Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik do pompy cyrkulacyjnej CWU

sebapulawy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oki tylko jaki kupić...

mam taki ale ma on tylko 10 programów.. a ja bym chciał aby poniedziałek- piatek załaczała sie od 15 do 22 ale żeby nie pracowała ciągle tylko np tak jak wspomiałes co godzina na ileś minut..a w weekendy żeby cały dzień tak się załączała...

Ja niedawno kupiłem coś takiego.

http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/

Miałem dokładnie takie kryteria jak Ty i na razie wygląda, że ten patent się bardzo dobrze sprawdza.

W tym wątku była dyskusja m.in. o tym sterowniku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173501-Elektroniczny-sterownik-do-cyrkulacyjnej-pompy-c-w-u-zna-to-kto%C5%9B/page4&highlight=sterownik+pompy

Znalazły się na Forum jeszcze ze dwie osoby, które to mają i twierdzą, że tez im dobrze działa.

• 4 weeks później...

ja polecam tak jak koledzy:

Dziala rewelacyjnie, woda cały czas ciepła a pompka nie działa cały czas. Myśle że nic lepszego nie znajdziesz. Czas załączenia pompki sterownik dobiera sobie sam według opatentowanego algorytmu i temperatury powrotu. Pompa pracuje naprawdę krótko a jak odkręcisz wodę to zawsze jest ciepła.

z czystym sumieniem mogę go polecić.

Edytowane przez sebapulawy

Czas załączenia pompki sterownik dobiera sobie sam według opatentowanego algorytmu i temperatury powrotu. Pompa pracuje naprawdę krótko a jak odkręcisz wodę to zawsze jest ciepła.

Dałeś czujnik temperatury na rurze powrotnej cyrkulacji? Chyba powinno być na zasilającej CWU. Ja tak mam.

A ja mam po prostu zamontowany czujnik ruchu w suficie... wchodząc do łazienki czujnik uruchamia pompę cyrkulacyjną i za chwilę mam ciepłą wodę, po wyjściu z łazienki za 1 minutę wyłączy się pompa...

Pompę cyrkulacyjną mam LFP ERGA 3 W

Czujnik ruchu 360 stopniowy /są różne czujniki /

http://agiron.unas.hu/shop_ordered/4277/shop_pic/unas_526912.jpg

Edytowane przez Alessandro

ja polecam tak jak koledzy:

Dziala rewelacyjnie, woda cały czas ciepła a pompka nie działa cały czas. Myśle że nic lepszego nie znajdziesz. Czas załączenia pompki sterownik dobiera sobie sam według opatentowanego algorytmu i temperatury powrotu. Pompa pracuje naprawdę krótko a jak odkręcisz wodę to zawsze jest ciepła.

Dziękuję za odpowiedź, sebapulawy. Wygląda na to, że warto zainwestować, bo i cena nie wygląda kosmicznie.

A ja mam po prostu zamontowany czujnik ruchu w suficie... wchodząc do łazienki czujnik uruchamia pompę cyrkulacyjną i za chwilę mam ciepłą wodę, po wyjściu z łazienki za 1 minutę wyłączy się pompa...
Pytanie tylko ile u Ciebie trwa ta chwila? Bo u mnie, przy oddaleniu kranów od zasobnika 8-10m i więcej, chwila trwa co najmniej minutę. Były dyskusje na ten temat w innych wątkach. Kto chce czekać ok. min, może czekać. No i pytanie, po co w twoim przypadku cyrkulacja ma pracować przez minutę po wyjściu z łazienki, skoro już z niej wyszedłeś?

Pytanie tylko ile u Ciebie trwa ta chwila? Bo u mnie, przy oddaleniu kranów od zasobnika 8-10m i więcej, chwila trwa co najmniej minutę. Były dyskusje na ten temat w innych wątkach. Kto chce czekać ok. min, może czekać. No i pytanie, po co w twoim przypadku cyrkulacja ma pracować przez minutę po wyjściu z łazienki, skoro już z niej wyszedłeś?

Wchodząc do łazienki, nie od razu idziesz do kranu, np. chcesz wziąć natrysk, czy za potrzebą fizjologiczną, pompa w między czasie zdąży wymieszać wodę.

Czujnik po wyjściu z łazienki nie od razu wyłączy pompę, mam ustawioną na minimum, taka jest możliwość czujnika, zresztą jaki to koszt przez jedną minutę pompa, która zużywa zaledwie 3 WAT energii elektrycznej, tym bardziej w taryfie łykendowej ?

Mam 1 kuchnię i 2 łazienki, w tych pomieszczeniach mam czujniki, które są podłączone do stycznika i stąd do pompy cyrkulacyjnej, np. ktoś z domowników uruchomił pompę w kuchni, w między czasie czujniki w łazienkach nie uruchamiają, mam od razu ciepłą wodę. :) W kuchni mam podłączony czujnik przy zlewie z ograniczoną odległością, wystarczy podejść do zlewu i ..

Mam to to od 4 lat, działa bezawaryjnie

Wchodząc do łazienki, nie od razu idziesz do kranu, np. chcesz wziąć natrysk, czy za potrzebą fizjologiczną, pompa w między czasie zdąży wymieszać wodę.
Na ten temat już dyskutowałem w innych wątkach. Kto chce czekać, wooolno się rozbierać, dłuuugo załatwiać krótką potrzebę, ok. Kwestia wyboru. Ja mam mieć ciepłą wodę od razu, jak się kręcę po domu. Jak masz krótkie odcinki CWU, to możesz tak kombinować, ale nie wiadomo, czy Ci wtedy cyrkulacja w ogóle potrzebna.

Mam 1 kuchnię i 2 łazienki, w tych pomieszczeniach mam czujniki, które są podłączone do stycznika i stąd do pompy cyrkulacyjnej, np. ktoś z domowników uruchomił pompę w kuchni, w między czasie czujniki w łazienkach nie uruchamiają, mam od razu ciepłą wodę. :) W kuchni mam podłączony czujnik przy zlewie z ograniczoną odległością, wystarczy podejść do zlewu i ..
Tutaj widać, że logicznie wnioskujesz, że ktoś gdzieś podejdzie i skorzysta z wody, to zapuści cyrkulację dla całej instalacji. I słusznie, ten sterownik, o którym tu mówimy, właśnie też załatwia ten temat. Tyle, że potrzebuje do tego 1go czujnika na rurze w kotłowni i sam też bez żadnego okablowania siedzi w kotłowni. A Ty masz aż 3 czujniki i do tego jakieś okablowanie, żeby załączać pompę, a i tak nie uzyskujesz takiej funkcjonalności jaka mnie jest potrzebna. Edytowane przez Hans Kloss

Na ten temat już dyskutowałem w innych wątkach. Kto chce czekać, wooolno się rozbierać, dłuuugo załatwiać krótką potrzebę, ok. Kwestia wyboru. Ja mam mieć ciepłą wodę od razu, jak się kręcę po domu. Jak masz krótkie odcinki CWU, to możesz tak kombinować, ale nie wiadomo, czy Ci wtedy cyrkulacja w ogóle potrzebna.

Tutaj widać, że logicznie wnioskujesz, że ktoś gdzieś podejdzie i skorzysta z wody, to zapuści cyrkulację dla całej instalacji. I słusznie, ten sterownik, o którym tu mówimy, właśnie też załatwia ten temat. Tyle, że potrzebuje do tego 1go czujnika na rurze w kotłowni i sam też bez żadnego okablowania siedzi w kotłowni. A Ty masz aż 3 czujniki i do tego jakieś okablowanie, żeby załączać pompę, a i tak nie uzyskujesz takiej funkcjonalności jaka mnie jest potrzebna.

Poruczniku Hans Kloss ;), pompa cyrkulacyjna ma 7 biegów prędkości, przy najszybszym biegu, czyli na siódemce, pompa w ciągu 30 sekund przepompuje 7,5 litra wody, a przy 20 m obiegu i średnicy 1/2 cala rury, ile mamy litrów wody?

Niekoniecznie musisz ustawić na 7 biegu, ustawisz tak, że po wysiusianiu, oczywiście w sposób niemiecki / po babsku/ :D za ileś sekund masz ciepłą wodę :p

Przyznaję Ci rację z tym okablowaniem, nie wszyscy mają piwnicę, a mam od czujników poprzez kanał wentylacyjny wyprowadzone kable w piwnicy

Poruczniku Hans, z Twoich wypowiedzi wyczuwa się, że jesteś producentem sterownika... stąd te Twoje "wybrzydzenie" na inne rozwiązanie... Bruna nie oszukasz !! ;) :D

No i dobrze, przynajmniej ludzie mają robotę - pozdrawiam :)

Mam podgrzewacz pojemnościowy w kuchni do której z pom.gosp najdalej w nim wodę o temp około 50oC bo taką potrzebuję w kuchni.

Nie wiele jej potrzebuję do opłukania ogórka i pomidora w zasobniku piec grzeję do 44 oC bo taka jest do mycia.

Łazienki blisko pom.gosp więc tam ciepła woda jest od zaraz.

co więcej kosztuje podgrzanie i utrzymywanie 15 litrow wody o temp 50oC z dajmy na to 7oC

czy puszczanie cyrkulacji parę razy dziennie

tak czy siak to groszowe sprawy

Poruczniku Hans, z Twoich wypowiedzi wyczuwa się, że jesteś producentem sterownika... stąd te Twoje "wybrzydzenie" na inne rozwiązanie... Bruna nie oszukasz !!
Nie porucznik, tylko kapitan. Dostałem awans na odcinku pt. Edyta:) I tam był Bruner, nie żaden Bruno:) Jeśli ja jestem producentem sterownika, to pozdrawiam sprzedawcę czujek na ruch i wielobiegowych superoszczędnych pomp cyrkulacyjnych CWU:) Tak całkiem przypadkowo zareagowałeś na temat w tym wątku, że z wrażenia powiesiłeś zdjęcie czujnika oraz nie omieszkałeś wskazać, jaki model pompy posiadasz:) A jak zacznę dyskutować z tym, że w normalnej przeciętnej instalacji cyrkulacyjnej dogrzanie obiegu trwa co najmniej minutę, to powiesz, że jestem pewnie hydraulikiem:)

pompa cyrkulacyjna ma 7 biegów prędkości, przy najszybszym biegu, czyli na siódemce, pompa w ciągu 30 sekund przepompuje 7,5 litra wody, a przy 20 m obiegu i średnicy 1/2 cala rury, ile mamy litrów wody?

Niekoniecznie musisz ustawić na 7 biegu, ustawisz tak, że po wysiusianiu, oczywiście w sposób niemiecki / po babsku/ :D za ileś sekund masz ciepłą wodę :p

Ale jak już tak ładnie zareklamowałeś tą pompę, przedstawiłeś możliwości, to może mi policzysz, jak długo mam siusiać w łazience, w kuchni jak długo zakładać fartuszek do zmywania, w pralni jak długo przekładać szmatki, żeby w mojej instalacji Twoja turbopompa zakręciła mi raz obiegiem CWU? 2 łazienki, pralnia i kuchnia. Długość całkowita rurociągu CWU w jedną stronę to prawie 38m, czyli całkowita pętla to 76m. Zasilanie na rurach 25 x 4,2 a powrót cyrkulacji 16 x 2,7.