Ciebie się to sprawdza i Ty i Klienci są zadowoleni to nie ma sensu bić w tym miejscu piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 31.03.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wady: .....brak.zdjęcie z czasów wykonczeniaWymagają starannego i stabilnego montażu. ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 No tak ale znowu mieszamy tematy drzwi zewnętrznych i drzwi wewnętrznych. Wewnętrzne czy z przylgą czy bez trzeba montować starannie i stabilnie - to chyba oczywiste i podstawowe pojęcie montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spotykacz 31.03.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wszystkie trzeba tak montować, to żadne wygórowane oczekiwania - to standard. Do drzwi zewnętrznych polecałbym jednak przylgowe - i mniejsze ryzyko braku izolacji i trudniej je wywalić z kopa A jak bierzesz od jakiejś porządniejszej firmy, porty czy coś, to o estetykę nie musisz też się martwić, popatrz po ofertach sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 01.04.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ok chodziło mi o to, że w nowych domach są niewielkie ale jednak ruchy ścian, osiadanie podłóg, w przypadku szczelinek drzwi bezprzylgowych różnica 1 mm już razi.......,przynajmniej mnie........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.04.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ok chodziło mi o to, że w nowych domach są niewielkie ale jednak ruchy ścian, osiadanie podłóg, w przypadku szczelinek drzwi bezprzylgowych różnica 1 mm już razi.......,przynajmniej mnie........ Nie wiem co masz na myśli ale drzwi u mnie są jak szczeliny w aucie ok 3-4 mm z każdej strony. Wokoło futryny jest pętla z uszczelki sylikonowej piórowej i idealnie cichutko się domykają. Moje drzwi są w 100% z drzewa dębowego, taki standard 80 ważą ok 40 kg i to powoduje, że przy zamykaniu da się odczuć ciężar - fajnie się to robi dlatego takie wybrałem. Zrobione są w zakładzie stolarskim i jeśli powiedzieć o staranność nie mam im nic do zarzucenia. Stolarz wykonał i zamontował drzwi do dzisiaj nic się z nimi nie dzieje. W domu mam ich 9 sztuk w tym jedne trzy skrzydłowe. Co do staranności montażu szczególnie drzwi jak i okien to uważam, że czy to będą drzwi drewniane czy okleinowe czy szklane to jeśli są dobrze zamontowane spełniają swoją rolę a użytkownik jest z nich zadowolony. Dla uśmiechu - Okno dobrze zamontowane - prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 01.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 O te małe szczelineki mi chodzi, ich równość to "sedno" drzwi bezprzylgowych, jeżeli oścież straci przekątną np w skutek siadania ściany działowej szczelinki nie są równe i to widać, a nie ma możliwości regulacji bez wyrwania ościeżnicy. W przylgowych zasloni to przylga. U ciebie nic takiego nie nastąpiło (lub nie jesteś na tyle wymagający ). Żeby była jasność ja tego nie montuje, ale z racji zawodu wałęsam się po budowach i mam do czynienia z bardzo wymagajacymi klientami i bylem świadkiem walki z takimi drzwiami w bardzo ekspresowo wybudowanym lokalu;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.04.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 U ciebie nic takiego nie nastąpiło (lub nie jesteś na tyle wymagający ). Wiem o co Ci chodzi Nie nie nastąpiło bo mam parterówkę w której pod ściankami działowymi są fundamenty- mój kierownik budowy tak zarządził więc początkowo miałem mu to za złe bo dodatkowe koszty, ale wyjaśnił czym może spowodować nie danie takich fundamentów - chodziło mu o pękanie chudziaka, a później opadanie ścianek działowych i odspajanie od stropu. Mówił właśnie też o tym, że jeśli w ściance będzie otwór drzwiowy to będzie się on "kosił". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.04.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Moim zdaniem powinny być fundamenty, bo ścianka działowa też coś waży i po jakimś czasie może osiąść i jak mówił Twój kierownik budowy - ścianka odspoi się od stropu. O ile odspojenie to "kosmetyka" w dużym cudzysłowie, to przekoszenie otworu drzwiowego to już grubsza zabawa. Demontaż drzwi, ponowne osadzenie, masa gipsowania i malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 10.07.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 ja się zastanawiam ponieważ chciałbym całe białe bezprzylgowe drzwi wewnętrzne... ale nie piszecie nic o cenie: mój stolarz wycenił 500zł drożej w moim przypadku bezprzylgowe będzie to 5000zł drożej za sam wizualny bajer, czy warto? jak kogoś stać pewnie to nie robi różnicy, ja zaczynam liczyć by nie przesadzić z wykończeniówką, ,a z gotowych drzwi jest jakiś wybór, ale sprzedawca odradzał je ze względu na późniejszą regulację , że są reklamacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 14.07.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 To stolarz chce sobie zarobić, bo drzwi bezprzylgowe są prostsze w budowie ale za to wymagają więcej precyzji, bo nie da się zasłonić felcem niedoskonałości jakie wyjdą przy produkcji. Mowa oczywiście o drzwiach wewnętrznych, bo przy zewnętrznych sprawa jest jeszcze bardziej precyzyjna i wymaga większej dokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts