nowy122 13.03.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam, jestem przed tynkami i posadzkami. Niektóre podejścia do puszek prowadzę w dół do posadzki i tam dalej na wysokości styropianu. Pytanie moje jest czy przewód biegnący po ścianie w dól i stykający się z wylewka nie zostanie przez nią uszkodzony ? Nie daje tam peszla tylko dopiero w styropianie. Przewód będzie osłonięty tylko taśmą dylatacyjna 5-8 mm. Czy tak się robi ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 14.03.2015 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 nikt nie poradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.03.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Dodatkowa ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi przez jełopów murarzy nigdy nie zaszkodzi, ale Twój elektryk na miejscu oceni, gdzie i jakie osłony zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.03.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Dodatkowa ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi przez jełopów murarzy nigdy nie zaszkodzi, ale Twój elektryk na miejscu oceni, gdzie i jakie osłony zastosować. Znasz jego elektryka osobiście, znasz jego kwalifikacje i doświadczenie twierdząc, że jego elektryk prawidłowo oceni gdzie i jakie osłony zastosować ? Stwierdzenie "jełopów murarzy" ma wymowę jakoby wszyscy murarze byli jełopami i jest delikatnie mówiąc obraźliwa względem murarzy. Stwierdzenie "murarzy-jełopów" miało by wymowę jakoby niektórzy murarze byli jełopami a to byłoby bardziej do przyjęcia, podobnie jak dekarzy jełopów czy elektryków jełopów. nowy 122 - ja bym sobie dał te peszle, jeżeli to obwody gniazd to z podłogi do pierwszego gniazda w bruździe a później od gniazda do gniazda w miarę możliwości w tynku bez peszla, mniejsze ryzyko, że ci parkieciarze jełopy montując listwy wykończeniowe pod twoją nieobecność przewiercą te przewody (nie ze względu na peszel a na minimum przewodów podłoga-ściana). Edytowane 14 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.03.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Od dawien dawna wiadomo, że murarz i leśnik to nie rzemieślnik.A malarz to paprok.Za moich czasów na murarza szli największe nieuki, stąd opinia między innymi.Gorzej, gdy takiemu zachce się, przy okazji, elektryką parać.Następuje koniec świata i załamywanie rąk, bo już gładzie, już kafelki położone itd.Mam sporo zdjęć z ich dzieł i poprawek po nich, tak więc wiem, co piszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.03.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie chciałbym obrazić - murarzy/tynkarzy fachowców - jednak na klilkudziesięciu jak nie więcej budowach, porządnych jeszcze nie spotkałem. Ostatnio pod Poznaniem - przewody zabezpieczone, prostopadle wyprowadzone na ścianie, wiązki owinięte w folii - po "panach" tynkarzach - przewody upieprzone, wyrwane, wystające w innych miejscach niż były wyprowadzone. Często ci pseudo-fachowcy potrafią zatynkować nie tylko wystającą końcówkę ale zwinięty w kłębek dłużysz odcinek, wyciągają zaślepki puszek podtynkowych - ne wiem, przeszkadzają im te wąsy ??? . Na budowach trafia się ludzi z "wykończeniówki" z którymi łatwo coś ustalić, się dogadać, którzy myślą co robią - niestety Ci pierwsi, to chyba mają poczucie, że po swojej robocie szybko nie wrócą na budowę, dlatego innych pracę mają głęboko w d.... Oczywiście nie wszyscy elektrycy to też wzorowe majstry - tak żeby nie było że jadę tylko po jednych Kolego nowy122 - zabezpiecz przewody tak jak koledzy radzą, część przewodu która będzie się stykać z wylewką - możesz zagipsować, żeby fizycznie ograniczyć kontakt tego przewodu z pracami tynkarzy, jeżeli prowadzisz coś w rurce osłonowej na posadzce - także ją zabezpiecz, choćby obłóż cegłówkami na czas prac innych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts