Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piel?gnacja betonu na stropie

Recommended Posts

Strop wylalem tydzien temu, myslalem ze jesli poleje go woda po okolo 24 h to bedzie ok, niestety pojawily sie rysy, beton szybko wiazal. Proponuje polac po oklolo 12 h i potem lac jak najwiecej i jak najczesciej minimum przez tydzien a w miare mozliwosci i dluzej do 3 tygodni, ja leje trzy razy dziennie , teraz zeszlem na 2 razy ale za to obficie.

U nas wylewane było po południu i już pierwszego dnia wieczorem lekko podlaliśmy. Następnego dnia było ciepło i dość słonecznie, dlatego podlewaliśmy lekko, ale co godzinę, tak aby beton cały czas był wilgotny. Przez następne dwa dni też utrzymywaliśmy beton na stropie w taki sposób, aby nie wysychał po wierzchu. Czwartego dnia już podlewaliśmy co 2 godziny.

Prawidlowo przeprowadzona pielegnacja, to jeden z wazniejszych czynnikow wplywajacych na jakosc zabudowanego betonu. Wszystko zalezy od panujacych warunkow atmosferycznych jak i od rodzaju zastosowanego cementu. Prawidlowoscia jest, ze betony wykonane na cementach z dodatkami mineralnymi wymagaja dluzszej pielegnacji niz te wykonane na cementach CEM I. Prawidlowo przeprowadzona pielegnacja wilgotnosciowa powinna zapewnic betonowi dojrzewanie w wilgotnosci powyzej 80%, czyli praktycznie pod woda, przez minimum 3 dni dla betonow wykonanych na CEM I i minimum 7-9 dni dla tych na CEM II/CEM III.

Mozna to uzyskac przez ciagle polewanie elementu woda, badz polanie woda i przykrycie folia. Wazne jest zeby chronic przed skutkami wiatru. Wiatr osusza powierzchnie wykonanych elementow przez co ogranicza wilgotnosc betonu, co z kolei prowadzi do zjawisk skurczowych, ktore w efekcie sa przyczyna spekan powierzchniowych betonu.

Polewanie woda w warunkach letnich mozna rozpoczac juz po okolo 10 godzinach od zabudowania mieszanki. W warunkach wiosenno-jesiennych po okolo 24 godzinach.

Inż Baranina ma rację. Ja dorzucę tu jeszcze jeden sposób pielęgnacji: mianowicie można przykryć świeżo ułożony i zatarty beton folią malarską. Jest ona cienka i bardzo dobrze przyssa się do mokrego betonu. Wtedy nawet po stwardnieniu nie trzeba polewać go wodą, tylko nalezy zadbać o przyciśniecie brzegów folii zeby wiatr jej nie zwiał.

• 4 weeks później...
Ja miałem wylewany strop w ubiegłą środę popołudniu. Na szczęście było stosunkowo chłodno i popadywał deszczyk [sporadycznie]. Polewać chciałem wieczorem w środę, ale był jeszcze cały mokry, natomiast w następne 2 dni był polewany 3x dz., w sobotę było słońce, płyta polana tylko 1x, a obficie. Nie widać żadnych spękań, no może jedno - płytka rysa o długości ok. 1m. Ale ona była widoczna już od 2dnia. Według moich fachowców najważniejsze są pierwsze 2-3 dni, później nie ma to już takiego znaczenia.

• 9 years później...

wszystko poszło dobrze, na beton została położona geowłoknina i ja polewaliśmy. Świetnie trzyma wodę. Praktycznie wystarczyłoby raz na dzień podlewać, ale z racji przyzwyczajenia robiliśmy to częściej.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/118.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/119.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/120.jpg