Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na pewno. generalnie to przewymiarowanie nie jest dobre w żadnym przypadku. przy paliwie stałym można załagodzić efekty stosując bufor. kondensaty i pompy ciepła lubią niską temperaturę (przez co nawet bufor nie pomaga) i ciągłą pracę. chyba tylko grzanie grzałką czy kablami w taniej taryfie nie powoduje problemów z wydajnością, ale częste włączanie i wyłączanie powodować może uszkodzenia stycznika.
  • Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wmówili ci producenci kotłów gazowych, że modulacja jest niezbędna. Właściciel kotła gazowego modli się o zrównoważenie stanu ducha kol. Putina. Mądry właściciel kotła węglowego pali raz dziennie i cieszy się z faktu dużej akumulacji.

Różnica jedynie w konieczności usuwania popiołu.

Kondensat ma oczywiście modulację mocy, ba kręcąc śrubkami można ten wynik jeszcze podbić ..

tylko z kondesnata robi się zwykły kocioł gazowy.

Mieliśmy kondesnata, nie świadomie .. gazowy kocioł, by ciągle przyduszony na +40 st .. bo za mocno by grzał..

tyle że wymiennik nie wytrzymał takiej próby ze skroplinami.

Nie chodzi o to ,że nie chce mi się palić w piecu,nawet to jest fajne :) ale tak jak mówiłam mam piec w kuchni,co zajmuje mi sporo miejsca ,a w dodatku trzeba ten popiół usunąć co zasyfia momentalnie wszystko dookoła.A tak jak mówiłam mam trójkę małych dzieciaczków i mąż w domu gość to o to najbardziej chodzi.Piec mam nawet fajny ,jak się rozpali to pół godzinki i kaloryfery gorące,temp.w domu 24 st jak temp.na piecu 50-60 st.

Mogłabym jedynie go przenieść do łazienki...podzielić ją ,ale kotłowienka miałaby 1x2 m2.

A mam ten piec 9 kw

http://kotly.com/Kuchnia_weglowa_Hydromax__kociol_o_mocy_10_kW_,412.html

Oprócz tego jak jest w kuchni to mam zawsze strach ,że zatrujemy się w nocy czadem...

Edytowane przez Monika_1980_

http://www.cieplotek.pl/files/przystawka-do-czyszczenia-kominkow-do-odkurzacza-domowego.jpg+

http://drewno-kominkowe.pl/photos/u19-a005-filtr-hepa-do-separatora-do-popiolu-18l-2178431474.jpg

co by jeszcze zrobić ? powietrze doprowadzić rurą pod dolne drzwiczki.

a tak piec kondesnacyjny rura przez ścianę, spalinowo powietrzna i problem

uznaje się za rozwiązany

Edytowane przez מרכבה

Czy do tego mojego pieca można zamontować zamiast tego bojlera co mam Biawar Classic Spiro taki Zbiornik akumulacyjny z 2 wężownicami?

I najważniejsze dla mnie czy mogę ten piec co mam połączyć z kominem kolankiem 90 st.?

Nie chodzi o to ,że nie chce mi się palić w piecu,nawet to jest fajne :) ale tak jak mówiłam mam piec w kuchni,co zajmuje mi sporo miejsca ,a w dodatku trzeba ten popiół usunąć co zasyfia momentalnie wszystko dookoła.A tak jak mówiłam mam trójkę małych dzieciaczków i mąż w domu gość to o to najbardziej chodzi.Piec mam nawet fajny ,jak się rozpali to pół godzinki i kaloryfery gorące,temp.w domu 24 st jak temp.na piecu 50-60 st.

Mogłabym jedynie go przenieść do łazienki...podzielić ją ,ale kotłowienka miałaby 1x2 m2.

A mam ten piec 9 kw

http://kotly.com/Kuchnia_weglowa_Hydromax__kociol_o_mocy_10_kW_,412.html

Oprócz tego jak jest w kuchni to mam zawsze strach ,że zatrujemy się w nocy czadem...

Moniko, chłopaki mają dobre chcęci ale tak to już na forum jest, że przy pkazji piszą co im tam w duszy gra. Trzymaj sie tej PC i podłogówki. W ogóle nie będziesz wiedziała, że coś tam działa, o jakimś odprowadzaniu gazów czy spalin nie mówiąc. Jeżeli masz na to środki, to, moim zdaniem najlepszy wybór.
Tylko że piec kondensat będziesz mieć w 2 dni zamntowany do tego co masz, plus może z parę większych grzejników

aby przy mniejszej temp zasilania było równie ciepło.

Ech... Napisała Monika:

A gazu w okolicy nie ma.