imrahil 15.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 na pewno. generalnie to przewymiarowanie nie jest dobre w żadnym przypadku. przy paliwie stałym można załagodzić efekty stosując bufor. kondensaty i pompy ciepła lubią niską temperaturę (przez co nawet bufor nie pomaga) i ciągłą pracę. chyba tylko grzanie grzałką czy kablami w taniej taryfie nie powoduje problemów z wydajnością, ale częste włączanie i wyłączanie powodować może uszkodzenia stycznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Modulacja mocy jest zbędna gdy ma się gdzie tą moc przechować. Kilkadziesiąt ton przyjmie i 12kWh bez problemu .A odda z dużą inercją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 15.03.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ale chyba taki gazowiec może się wyłączyć i np. po 30 min załączyć. A węgiel jak się rozpali to musi się wypalić do końca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ale chyba taki gazowiec może się wyłączyć i np. po 30 min załączyć. A węgiel jak się rozpali to musi się wypalić do końca.. Wmówiono ci ,że to zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 15.03.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jest to zaletą bo jedziesz na 100% albo wcale a nie cały czas na niewydajnych np. 30%. No i "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Wmówili ci producenci kotłów gazowych, że modulacja jest niezbędna. Właściciel kotła gazowego modli się o zrównoważenie stanu ducha kol. Putina. Mądry właściciel kotła węglowego pali raz dziennie i cieszy się z faktu dużej akumulacji.Różnica jedynie w konieczności usuwania popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Kondensat ma oczywiście modulację mocy, ba kręcąc śrubkami można ten wynik jeszcze podbić ..tylko z kondesnata robi się zwykły kocioł gazowy.Mieliśmy kondesnata, nie świadomie .. gazowy kocioł, by ciągle przyduszony na +40 st .. bo za mocno by grzał..tyle że wymiennik nie wytrzymał takiej próby ze skroplinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 15.03.2015 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Nie chodzi o to ,że nie chce mi się palić w piecu,nawet to jest fajne ale tak jak mówiłam mam piec w kuchni,co zajmuje mi sporo miejsca ,a w dodatku trzeba ten popiół usunąć co zasyfia momentalnie wszystko dookoła.A tak jak mówiłam mam trójkę małych dzieciaczków i mąż w domu gość to o to najbardziej chodzi.Piec mam nawet fajny ,jak się rozpali to pół godzinki i kaloryfery gorące,temp.w domu 24 st jak temp.na piecu 50-60 st. Mogłabym jedynie go przenieść do łazienki...podzielić ją ,ale kotłowienka miałaby 1x2 m2. A mam ten piec 9 kw http://kotly.com/Kuchnia_weglowa_Hydromax__kociol_o_mocy_10_kW_,412.html Oprócz tego jak jest w kuchni to mam zawsze strach ,że zatrujemy się w nocy czadem... Edytowane 15 Marca 2015 przez Monika_1980_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) http://www.cieplotek.pl/files/przystawka-do-czyszczenia-kominkow-do-odkurzacza-domowego.jpg+http://drewno-kominkowe.pl/photos/u19-a005-filtr-hepa-do-separatora-do-popiolu-18l-2178431474.jpgco by jeszcze zrobić ? powietrze doprowadzić rurą pod dolne drzwiczki. a tak piec kondesnacyjny rura przez ścianę, spalinowo powietrzna i problem uznaje się za rozwiązany Edytowane 15 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 WRóżnica jedynie w konieczności usuwania popiołu. tutaj też te bzdury wypisujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 15.03.2015 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 a tak piec kondesnacyjny rura przez ścianę, spalinowo powietrzna i problem uznaje się za rozwiązany Nie zrozumiałam z tego nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 15.03.2015 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Czy do tego mojego pieca można zamontować zamiast tego bojlera co mam Biawar Classic Spiro taki Zbiornik akumulacyjny z 2 wężownicami?I najważniejsze dla mnie czy mogę ten piec co mam połączyć z kominem kolankiem 90 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 tutaj też te bzdury wypisujesz? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 15.03.2015 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Dziękuję za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie chodzi o to ,że nie chce mi się palić w piecu,nawet to jest fajne ale tak jak mówiłam mam piec w kuchni,co zajmuje mi sporo miejsca ,a w dodatku trzeba ten popiół usunąć co zasyfia momentalnie wszystko dookoła.A tak jak mówiłam mam trójkę małych dzieciaczków i mąż w domu gość to o to najbardziej chodzi.Piec mam nawet fajny ,jak się rozpali to pół godzinki i kaloryfery gorące,temp.w domu 24 st jak temp.na piecu 50-60 st. Mogłabym jedynie go przenieść do łazienki...podzielić ją ,ale kotłowienka miałaby 1x2 m2. A mam ten piec 9 kw http://kotly.com/Kuchnia_weglowa_Hydromax__kociol_o_mocy_10_kW_,412.html Oprócz tego jak jest w kuchni to mam zawsze strach ,że zatrujemy się w nocy czadem...Moniko, chłopaki mają dobre chcęci ale tak to już na forum jest, że przy pkazji piszą co im tam w duszy gra. Trzymaj sie tej PC i podłogówki. W ogóle nie będziesz wiedziała, że coś tam działa, o jakimś odprowadzaniu gazów czy spalin nie mówiąc. Jeżeli masz na to środki, to, moim zdaniem najlepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_1980_ 15.03.2015 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie przeszkadza mi ta dyskusja ani trochę a warto się dowiedzieć o wszystkich możliwościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tylko że piec kondensat będziesz mieć w 2 dni zamntowany do tego co masz, plus może z parę większych grzejników aby przy mniejszej temp zasilania było równie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jest jedna wada pieca gazowego. Wadą jest jeden rodzaj paliwa choć faktem jest że to wygodny sposób . Podobną wadą jest obarczona PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tylko że piec kondensat będziesz mieć w 2 dni zamntowany do tego co masz, plus może z parę większych grzejników aby przy mniejszej temp zasilania było równie ciepło.Ech... Napisała Monika: A gazu w okolicy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts