imrahil 14.03.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Same lekcje nic nie dają, jeżeli się wagarowało. Fizyka mowi dokładnie coś innego. Może byś tak pogłębił wiedzę o działaniu tego "dziadostwa"? Wydaje mi się , że dla ciebie wszystkie elektryczne urządzenia grzewcze działają tak samo, a to nie jest prawda. dokładnie, nie działają tak samo. panele nie pozwalają wykorzystać taniej taryfy ani nie działają na zasadzie pompy ciepła, więc generalnie co by nie robić, eksploatacja musi być droższa pomimo pewnych oszczędności na niższej temperaturze. a komfort przy tym rozwiązaniu to tragedia, miałem okazję się przekonać na własne skórze jeśli to sprzedajesz, to tu nie sprzedasz. jeśli użytkujesz, to ile miesięcznie płacisz za ogrzewanie i jakiej powierzchni? EDIT: a dyskusję można przenieść tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209788-Ogrzewający-dom-Panelami-na-podczerwień/page88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlexJan 14.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Widocznie nie były to panele na podczerwień, tylko jakaś wschodnia podróbka, która takowe imitowała. Wtedy nic mnie nie zdziwi. Nawet wysokie rachunkiza energię elektryczną i fatalny komfort cieplny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Panele to jest tylko ściema, to tak samo jak w mroźny dzień wyjdziesz na południowy stok i będziesz się ogrzewał od słońca .. dostaniesz bezpośrednią dawkę promieniowania cieplnego ..bo o tym mowa .. Wiem że będzie zaraz hejtowanie mojej osoby, jak śmiem wątpić w szamańskie czary... Dom który potrzebuje przy 0 st 10 kW (ceglak bez izolacji) to nie ma zmiłuj .. prądem potrzeba mu dać te 10kW 1:1 Oszustwo może polegać na przebywaniu w zasięgu panelu .. a dalej niech się dzieje wola nieba. Nie ma zmiłuj, w takim układzie temp będzie spadać, bezlitośnie. Chyba że te panele będą zamontowane na dronach i będą za nami latać i ogrzewać .. Wyjdę z pod takiego panelu i co ? przywita mnie fala +10st Ja wiem jak takie sztuczki się robi .. ponieważ wychowałem się w domu gdzie temp potrafiła wynosić +8 .. a w starym dworze za kotarą woda zamarzała.. i co ? nikt nie był w stanie w sensownych pieniądzach ogrzać takich kubatur i murów bez izolacji. To zostawała kołdra i 3 koce .. Taki panel działa niczym oświetlenie .. przyjdzie ciemna noc i trzeba świecić .. wyjdzie się z pod jego zasięgu = zimno bryy... A żeby temp i tak u trzymać, to wypada pompować i pompować energię .. bo to można sobie robić jaja 2-3 godziny .. a później temp spada i koniec ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Reasumując twoją wypowiedź . 1;1.Fakt .Jak budynek potrzebuje 10kWh to czy to PC, panele na podczerwień, ekogroszek ,to potrzeba 10kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Coś mnie się wydaje, Tobie pewnie też Nydar, że pewna grupa ludzi, chciała by aby nasze horyzonty były wąskie niczym kłaczek z mysich .. pi. najlepiej jak by musk człowieka zjadał ich przerobioną papkę i tym się żywił, łatwiej było by wciskać różne kity. Mnie się dostaje, na forum nie raz różnego rodzaju hejtowanie, bo raczę się papką która poszerza horyzonty. Szukam, dążę i nie wiążę się z jakąś przetwórnią, czegoś .. Sobie dobieram jak chcę i kiedy chcę .. bo panele są trele morele .. Przecież miałem swój 60 watowy panel .. żarówkę .. przy biurku .. no ale jakoś dziwnym trafem te 60 Wat nie rozmnażało się po kątach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A prpo mysich pi... .Tak mi się wydaje,że producenci komercjalnych rozwiązań mają nas inwestorów za głupców.Papka informacyjna o cudownych właściwościach jest papką, bo dom o zapotrzebowaniu 5kWh potrzebuje tej ilości bez względu na rodzaj energii. Kwestią jest jedynie koszt 1kWh i koszt własnego wkładu pracy. Wg. mnie wygrywają szyszki i wągiel:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Nydar wiesz ? rozpisałem się trochę .. w innych wątkach, bo my tu twardo chcemy +20 i ani 1s zimniej Oczywiście tak też chcę mieć +20 bez aktywnego ogrzewania, w takim sensie jak się to powszechnie rozumie. Cały ciężar oparty na izolacji, ja nie mam problemu dać 60-1m izolacji .. problem mam tylko z powierzchnią zabudowy. Kwestią jest jedynie koszt 1kWh i koszt własnego wkładu pracy. Wg. mnie wygrywają szyszki i wągiel nie mam dostępu do szyszek . ale mam kawałek swojego lasu. Wracając do meritum, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Nydar wiesz ? rozpisałem się trochę .. w innych wątkach, bo my tu twardo chcemy +20 i ani 1s zimniej Oczywiście tak też chcę mieć +20 bez aktywnego ogrzewania, w takim sensie jak się to powszechnie rozumie. Cały ciężar oparty na izolacji, ja nie mam problemu dać 60-1m izolacji .. problem mam tylko z powierzchnią zabudowy. nie mam dostępu do szyszek . ale mam kawałek swojego lasu. Wracając do meritum, Szyszki są synoniem drewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2015 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Meritum było takie, że jak spałem przy +8/+12 st to bez ogrzewania +18 na jakie mogę się hipotetycznie narazić jest jak raj .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 15.03.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Po 1 Ocieplenie im lepsze tym większe oszczędności i zmiana sposobu na coś wygodniejszego nie będzie odczuwalna w kosztach eksploatacji. Po 2 Gazu pomimo, że nie ma to jest opcja takiego zbiorniczka: http://i.imgur.com/5AkBEiB.jpg Po 3 Przewinął się ktoś z ekogroszkiem a przecież autorka tematu chcę wygodny i nie bawić się z popiołem. Owszem kocioł podajnikowy jest wygodniejszy. Ale kontakt z popiołem i czyszczeniem pieca z sadzy jest nieunikniony z różnicą taką, że rzadziej. Takie moje trzy grosze które chciałem dodać EDYCJA: PS. A zakaz węgla się zbliża małymi kroczkami.. Edytowane 15 Marca 2015 przez Bluepb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 ,,A zakaz węgla się zbliża małymi kroczkami..,, I to jest błąd polityczny czy coś koło tego. Wszak można palić węglem bez dymu z komina.Raczej skierował bym kroki w kierunku rodzaju pieca i sposobu palenia.Dolne i górne spalanie to duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 I to jest błąd polityczny czy coś koło tego. Wszak można palić węglem bez dymu z komina. Raczej skierował bym kroki w kierunku rodzaju pieca i sposobu palenia. Dolne i górne spalanie to duża różnica. nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 nie .. Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ponieważ to jest utopia, ciężko będzie ludzi przekonać do czystego spalania.. jak pan franek specjalista montażysta wyda wyrok .. 100m2 = 12 kW kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 a mniejsze dostosowane do coraz mniejszych obciążeń ciężko kupić (jeśli w ogóle to możliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 http://www.polskiekotly.pl/product.php?id=435 http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-piece-ogrzewanie-solarne/kotly-c-o-weglowe/kociol-c-o-eko-kws-6kw-solei,p177355,l2039.html http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-i-piece/kotly-c-o-weglowe/opinie-kociol-c-o-piecokuchnia-3-5kw-moderator,p260323,l1016.html to nawet nie takie głupie na drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 15.03.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o kotły na gaz to krążą opinie, że przewymiarowany nie szkodzi. A o kotle węglowym już nie można tak powiedzieć. Tak jak pisałem autorka tematu chce mieć ciepło w domu a ręce czyste. EDYCJA: Robić remont z wizją, że za jakiś czas znowu trzeba będzie wydać kasę pomimo sprawnego kotła to ja to czarno widzę. EDYCJA2: @up Nowiutkie "śmieciuchy" fuuj już to czuje. Edytowane 15 Marca 2015 przez Bluepb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Też z kotłem GZ/LPG wydało mi się to nie logiczne, czemu ma być przewymiarowany ? kondensacyjny, nie że może, tylko chce być przewymiarowany, aby cały czas pracował w optimum swojej sprawności.A nie np grzał do 70 st .. ponieważ sprawność jego spada, spaliny zamiast skraplać się w wymienniku, będą to robić w kominie = strata .. Dziwne, ale tu wypada tak prze wymiarować kocioł aby cały czas chodził na np max 40st przy -20 .. a było ciepło.. jak na razie się nie pochylałem nad tym problemem.. ważne że szkic jest ok. Zwykły kocioł na gaz? całkowicie odwrotnie, nie może być duszony.to samo z węglem, drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 problem z kotłem gazowym jest taki, że ma ograniczony zakres modulacji i np. moc minimalna to 1,5 kW. coraz cieplejsze domu coraz rzadziej potrzebują takiej mocy. szczególnie przy kaloryferach może zacząć taktować, a to chyba ma zły wpływ na kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 15.03.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Przepraszam jeśli walnąłem byka nie znam się dokładnie na tym tylko coś tam słyszałem (a raczej czytałem).Dobrze, że rozwiałeś wątpliwości. EDYCJA: No ale w węglowiec chyba jest gorszy pod kątem "modulacji" mocy Edytowane 15 Marca 2015 przez Bluepb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts