PPH KOSTAR 14.07.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam, Koledzy trafnie wskazali wady i zalety tego rozwiązania. Są dwa aspekty wizualny oraz czysto użytkowy. Od strony wizualnej drzwi bezprzylgowe są niewątpliwie bardzo ciekawą propozycją. Pragmatyczne podejście czasami jednak wyklucza takie rozwiązanie.Jak słusznie wskazał kolega Theme kwestia szczelności , akustyki i pewnych uwarunkowań związanych z pracą ścian , może przemawiać za drzwiami przylgowymi. Poniżej ten sam model drzwi w wersji przylgowej i bezprzylgowej. Przedstawione na zdjęciach drzwi to ten sam model . Niestety nie posiadam zdjęć w identycznych kolorach ale myślę, że różnica w wyglądzie będzie widoczna. Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.07.2015 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 To stolarz chce sobie zarobić, bo drzwi bezprzylgowe są prostsze w budowie ale za to wymagają więcej precyzji, bo nie da się zasłonić felcem niedoskonałości jakie wyjdą przy produkcji. Mowa oczywiście o drzwiach wewnętrznych, bo przy zewnętrznych sprawa jest jeszcze bardziej precyzyjna i wymaga większej dokładności. dziękuję za odpowiedź, mówił że te 500zł drożej dlatego że tyle kosztują dobre okucia do tych drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian_Rzepa 31.07.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Komplet okuć do drzwi przylgowych a bezprzylgowych to róznica około 100-160zł zamek magnetyczny + zawiasy, do tego może doliczyć coś za "większą staranność" ale nie 360 Polskich Nowych Złotych! Chyba że wyceniał wszystkie rewersowe.Kwestia przylgowe/bezprzylgowe? Ładniejszy wygląd w nowoczesnych wnętrzach gdzie wszystko ma być proste i maksymalnie zminimalizowane z pewnością osiągną drzwi bezprzylgowe, jeżeli wnętrze jest "klasyczne" a drzwi wzorzaste, to czy przylgowe czy bezprzylgowe raczej nie robi większego znaczenia, bezprzylgowe mają ten plus że można zrobić rewersowe i zrównać drzwi otwierane do pokoju z ścianą korytarza, super efekt gdy mamy np 2-3 drzwi na jednej ścianie i 4-6 na korytarzu, wszystkie zrównane z ścianą korytarza a otwierane częściowo do pokoju częściowo na korytarz.Bezprzylgowe wymagają jak już przedmówcy napomnieli większej staranności na etapie produkcji no i montażysty:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian_Rzepa 31.07.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Nie wiem co masz na myśli ale drzwi u mnie są jak szczeliny w aucie ok 3-4 mm z każdej strony. Wokoło futryny jest pętla z uszczelki sylikonowej piórowej i idealnie cichutko się domykają. Moje drzwi są w 100% z drzewa dębowego, taki standard 80 ważą ok 40 kg i to powoduje, że przy zamykaniu da się odczuć ciężar - fajnie się to robi dlatego takie wybrałem. Zrobione są w zakładzie stolarskim i jeśli powiedzieć o staranność nie mam im nic do zarzucenia. Stolarz wykonał i zamontował drzwi do dzisiaj nic się z nimi nie dzieje. W domu mam ich 9 sztuk w tym jedne trzy skrzydłowe. Co do staranności montażu szczególnie drzwi jak i okien to uważam, że czy to będą drzwi drewniane czy okleinowe czy szklane to jeśli są dobrze zamontowane spełniają swoją rolę a użytkownik jest z nich zadowolony. Dla uśmiechu - Okno dobrze zamontowane - prosto mam trochę wątpliwości co do 100% litej drewnianej płyciny dolnej. możesz to jakoś zweryfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.07.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 mam trochę wątpliwości co do 100% litej drewnianej płyciny dolnej. możesz to jakoś zweryfikować? Co mam zweryfikować - drzwi takie jak na załączonej fotce - płycina kojarzy mi się z elementem wypełniającym rame drzwi - ta do pierwszej poprzeczki skośnej jest z 1 cm płyty dębowej. Ramiak jest jednolity, opaski zarówno od strony skrzydła jak i przeciwległej to jednolita listewka dębowa, to samo dotyczy ramy drzwi jak i kasetonu łapiącego ścianę. To tak chociaż na pozostałych elementach się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian_Rzepa 31.07.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 No to ok :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts