Gość grend 21.03.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Czyli co? Że Tytan jest twardy a Soudal miękki (elastyczny)? No to w przypadku okien twarda piana jest wadą. Okno (zwłaszcza kolorowe PVC) rozszerza się pod wypływem temperatury i "naciska pianę". Później stygnie, kurczy się i "rozciąga pianę". Jeżeli przekroczona zostanie "granica plastyczności" o co przy twardej pianie łatwiej to piana odklei się od ramy powstanie szczelina. Przecież o tym napisałem - cytuje - "Jedyna zaleta to moze to że Soudal jest miękki i lepiej "pracuje" przy profilu który sie odkształca przy zmianach temperatury - taki pomysł". ... tylko nie wiem czy faktycznie tak jest - były jakieś niezalezne testy ??? Bo nie wydaje mi sie żeby Selena w produkcie Tytan do montazu okien robiła jakiś badziew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.03.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 przy odpowiednim luzie montażowym każda piana, twarda czy miękka będzie spełniała swoje zadanie.Istotne jest jej odpowiednie (ilościowo) dawkowanie, by cała szczelinę wypełniła. Poza tym piana zawsze bardzo dobrze się trzyma profila. Jeszcze w życiu nie spotkałem sytuacji by tak się pojawiła jakakolwiek nieszczelność. Co innego mur. Przed aplikacją musi być odkurzony, spryskany wodą. Ja dodatkowo gruntuję mur by przyleganie było jeszcze lepsze. Choć już od dawna nie miałem montażu "tradycyjnego" A co do folii, nie dajmy sie zwariować, nawet jak na jej końcu będzie jakakolwiek nieszczelność nie będzie ona miała realnego wpływu na całośćZaraz usłyszysz że głupoty gadam. Najważniejsze zadanie zostanie spełnione - zabezpieczona piana przed przewiewami i wnikaniem wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 23.04.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Adam - pomalować czymkolwiek co uniemożliwi działanie promieni UV na pianę czy folię Grend - najczęściej folie zaciągają klejem do styropianu. Można też zrobić opaski ze styropianu ale czy warto? Przeważnie przy ociepleniu albo zrywają niszcząc często folię albo robią takie niedoróbki przy pasowaniu styropianu do opaski że szkoda gadać. Zapacykuj klejem lub pomaluj farbą Witam jak zamaluję folię farbą fasadową żeby ochronić przed UV, czy nie straci ona jakiś swoich właściwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts