Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik do pompy cyrkulacyjnej CWU

sebapulawy

Recommended Posts

Nie porucznik, tylko kapitan. Dostałem awans na odcinku pt. Edyta:) I tam był Bruner, nie żaden Bruno:) Jeśli ja jestem producentem sterownika, to pozdrawiam sprzedawcę czujek na ruch i wielobiegowych superoszczędnych pomp cyrkulacyjnych CWU:) Tak całkiem przypadkowo zareagowałeś na temat w tym wątku, że z wrażenia powiesiłeś zdjęcie czujnika oraz nie omieszkałeś wskazać, jaki model pompy posiadasz:) A jak zacznę dyskutować z tym, że w normalnej przeciętnej instalacji cyrkulacyjnej dogrzanie obiegu trwa co najmniej minutę, to powiesz, że jestem pewnie hydraulikiem:)

Pisałem, jaki mam model..

A ja mam po prostu zamontowany czujnik ruchu w suficie... wchodząc do łazienki czujnik uruchamia pompę cyrkulacyjną i za chwilę mam ciepłą wodę, po wyjściu z łazienki za 1 minutę wyłączy się pompa...

Pompę cyrkulacyjną mam LFP ERGA 3 W

http://foxhurt.pl/p/1/1542/lfp-erga-3-w-pompa-cyrkulacyjna-c-w-u-lfp-leszno-technika-wentylacyjna.html

We wątku RBR EKOUNIWERSAL, bodajże z roku `11 czy `12 była mowa na temat pompy cyrkulacyjnej, ktoś pisał na temat czujników, więc podchwyciłem pomysł i zrealizowałem. Resztę dopełnił kolega inż. elektryk, który podpowiedział mi w złączeniu trzech czujników do stycznika...

Nie jestem żadnym sprzedawcą ! :)

Jest jeden szkopuł, jak długo przebywasz w łazience tak długo chodzi pompa, a chciałbym, żeby wymieszała zimną wodę z instalacji z ciepłą w 5 minutach i po tym czasie wyłączyła. Przy dłuższym czasie mieszania, woda w bojlerze stygnie. Są takie wyłączniki na klatkach schodowych w blokach, które po jakimś ustalonym czasie automatycznie wyłączają i tu chcę spróbować współpracę czujnika z wyłącznikiem czasowym.

A może Ty masz lepszy pomysł, jesteś elektronikiem, chętnie kupię! :)

Edytowane przez Alessandro

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale jak już tak ładnie zareklamowałeś tą pompę, przedstawiłeś możliwości, to może mi policzysz, jak długo mam siusiać w łazience, w kuchni jak długo zakładać fartuszek do zmywania, w pralni jak długo przekładać szmatki, żeby w mojej instalacji Twoja turbopompa zakręciła mi raz obiegiem CWU? 2 łazienki, pralnia i kuchnia. Długość całkowita rurociągu CWU w jedną stronę to prawie 38m, czyli całkowita pętla to 76m. Zasilanie na rurach 25 x 4,2 a powrót cyrkulacji 16 x 2,7.

W pętli 76 m o średnicy 15 mm masz 10 litrów wody, pompa na 3 biegu szybkości, czyli ekonomicznie, wymiesza 12-13 litrów wody w czasie 1 minuty, a od momentu wejścia do łazienki i wysikania potrzeba co najmniej 1,5 minuty, więc masz ciepłą wodę w kranie...

Nie rozumiem zasilania na rurach 25 x 4,2, co te liczby oznaczają?

Skoro już został poruszony temat pomp, czym wspomniana LFP erga różni się od GRUNDFOS UP 15-14B? Czy któraś z nich ma większą wydajność?

LFP ma większą wydajność, ma 0,9 m3/h - pobór mocy od 3-9 W, a Grundfos up 15-14B ma 0,6 m3/h - pobór mocy 25 W

Tu masz dane techniczne GRUNDFOSA UP 15-14B

dane techniczne grund.jpg

Nie jestem żadnym sprzedawcą ! :)
No właśnie, taki z Ciebie sprzedawca jak ze mnie producent:) Ja na tym forum parę ładnych lat temu wymieniałem doświadczenia nt sterowania cyrkulacją CWU (wtedy z centralki alarmowej). Potem wymieniłem alarm, sterowanie się skończyło, ale dobrze wiedziałem czego chcę i szukam.

Jest jeden szkopuł, jak długo przebywasz w łazience tak długo chodzi pompa, a chciałbym, żeby wymieszała zimną wodę z instalacji z ciepłą w 5 minutach i po tym czasie wyłączyła. Przy dłuższym czasie mieszania, woda w bojlerze stygnie. Są takie wyłączniki na klatkach schodowych w blokach, które po jakimś ustalonym czasie automatycznie wyłączają i tu chcę spróbować współpracę czujnika z wyłącznikiem czasowym.

A może Ty masz lepszy pomysł, jesteś elektronikiem, chętnie kupię! :)

Elektronikiem nie jestem, ale fakt, że się tym interesuję (bardzo przydatne przy fotowoltaice, na której opłacalność ciągle czekam:)). Wydaje mi się, że wbrew pozorom temat nie jest łatwy do zrealizowania "supermarketowym sposobem" (jakiś wyłącznik czasowy). De facto, chciałbyś uruchomić cyrkulację po wejściu do łazienki i np. po 5min kręcenia pompą chciałbyś zablokować jej włączanie na jakiś czas. W obecnym Twoim układzie to niemożliwe, bo każde wzbudzanie czujek ruchu i tak załączy pompę. Potrzeba więc trochę "logiki". Znowu wyjdę na producenta, ale wydaje mi się, że ten sterownik, który mam ja i sebapulawy, mógłby Ci załatwić temat, jeśli go odpowiednio połączyć z Twoimi urządzeniami. On ma wejścia sterujące specjalnie pod jakieś czujki i wyłączniki. Wejdź na stronę producenta i poczytaj, albo się z nimi skontaktuj i powiedz czego chcesz. Może coś mądrego wymyślą. Daj może znać potem, bo to w sumie ciekawe zagadnienie.

W pętli 76 m o średnicy 15 mm masz 10 litrów wody, pompa na 3 biegu szybkości, czyli ekonomicznie, wymiesza 12-13 litrów wody w czasie 1 minuty, a od momentu wejścia do łazienki i wysikania potrzeba co najmniej 1,5 minuty, więc masz ciepłą wodę w kranie...

Nie rozumiem zasilania na rurach 25 x 4,2, co te liczby oznaczają?

Takie oznaczenia mam na rurach i w necie dopiero rozszyfrowałem. 25 to średnica zewnętrzna rury, a 4,2 to grubość ścianki. czyli średnica przepływu to 25 - 2*4,2 = 16,6mm. Analogicznie powrót cyrkulacji ma średnicę przepływu 10,6mm. Z tego wychodzi pojemność 10,7l. Ale z tym liczeniem to już brutalnie ciągniesz kołderkę:) Ta pompa ma wydajność 0,9m3/h, ale jest to wydajność MAX. Przepływ zależy nie tylko od pompy, ale od długości, średnicy rurociągu i chyba nawet jego struktury (rozgałęzienia). Więc realna wydajność pewnie będzie mniejsza u mnie, niż np. u Ciebie. Kolejna sprawa to fakt, że jeśli cyrkulacja długo nie pracuje, to rury są wychłodzone i pierwsza partia ciepłej wody mocno się wychładza zanim dotrze do kranu. Ja mam pompę niewiele mniej wydajną od Twojej - 0,8m3/h. I suma sumarum wiem z doświadczenia, że u mnie jaką taką ciepłą wodę mam po 1-2 minutach pracy cyrkulacji. No a siusiał 1,5min to będę chyba wtedy, jak zachoruję na prostatę:) Jak masz pętlę 20m (10m w jedną stronę) to może u Ciebie to tak może działać. Nawet nie wiem, czy nie mógłbyś sie całkiem obejść bez cyrkulacji niewielkim kosztem komfortu:)

Wcześniej pisałem o współpracy czujnika z wyłącznikiem czasowym... przed chwilą znalazłem pompę wbudowanym termostatem, który może wyłączyć przy ustawionej temperaturze.. czyli co? czujka uruchomi pompę i po osiągnięciu temperatury wody powrotnej pompa wyłącza, na pewno czujka zaraz nie włączy, dopiero jak temperatura wody spadnie... i o to chodzi, ma wymieszać zimną wodę z pętli z ciepłą wodą. Przy wyłączonym pompie, woda ciepła dalej leci a zwłaszcza pod natryskiem... aha.. jeszcze ma regulator prędkości przepływu wody..

http://gamainstal.pl/grundfos-up-15-14-bt-pompa-cyrkulacyjna-cwu-z-termostatem-96433885-p1463.html

pompa-grundf.jpg

No tak tylko cena tej pompy trochę zniechęca. Nie dawno borykałem sie z tym problemem doboru sterownika przy okazji zakupu pompy CWU. Wybrałem Grundfos UP15-14 bez żadnych cudów sterujących. Rozważałem długo model który jest skrzyżowaniem pompy ze sterownikiem który zaproponował Hans Kloss na pierwszej stronie- taki z czujką i algorytmem uczącym się nawyków domowników ( Grundfos Comfort PM AutoADAPT UP15-14BAPM).. Cena jedna jeszcze lepsza niż tej z termostatem... Wybrałem pompę bez wodotrysków i do tego na razie sterownik do kontaktu. Jak się wprowadzimy sprawdzę czy rzeczywiście będę musiał się myć pod harmonogram który sam ustawiam. Jeżeli tak będzie to propozycja Hansa zrobi się interesująca, cena również.

No tak tylko cena tej pompy trochę zniechęca. Nie dawno borykałem sie z tym problemem doboru sterownika przy okazji zakupu pompy CWU. Wybrałem Grundfos UP15-14 bez żadnych cudów sterujących. Rozważałem długo model który jest skrzyżowaniem pompy ze sterownikiem który zaproponował Hans Kloss na pierwszej stronie- taki z czujką i algorytmem uczącym się nawyków domowników ( Grundfos Comfort PM AutoADAPT UP15-14BAPM).. Cena jedna jeszcze lepsza niż tej z termostatem... Wybrałem pompę bez wodotrysków i do tego na razie sterownik do kontaktu. Jak się wprowadzimy sprawdzę czy rzeczywiście będę musiał się myć pod harmonogram który sam ustawiam. Jeżeli tak będzie to propozycja Hansa zrobi się interesująca, cena również.

Jest jeszcze droższa od pompy z termostatem, a tak szczerze... pompa z termostatem mi odpowiada, z czujką jest wygodnie... i bez harmonogramu :)

a tak szczerze... pompa z termostatem mi odpowiada, z czujką jest wygodnie... i bez harmonogramu :)
Tak szczerze... to chyba masz już bardzo dobrą pompę bez termostatu, którą prezentowałeś. To teraz będziesz ją wymieniał na kolejną za jedyne 679pln w promocji? :) Ok, to ja za 400pln wymyślę i zrobię jakiś układzik, który wymusi działanie cyrkulacji dokładnie tak jak to wcześniej opisałeś:) I to z wysyłką do domu:) Jak chętnie kupisz, to ja Ci sprzedam:) I zaoszczędzisz na bawieniu się z wymianą dotychczasowej pompy - kolejny "plus dodatni". Edytowane przez Hans Kloss

Widzę że niektórzy lubią strasznie komplikować sobie życie... czujniki w każdym pomieszczeniu inne bajery...aż boję się zapytać jak wygląda instalacja alarmowa w takim domu..

Ja powiem tak jak bym teraz robił instalacje pewnie bym kupił pompkę "samouczącą się" lecz już pompkę mam, która nawet biegów nie ma.

Dlatego nie żałuje że kupiłem zaproponowany sterownik. Zapomniałem o całej sprawie ze sterowaniem CWU. Sterownik robi to bardzo dobrze i co najważniejsze ekonomicznie.

Pozdrawiam

Widzę że niektórzy lubią strasznie komplikować sobie życie... czujniki w każdym pomieszczeniu inne bajery...aż boję się zapytać jak wygląda instalacja alarmowa w takim domu..

Ja powiem tak jak bym teraz robił instalacje pewnie bym kupił pompkę "samouczącą się" lecz już pompkę mam, która nawet biegów nie ma.

Dlatego nie żałuje że kupiłem zaproponowany sterownik. Zapomniałem o całej sprawie ze sterowaniem CWU. Sterownik robi to bardzo dobrze i co najważniejsze ekonomicznie.

Pozdrawiam

Z czujkami jestem bardzo zadowolony i co ważne ekonomicznie, a bieg dostosowałem do szybkiego dotarcia ciepłej wody do kranu. Mam całkowity komfort :)

Pozdrawiam

Tak szczerze... to chyba masz już bardzo dobrą pompę bez termostatu, którą prezentowałeś. To teraz będziesz ją wymieniał na kolejną za jedyne 679pln w promocji? :) Ok, to ja za 400pln wymyślę i zrobię jakiś układzik, który wymusi działanie cyrkulacji dokładnie tak jak to wcześniej opisałeś:) I to z wysyłką do domu:) Jak chętnie kupisz, to ja Ci sprzedam:) I zaoszczędzisz na bawieniu się z wymianą dotychczasowej pompy - kolejny "plus dodatni".

A jednak jesteś producentem! Fajnie...zróbmy układzik, pompy z termostatem na razie nie kupuję...

A jednak jesteś producentem! Fajnie...zróbmy układzik, pompy z termostatem na razie nie kupuję...
Tak, ściślej właśnie za chwilę stanę się PRODUCT MANAGEREM, bo mam w rodzinie kogoś, kto sobie z tym poradzi:) Dla reklamującego pompy cyrkulacyjne wszystko:) Za 400pln nie ma sprawy. Wchodzisz do łazienki i wtedy czujka ruchu ma wystartować pompę cyrkulacyjną (podaj na jak długo?), a następnie ma nastąpić blokada pompy na pewien czas (podaj, na jak długi?). W czasie blokady żadna czujka ruchu nie będzie załączać pompy. Po upływie czasu blokowania, kolejne naruszenie czujki ruchu powtórzy cały proces. Czy tak?

Przekaźnik czasowy programowany z PC... Koszt 200zł brutto...
Chyba własnie skillowałeś mój jakże pięknie zapowiadający się biznes:) Tak, ten patent po odpowiednim oprogramowaniu powinien załatwić temat Alessandro. Fajne urządzenie, ale szkoda, że nie ma (tak mi się wydaje) zegara czasu rzeczywistego, takiego do prostego programowania czasowych harmonogramów tygodniowych. Pewnie można to zrobić odpowiednim programowaniem przebiegów czasowych, ale to nie dla każdego użytkownika chyba.

.. jak bym teraz robił instalacje pewnie bym kupił pompkę "samouczącą się" lecz już pompkę mam, która nawet biegów nie ma.
I wg mnie dobrze na tym wyszedłeś, że nie masz pompki "samouczącej się" :) Mnie bardzo zaintrygował pomysł Grundfosa, więc się podpytałem jak działa algorytm Auto ADAPT. Wg mnie, poza chwytliwym hasłem, marnie to wygląda. Przez 2 tygodnie logika pompy szpieguje nas, zapisując, kiedy odkręcamy ciepłą wodę. Nota bene, też przy pomocy czujnika na zasilaniu CWU. A potem wg tego co zapamięta, "bezmyślnie" odtwarza w tych samych porach dnia załączając cyrkulację (nieco wcześniej, niż "spodziewany" pobór wody). Ale jak zachce Ci się korzystać z CWU poza zmierzonymi porami, to pompa śpi i bez Twojej ręcznej ingerencji się nie obudzi. Jak odetną prąd, to pompa traci cały kalendarz i od nowa musi się go uczyć (2 tygodnie!). To teraz porównajmy co my mamy za te ok. 150pln oraz ze zwykłą pompką bez bajerów.