Monika_1980_ 13.03.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ogrzewanie domku 50 m2 ,co zamiast C.O. na węgiel Witam,mam gorącą prośbę o doradzenie mi co zamontować w domku ,żeby zlikwidować piec na węgiel. Najważniejsze informacje to domek 50 m2 ,parterowy,zbudowany w połowie z pustaków takich z lat 90 (hasioki) a połowa domu z pustaków typu beton komórkowy,dom nieocieplony .Okna w pokojach wychodzą na południe,w kuchni i wc na północ.Dach jednospadowy ocieplony 10 cm wełną,okna pcv zwykłe,tam gdzie pokoje jest porządna posadzka ocieplona 10 cm styropianem i na to wylewka a w starej części jest tylko warstwa betonu i pod spodem hasie i ziemia.Fundamenty nieocieplone. Jest nas 5 osób,mamy piec C.O. taki w kuchni ,no i do tego kaloryfery w sumie 3 szt (kuchnia,duży pokój i dziecięcy pokój) ,zimą oczywiście mamy przy okazji ciepłą wodę. Gazu w okolicy nie ma Planuję remont domu i bardzo proszę o porady co zrobić,żeby był w miarę energooszczędny i najważniejsze dla mnie czy można zastąić piec centralny np.piecem na prąd ( który by grzał wodę w II taryfie).Powiem szczerze ,że mam już dość obsługi tej kotłowni w kuchni,noszenia węgla itd bo niestety mąż pracuje za granicą i muszę sama się tym zajmować,a nie dość ,że z tego się kurzy w kuchni ,to mam 3 małych dzieci i mnie to już wykańcza. Jeśli doradzicie mi jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji to byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam serdecznie!! zapomniałam dodać,iż domek jest nieocieplony ale otynkowany i ta stara częśc domu ma jakby 2 dachy bo stary to było wiadomo beton,zbrojenie ,hasie i cement i ten stary został przykryty nowym co jest na całości.Latem woda ogrzewana bojlerem.Na sezon obecnie zużywam ok. 2 ton orzecha tj. koszt ok. 1200 zł .Wilgoci na szczęście nie mamy. przepraszam,ze dałam moj temat tu ,ale szykuję się do remontu i może da się w miarę przerobić na energooszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.03.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Najtaniej ogrzewać klimatyzacją + grzejniki elektryczne, najdrożej węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 ... Trzeba zacząć od czegoś innego. Napisz czy masz jakieś pojęcie o budownictwie a jeżeli nie, to czy masz kogoś zaufanego kto taka wiedzę ma. Możesz też dodać: - czy ocieplona jest połać dachowa czy strop nad parterem. - jaką masz wentylację - jakie masz okna - jak głębokie są fundamenty - jak z funduszami. Łatwiej będzie coś doradzić. W tej chwili mogę napisać, że bez problemu powinno dać się zamienić piec na kocioł elektryczny na przykład któryś z tych. Niestety druga taryfa z takim kotłem (jak i każdym innym) odpada, ze względu na zbyt duże zużycie energii przez twój dom, nawet po ociepleniu. Musiałabys mieć jakiś bufor (np 1000 L zbiornik z wodą) który grzałabyś tylko w drugiej taryfie a z którego poza II taryfą pobierałabyś wodę do grzania. Odpowiedz może najpierw na te punkty. Coś się wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 13.03.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Strop wygląda tak,że jest płyta kg ,wełna nie pamiętam dokładnie ale chyba 10 cm Nie wiem jaką mam wentylację ,chyba żadnej...wietrzenie pomieszczeń okna aluplast pcv najtańsze fundamenty na starej części 40 cm ,na nowej ok.60 Fundusz na remont ok. 50 tys Rocznie zużywamy ok 2500 kw prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 13.03.2015 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja myślałam,że najpierw powinnam skuć beton w tej starej części i dać styropian 10 cm i na to wylewka,wstawić na dobre okna ,w sumie to tylko 3 okien bym potrzebowała więc nie wyjdzie drogo,nie wiem czy kuć strop na tej starej części gdzie jest te hasiemogę wydzielić pomieszczenie 2 m2 na małą kotłownię (1x2 m) wełna na strop 2x 20 cm to chyba by wystarczyło?izolacja i drenaż fundamentów,ocieplenie 15 cmocieplenie ścian styropian 20 cmdach nowa papa z tych lepszychpominęłam coś?czy wykonując te rzeczy wyżej wymienione będzie już ok?Czytałam ostatnio o tych panelach co prąd produkują,wiecie jaki jest tego koszt ...?jeśli zużywam rocznie ok.2500 kw to byłoby sensowne zamontowanie tych paneli?Nie wiem tylko ile kw muszę mieć na używanie kotła elektrycznego...dach mam 7x7 m to na te panele ok.40 m2 mogłabym użyć powierzchni...Sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 13.03.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Najpierw trzeba zacząć od posadzki. 10 cm styropianu, to jest stanowczo zbyt mało, lepiej jest dać 20 cm.Robienie ekstra kotłowni w tak małym domku, to lekka przesada. Można zastosować ogrzewanie niecentralne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.03.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Najpierw trzeba zacząć od posadzki. 10 cm styropianu, to jest stanowczo zbyt mało, lepiej jest dać 20 cm. Robienie ekstra kotłowni w tak małym domku, to lekka przesada. Można zastosować ogrzewanie niecentralne. Nie ma domów w których kotłownia byłaby ekonomiczna. Skąd więc to "małych"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.03.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja myślałam,że najpierw powinnam skuć beton w tej starej części i dać styropian 10 cm i na to wylewkaDobry pomysł. 10 cm to niby dużo nie jest ale, jeżeli ocieplisz fundamenty z zewnątrz wystarczy w zupełności wstawić na dobre okna ,w sumie to tylko 3 okien bym potrzebowała więc nie wyjdzie drogoDobry pomysł nie wiem czy kuć strop na tej starej części gdzie jest te hasieTego, przyznam nie rozumiem. Powinnaś pod całą podłogą mieć minimum te 10 cm izolacji. mogę wydzielić pomieszczenie 2 m2 na małą kotłownię (1x2 m) Troche szkoda miejsca na samą kotłownię. Kocioł elektryczny bez problemu powiesisz na ścianie. Chyba, że chcesz miec pomieszczenie techniczne połączone z pralnią. To miałoby sens. wełna na strop 2x 20 cm to chyba by wystarczyło?Wystarczy izolacja i drenaż fundamentów,ocieplenie 15 cm ocieplenie ścian styropian 20 cm dach nowa papa z tych lepszychJest ok pominęłam coś?czy wykonując te rzeczy wyżej wymienione będzie już ok?Niestety pozostaje problem wentylacji. Jak już zrobisz wszystko to pewnie pojawi sie problem wilgoci z pary wodnej, która teraz ucieka przez wszelkie nieszczelności. Musisz pomyśleć o wentylacji. Jeżeli masz grawitacyjną (kratki wentylacyjne) to może być nieskuteczna. Trzeba będzie pomyśleć o mechanicznej. Tę decyzje proponuję pozostawić na koniec. Będzie problem z wilgocią - zrobisz wentylację. Czytałam ostatnio o tych panelach co prąd produkują,wiecie jaki jest tego koszt ...?jeśli zużywam rocznie ok.2500 kw to byłoby sensowne zamontowanie tych paneli?Nie wiem tylko ile kw muszę mieć na używanie kotła elektrycznego...dach mam 7x7 m to na te panele ok.40 m2 mogłabym użyć powierzchni...Sama nie wiemKrótko mówiąc daruj sobie. Skomplikowane i drogie, Raczej dla pasjonatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 13.03.2015 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 z tym stropem chodziło o to,że mam stary dach nad kuchnią i łazeinką ,wiem,że tam jest beton i hasie,a jeszcze 1 dach jest na całości domu drewniany i czy jest konieczność skucia tego stropu w starej części domu,nieraz się smieje ze jakby jakiś huragan był to mamy full wypas bo to mega mocne,na samym początku próbowali to skuć ale murarz stwierdził ,że jak ten dach jest taki mocny to nie ma sensu go ściągać i dlatego został ,a na całość domu daliśmy nowy jednospadowy dach i na całości jest wełna mineralna.Ale mam papę do wymiany bo mi cieknie w pokojach z dachu:( pewnie tam już zgniła ta wełna,aż strach pomyśleć.... A jeśli chodzi o ten elektryczny kocioł to może mi ktoś policzyć ile weźmie mniej wiecej kw na rok?albo na miesiąc?I chyba nie muszę zmieniać kaloryferów?i jakie są orientacyjne koszty... A jeszcze jedno,gdyby chociaż dać porządne solary to nie dadzą radę nagrzać wody do kaloryferów dla tak małego metrażu? Wiem,że trochę głupio zawracać głowę bo to nawet nie dom tylko szopa na działce albo garaż,ale mieliśmy do wyboru kredyt na 30 lat i kupno 2-3 pokojowego mieszkania albo przerobić ten budynek od mojego dziadka i zamieszkać na swoim kawałku ziemi bez kredytu.Metraż niby mały ale wystarczający:) Dzieci i tak non stop ze mną przesiadują w kuchni albo dużym pokoju, nawet ten mały cały dzień pusty stoi.A jak będzie potrzeba zawsze idzie rozbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 13.03.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Najważniejsze, to prawidłowo zaizolować dach. Mokra wełna, to brak izolacji. Sama już nie wyschnie i trzeba założyć nową.Ogrzewanie centralne przy pomocy energii elektrycznej, jest najdroższą formą ogrzewania.Wydaje mi się, że optymalnym rozwiązaniem byłyby promienniki podczerwieni. Koszt ogrzewania nie powinien przekroczyć kosztów ogrzewania węglem.Warunek jest jednak jeden. Trzeba lepiej i skuteczniej zaizolować dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olfa 13.03.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Skomplikowane i drogie, Raczej dla pasjonatów. A co tu skomplikowanego? Drogie i skomplikowane, to raczej kotły i kotłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Mi się wydaje ,że jednak te kolektory fotowoltaiczne i zestaw solarny byłoby niegłupie,zestaw solarny do ogrzewania wody to koszt ok.8000 zł można dostać dofinansowanie ok.40 % więc cena wyszałby ok.5000 zł, tak samo zestaw fotowoltaiczny mocy 4.0 KW koszt ok.23000 zł do tego dotacja 40 % czyli koszt byłby ok.14000 zł. Z mocy 4.0 myślę,że uzyskałabym rocznie ok.3600 kw ,a obecnie zużywam ok. 2500 kw rocznie.ok.1000 kw zostałoby mi na ogrzewanie ... Jesli koszt wyniósłby mnie 19 000 zł to zwróciłoby mi się to po 10 latach. I moje miesięczne koszty utrzymania domu opiewałyby tylko na rachunek za wodę ,śmieci i podatek od nieruchomości,praktycznie groszowe sprawy ok 200 zł mc Brakuje jeszcze auta na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Najważniejsze, to prawidłowo zaizolować dach. Mokra wełna, to brak izolacji. Sama już nie wyschnie i trzeba założyć nową. Ogrzewanie centralne przy pomocy energii elektrycznej, jest najdroższą formą ogrzewania. Wydaje mi się, że optymalnym rozwiązaniem byłyby promienniki podczerwieni. Koszt ogrzewania nie powinien przekroczyć kosztów ogrzewania węglem. Warunek jest jednak jeden. Trzeba lepiej i skuteczniej zaizolować dom.Promienniki podczerwieni to czysty prąd. Koszty takie same jak przy ogrzewaniu kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A co tu skomplikowanego? Drogie i skomplikowane, to raczej kotły i kotłownie.Tak? Możesz jakiegoś linka do taniej instalacji, tak do kupienia i zamontowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Mi się wydaje ,że jednak te kolektory fotowoltaiczne i zestaw solarny byłoby niegłupie,zestaw solarny do ogrzewania wody to koszt ok.8000 zł można dostać dofinansowanie ok.40 % więc cena wyszałby ok.5000 zł, tak samo zestaw fotowoltaiczny mocy 4.0 KW koszt ok.23000 zł do tego dotacja 40 % czyli koszt byłby ok.14000 zł. Z mocy 4.0 myślę,że uzyskałabym rocznie ok.3600 kw ,a obecnie zużywam ok. 2500 kw rocznie.ok.1000 kw zostałoby mi na ogrzewanie ... Jesli koszt wyniósłby mnie 19 000 zł to zwróciłoby mi się to po 10 latach. I moje miesięczne koszty utrzymania domu opiewałyby tylko na rachunek za wodę ,śmieci i podatek od nieruchomości,praktycznie groszowe sprawy ok 200 zł mc Brakuje jeszcze auta na prąd 4.0 kW to moc teoretyczna. W naszym klimacie, w miesiącach gdzie to najbardziej potrzebne słońca jest na lekarstwo. O takiej mocy możesz zapomnieć. Jeżeli możesz wydać tyle, to lepiej zamiast kotła elektrycznego zainwestuj w pompę ciepła P/W. Będziesz miała bardzo tanio ogrzewanie i ciepłą wodę, niezależnie praktycznie od warunków zewnętrznych (oprócz może paru dni w roku). Edytowane 14 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 są takie małe pompy ciepła?i co z montażem,mam malutką działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 dokładnie 600 m2 no i domek zajmuje 50 m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.03.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Najefektywniejsza pompa ciepła na taki dom to koszt 6500zł brutto najwyższa półka chłodzi i grzeje Pompy powietrze woda mają sens do cwu a nie do ogrzewania/chłodzenia domu. NIE ŁĄCZY SIĘ OGRZEWANIA DOMU I WODY!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Panie Tomaszu mówi Pan o klimatyzacji?powietrze-powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 są takie małe pompy ciepła?i co z montażem,mam malutką działkę...Wielkość działki nie ma znaczenia. Przy domu stanie skrzynka z wymiennikiem i wentylatorem a nawet z kompletną pompą jeżeli na taki model się zdecydujesz. W domu baniak na CWU i to wszystko. Myślę, że to lepsze niż kombinowanie z solarami czy panelami PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts