perm 14.03.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Panie Tomaszu mówi Pan o klimatyzacji?powietrze-powietrze?http://www.poradnik.sunage.pl/pompy-ciepla-porownanie/ Z tym "Panie Tomaszu" uważaj. ma dziwne pomysły delikatnie mówiąc. Na pewno spokojnie można połączyć ogrzewanie i przygotowanie CWU. Wiele osób tak ma i to działa. Czemu Brzęczkowski pisze, że się nie powinno nie wie nikt. On też najwyraźniej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 dziękuję za linka,a jaka z tych co są na stronie byłaby odpowiednia dla mnie? muszę dopiero poczytać na ten temat bo to totalna nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Wielkość działki nie ma znaczenia. Przy domu stanie skrzynka z wymiennikiem i wentylatorem a nawet z kompletną pompą jeżeli na taki model się zdecydujesz. W domu baniak na CWU i to wszystko.. Zestaw pompa ciepła Vitocal 200-S Typ AWB + Vitocell 100-E (200 l) takie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 14.03.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 tak czytam i sie zastanawiam czy 10 lat zwrotu to .... dużo:confused:Mi się wydaje ,że jednak te kolektory fotowoltaiczne i zestaw solarny byłoby niegłupie,zestaw solarny do ogrzewania wody to koszt ok.8000 zł można dostać dofinansowanie ok.40 % więc cena wyszałby ok.5000 zł, tak samo zestaw fotowoltaiczny mocy 4.0 KW koszt ok.23000 zł do tego dotacja 40 % czyli koszt byłby ok.14000 zł.Z mocy 4.0 myślę,że uzyskałabym rocznie ok.3600 kw ,a obecnie zużywam ok. 2500 kw rocznie.ok.1000 kw zostałoby mi na ogrzewanie ...Jesli koszt wyniósłby mnie 19 000 zł to zwróciłoby mi się to po 10 latach.skutecznym zamiennikiem i bardzo tanim dla CWO jest ogrzewanie wody za pomocą ''przepływówki' 3 fazowej koszt użytkowania na 3- 4 osoby / prysznic / ok 50-60 zł m-c zakup ok 600-800 .Myślę że kolejność rozwiazań jest taka :ogrzewanie pompa ciepła P/W jako ogrzewanie i CO , do tego dostosować resztę domu podłogi z kuć i dać ogrzewanie podłogowe oraz stosowne izolacje ocieplić fudamenty i ściany poprawić ocieplenie stropu i pomyśleć o rekuperacji prostej ale skutecznej przy okazji układania wełny na stropie myslę że 50 tys to full kasy na takie zabiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 I co z zużyciem prądu ?zakładając np.temp.- 10 st.,da radę ogrzać mi dom do 22 st.C? zmieszczę się w 600 kw na mc?oczywiście mówię o samym działaniu pompy ,bo wiadomo że 200 kw na działanie normalnych sprzetów w domu muszę dodać.Rozumiem ,że grzejników nie muszę demontować?Jeśli i tak mam skuć posadzkę w starej części gdzie jest kuchnia i łazienka to warto zamontować na tej częsci ogrzewanie podłogowe?I może to wszystko działać razem?stare grzejniki,nowa podłogówka?3 kw mocy tej pompy wystarczy dla mnie?Cena tego zestawu co wyżej podałam to 18000 ,dotacja na to max.4000 zł wiec cena 14000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 skutecznym zamiennikiem i bardzo tanim dla CWO jest ogrzewanie wody za pomocą ''przepływówki' 3 fazowej koszt użytkowania na 3- 4 osoby / prysznic / ok 50-60 zł m-c zakup ok 600-800 . To chyba mam to teraz bo jak nie palę w piecu a włączę bojler to oczywiście kaloryfery mam dosyć ciepłe,zależy jak ustawię bojler.Ale raz to zmierzyłam z ciekawości i wyszło mi zużycie prądu na dobę 30 kw oczywiście całkowite z innymi sprzętami w domu,ale zauważyłam,że mimo iż kaloryfery gorące to nie było w domu takiej temperatury jak bym paliła w piecu,te "ciepło"jakoś inne jest ...gdybym miała to dać cały miesiąc to ok.900 kw zużycia to 450 zł.Chyba ,że wymienić idzie bojler na jakiś nowoczesny bo mam obecnie taki 8 letni,Classic Espiro Biawar.120 l.Może są jakieś wydajniejsze teraz bojlery co dłużej utrzymują ciepło,np.żeby korzystać z nocnej taryfy bo teraz mam taką stałą co 1 kw kosztuje mnie 0,49 gr juz z wszystkimi kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Zestaw pompa ciepła Vitocal 200-S Typ AWB + Vitocell 100-E (200 l) takie coś ?http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Poczytaj sobie. Znajdziesz tu wszystko a nawet więcej. Tam też najlepiej pytać o szczegóły. Do PC kaloryfery, ze względu na wymagana wysoką temperaturę zasilania nadają się średnio. lepsza byłaby podłogówka. Jak juz skuwasz podłogi, to nie będzie to jakiś duży wydatek. Kaloryfery wtedy na złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Promienniki podczerwieni to czysty prąd. Koszty takie same jak przy ogrzewaniu kotłem. Koszty ogrzewania będą takie same lub mniejsze, w zależności od stopnia zaizolowania domu, ale nie będzie kosztów eksploatacji ( oczym często się zapomina ) i całej tej roboty z obsługą kotła. O komforcie cieplnym i zdrowym odziałowywaniu promieniowania podczerwonego na organizm nawet nie wspomnę. Fotowoltaika i solary, są jeszcze zbyt drogie i nigdy się nie zamortyzują, nawet po otrzymaniu dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Koszty ogrzewania będą takie same lub mniejsze, w zależności od stopnia zaizolowania domu, ale nie będzie kosztów eksploatacji ( oczym często się zapomina ) i całej tej roboty z obsługą kotła. O komforcie cieplnym i zdrowym odziałowywaniu promieniowania podczerwonego na organizm nawet nie wspomnę. Fotowoltaika i solary, są jeszcze zbyt drogie i nigdy się nie zamortyzują, nawet po otrzymaniu dotacji.Koszty eksploatacji i "robota" z obsługą kotła. Rozumiem, że jesteś tu, by przekonywać wszystkich do tego kwantową fizyką napędzanego "cuda". Proponuję, by nie przeszkadzać koleżance założyć nowy temat o ogrzewaniu podczerwienią, lub też odgrzebać istniejący, który z pewnością, gdzieś tu na forum jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.03.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Koszty ogrzewania będą takie same lub mniejsze, w zależności od stopnia zaizolowania domu, ale nie będzie kosztów eksploatacji ( oczym często się zapomina ) i całej tej roboty z obsługą kotła. już jest temat o grzaniu panelami na podczerwień. ma to jakieś zalety, sporo wad, ale wymusza grzanie w drogiej taryfie, co przy domu nawet sensownie izolowanym tanie nie jest, a na pewno z 3 razy droższe niż grzanie węglem czy klimą, 2 razy droższe niż grzanie prądem w taniej taryfie i 3-6 razy droższe niż grzanie pompą ciepła (w zależności od taryfy). nawet takich głupot nie proponuj. poza tym koszt inwestycji też nie jest najniższy. jak dla mnie to klimatyzacja, pompa ciepła lub bufor grzany w tanim prądzie. jak jest możliwość wykonania podłogówki, to dobrze byłoby to zrobić. a najlepiej skontaktować się z kimś kto fachowo to policzy, np. asolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Mnie najbardziej przekonuje ta pompa ciepła ,zużycie energii wiadomo ciężko przewidzieć,ale z tego co widzę to waha się w granicach 600 kw na miesiąc w sezonie grzewczym co daje mi porównanie do węgla praktycznie takie samo ile teraz spalam,ale te 600 kw to wychodziło mieszkańcom domów 100 m2 z poddaszem więc nie wiem czy nie będę miała mniej,podłogówkę da się zrobić bez problemów więc warto trochę zainwestować dla tego komfortu ,tym bardziej przy tak minimalistycznym metrażu.Dobrze ,że tu napisałam bo nawet nie brałam pod uwagę takiego rozwiązania.Oby tylko kasy starczyło Sasiad doradza,żebym dobudowała kotłownię albo zrobiła pod kuchnią piwnicę ,bo jak wydam na pompę 20 tys to miałabym na 20 lat węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Koszty eksploatacji i "robota" z obsługą kotła. Rozumiem, że jesteś tu, by przekonywać wszystkich do tego kwantową fizyką napędzanego "cuda". Proponuję, by nie przeszkadzać koleżance założyć nowy temat o ogrzewaniu podczerwienią, lub też odgrzebać istniejący, który z pewnością, gdzieś tu na forum jest. Koleżanka pytała o alternatywę dla kotła CO. Podczerwień i pompa ciepła są alternatywne do kotłów. Co sama wybierze, to jest jej sprawa. Ja nie muszę nikogo do niczego przekonywać. Przedstawiam tylko istniejącą opcję. Wybór zawsze należy do inwestora, a Ty nie masz monopolu na prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 już jest temat o grzaniu panelami na podczerwień. ma to jakieś zalety, sporo wad, ale wymusza grzanie w drogiej taryfie, co przy domu nawet sensownie izolowanym tanie nie jest, a na pewno z 3 razy droższe niż grzanie węglem czy klimą, 2 razy droższe niż grzanie prądem w taniej taryfie i 3-6 razy droższe niż grzanie pompą ciepła (w zależności od taryfy). nawet takich głupot nie proponuj. poza tym koszt inwestycji też nie jest najniższy. jak dla mnie to klimatyzacja, pompa ciepła lub bufor grzany w tanim prądzie. jak jest możliwość wykonania podłogówki, to dobrze byłoby to zrobić. a najlepiej skontaktować się z kimś kto fachowo to policzy, np. asolt. Ciekawe skąd masz takie rewelacje o kosztach ogrzewania panelami na podczerwień? Może przedstawisz jakieś źródło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Mnie najbardziej przekonuje ta pompa ciepła ,zużycie energii wiadomo ciężko przewidzieć,ale z tego co widzę to waha się w granicach 600 kw na miesiąc w sezonie grzewczym co daje mi porównanie do węgla praktycznie takie samo ile teraz spalam,ale te 600 kw to wychodziło mieszkańcom domów 100 m2 z poddaszem więc nie wiem czy nie będę miała mniej,podłogówkę da się zrobić bez problemów więc warto trochę zainwestować dla tego komfortu ,tym bardziej przy tak minimalistycznym metrażu.Dobrze ,że tu napisałam bo nawet nie brałam pod uwagę takiego rozwiązania.Oby tylko kasy starczyło Sasiad doradza,żebym dobudowała kotłownię albo zrobiła pod kuchnią piwnicę ,bo jak wydam na pompę 20 tys to miałabym na 20 lat węgla Sąsiad niech lepiej doradza w kółku parafialnym. Ma pojęcie o nowoczesnych systemach grzewczych jak małpa o internecie. O tym czy się pompa opłaca, zdecyduje jej cena i cena instalacji grzewczej. Jak na razie nikt jeszcze o tym nie napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.03.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Mnie najbardziej przekonuje ta pompa ciepła ,zużycie energii wiadomo ciężko przewidzieć,ale z tego co widzę to waha się w granicach 600 kw na miesiąc w sezonie grzewczym co daje mi porównanie do węgla praktycznie takie samo ile teraz spalam,ale te 600 kw to wychodziło mieszkańcom domów 100 m2 z poddaszem więc nie wiem czy nie będę miała mniej,podłogówkę da się zrobić bez problemów więc warto trochę zainwestować dla tego komfortu ,tym bardziej przy tak minimalistycznym metrażu.Dobrze ,że tu napisałam bo nawet nie brałam pod uwagę takiego rozwiązania.Oby tylko kasy starczyło Sasiad doradza,żebym dobudowała kotłownię albo zrobiła pod kuchnią piwnicę ,bo jak wydam na pompę 20 tys to miałabym na 20 lat węgla \ \masz rację , jeżeli nie przeraża cię położenie podłogówki ( dodatkowo ocieplisz podłogę) + pompa powietrze-woda to będzie najrozsądniejsza decyzja. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Na stronie Aristona jest konkurs na test takiej pompy,zglosiłam się ,a nóż widelec się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.03.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Ciekawe skąd masz takie rewelacje o kosztach ogrzewania panelami na podczerwień? Może przedstawisz jakieś źródło... z lekcji fizyki i matematyki oraz z opisów użytkowników tego dziadostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 14.03.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Dla Panów w dyskusji na temat paneli na podczerwień polecam ten link :http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/infrapanele-czy-rzeczywiscie-oszczedne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 z lekcji fizyki i matematyki oraz z opisów użytkowników tego dziadostwa Same lekcje nic nie dają, jeżeli się wagarowało. Fizyka mowi dokładnie coś innego. Może byś tak pogłębił wiedzę o działaniu tego "dziadostwa"? Wydaje mi się , że dla ciebie wszystkie elektryczne urządzenia grzewcze działają tak samo, a to nie jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Dla Panów w dyskusji na temat paneli na podczerwień polecam ten link : http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/infrapanele-czy-rzeczywiscie-oszczedne/ Pod tym linkiem nie ma nic prawdziwego o ogrzewaniu na podczerwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts