gubik 13.04.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przy okazji jak elektryk robił instalację, poprosiłem o dodatkowe "dziurki" w ścianach.U mnie będzie włącznik w każdej łazience i dodatkowy w kuchni, całość do przekaźnika czasowego w rozdzielni i do pompki.Moje dwie dwie dorastające córcie spędzają mnóstwo czasu w łazience, wchodzą i wychodzą non stop i ciepła woda nie jest im do końca potrzebna.Jak zapomną o "magicznym przycisku" to przez kilka minut zimna kąpiel ich czeka, krzywdy nie będzie.Myślę przyzwyczają się do włączania ciepłej wody "na zawołanie", jak nie to płakał nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 14.04.2015 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Przy okazji jak elektryk robił instalację, poprosiłem o dodatkowe "dziurki" w ścianach. U mnie będzie włącznik w każdej łazience i dodatkowy w kuchni, całość do przekaźnika czasowego w rozdzielni i do pompki. Moje dwie dwie dorastające córcie spędzają mnóstwo czasu w łazience, wchodzą i wychodzą non stop i ciepła woda nie jest im do końca potrzebna. Jak zapomną o "magicznym przycisku" to przez kilka minut zimna kąpiel ich czeka, krzywdy nie będzie. Myślę przyzwyczają się do włączania ciepłej wody "na zawołanie", jak nie to płakał nie będę Twoja sytuacja jest podobna u mnie, też wchodzą i wychodzą... tylko zamiast "magicznego przycisku" mam czujki ruchu. Zdecydowałem na pompę z termostatem, oczywiście we współpracy z czujkami ruchu. Dzięki BrodowskiB za "sprowokowanie" do grundfosa, nie wiedziałem o pompach z termostatami, wystarczy wymienić i po sprawie. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 14.04.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Zdecydowałem na pompę z termostatem, oczywiście we współpracy z czujkami ruchu. Dzięki BrodowskiB za "sprowokowanie" do grundfosa, nie wiedziałem o pompach z termostatami, wystarczy wymienić i po sprawie. Czyli ani sterownik INSEL- CWU, jaki mam ja za 150pln, ani przekaźnik programowalny za 200pln, ani mój własny układzik robiony na Twoje zamówienie za 400pln, tylko wymiana Twojej sprawnej, super ekonomicznej pompy na taką z termostatem za jedyne 679pln w promocji:) A bym przysiągł, że rano jeszcze decydowałeś się w tym poście na jakąś kopię rozwiązania z wyłącznikiem czasowym. J-23 melduje ciotce Zuzannie: "Lobby sprzedaży pomp cyrkulacyjnych CWU dla niepoznaki usiłuje odwrócić podejrzenia poprzez sugestie, że jestem producentem sterowników. Nieznana mi jest jeszcze w tym wszystkim rola niejakiego BrodowskiegoB, którego określono prowokatorem, choć to nie on zamieścił link do pompy z termostatem. Sprawa wymaga dalszego rozpoznania". Oczywiście robię sobie jaja, nic nie będę rozpoznawał Z pompą widocznie to jak z samochodem. Nowe, fajniejsze to i cieszy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Dzięki BrodowskiB za "sprowokowanie" do grundfosa, nie wiedziałem o pompach z termostatami, wystarczy wymienić i po sprawie. jeśli o mnie chodzi to chodziło o dodatkowy termostat dołożony do zwykłej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.04.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 A ja tak w ogole uważam, że rozwiązaniem jest sterownik różnicowy. Jedna sonda na zasilanie, druga na powrót. Jeśli nie ma poboru wody, obie rury stygną mniej wiecej tak samo równo. Jeśli odkręcisz kran, jedna robi się cieplejsza. Różnica temperatur uruchamia pompę. Po zrównaniu temperatur (lub zmniejszeniu różnicy) pompa stop. Niektóre sterowniki (dc20 termoplus) mają programowaną pauzę, więc pompa może przez zadany czas się nie uruchamiać ponownie. Wersja ekstra: do tego zegar czasowy za 10PLN do stref czasowych i automat jak ta lala. Dodatkowa zaleta - kable w pobliżu pompy, nie trzeba rozciągać ich po domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 tylko ile czasu nagrzewa sie rura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.04.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Chwilę Na mniej wiecej tej samej zasadzie pomiaru temperatury oparte jest sterowanie pompą przez wspominany tu sterownik i nawet wynika, że to działa, z tego, co tu piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 14.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Pojęcie chwili jest szczegółowo mówiąc dla każdego bardzo względne i oznacza zupełnie inne okresy czasowe.Każde rozwiązanie ma plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 14.04.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jest taki regulator pompy cyrkulacyjnej RPC-01 - 210,00 zł (...) Schemat połączeń regulatora pompy cyrkulacyjnej z pompą.... tak to widzę A ja po przejrzeniu instrukcji tego urządzenia widzę spektakularną porażkę Twojej koncepcji:) Wchodzisz do łazienki, czujka ruchu załącza stycznik, który załącza zasilanie sterownika i... kicha! Sterownik nic nie zrobi, bo zgodnie z instrukcją załączy pompę, jak odkręcisz kran z wodą na ok 3s. I czujka ruchu na plaster się przydaje, bo nie uruchomi cyrkulacji. Swoją drogą nie wiadomo, co ten sterownik zrobi, jak już zakręci ta cyrkulacją i się wyłączy. Po jakim czasie będzie możliwe ponowne wykonanie procedury: odkręć wodę na 3s > idź się wysiusiaj odpowiednio długo, aż doleci ciepła woda > zacznij się myć. Brak danych, jak to ma właściwie działać za te 210pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 14.04.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Hej Hans, nie tak szybko, po schemacie też tak doszedłem do wniosku, jak Ty to napisałeś, proponuje jeszcze raz przeanalizować... weź pod uwagę te dwie sondy, na zasilaniu i na powrocie, i co one robią? i jak to wszystko działa? Odezwie się w czwartek... pogadamy.... Nara.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.04.2015 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) A ja tak w ogole uważam, że rozwiązaniem jest sterownik różnicowy. Jedna sonda na zasilanie, druga na powrót. Jeśli nie ma poboru wody, obie rury stygną mniej wiecej tak samo równo. Jeśli odkręcisz kran, jedna robi się cieplejsza. Różnica temperatur uruchamia pompę. Po zrównaniu temperatur (lub zmniejszeniu różnicy) pompa stop. (...) Wersja ekstra: do tego zegar czasowy za 10PLN do stref czasowych i automat jak ta lala. No i sprowadziłeś Alesandro na manowce taką koncepcją Moim zdaniem Twoja koncepcja nie stanowi komfortowego rozwiązania. Kiedy sterownik różnicowy załączy pompę? Gdy już jest po ptokach, czyli jak odkręcisz wodę. No to wtedy nawet turbo cyrkulacja, nie dostarczy wody szybciej, niż Ty sam spuszczając ją z kranu. Ja oczywiście pomijam procedowanie w stylu: odkręc wodę na chwile, czekaj (np. siusiaj 1min), dopiero korzystaj z wody). Do tego nadaje się ten RPC-01. Kto chce odprawiać takie rytuały nad kranem, ok. Wszyscy dążymy do ideału - chcemy mieć ciepła wodą w kranie, jak go odkręcimy bez nadmiernego czekania i spuszczania (marnowania) chłodnej wody. Żeby to osiągnąć, cyrkulacja musi zakręcić wcześniej, niż my odkręcimy kran. Patent Alessandro z czujkami w łazienkach już częściowo "kupuje" trochę czasu "na wejściu do łazienki" (na moje potrzeby i tak za mało). Patent "ręcznych" przełączników gubika też daje taką szansę, choć możliwe, że może się skończyć ustawicznym zapominaniem naciśnięcia prztyczka odpowiednio wcześniej. Przy takiej, moim zdaniem, pseudo automatyce, dodatkowy zegar czasowy już chyba w ogóle się nie przydaje, bo niby co on miałby włączać/blokować tymi programami czasowymi? Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.04.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 A ja mam taki systemMam pilota radiowego za 70 zł.Wchodzę do łazienki naduszam guzik.Pompa pracuje do momentu kiedy termostat wykryje wzrost temperatury .Wyłącza wtedy wszystko .Wtedy odbiornik się resetuje.Po ostygnięciu układ gotowy do ponownego zadziałania.Mam kilka pilotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.04.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) A ja mam taki system Mam pilota radiowego za 70 zł. Wchodzę do łazienki naduszam guzik. Pompa pracuje do momentu kiedy termostat wykryje wzrost temperatury .Wyłącza wtedy wszystko .Wtedy odbiornik się resetuje. Po ostygnięciu układ gotowy do ponownego zadziałania. Mam kilka pilotow Pytanie oczywiście, ile całość kosztuje. Czy 70pln to cały zestaw pilotów + sterownik, czy to tylko 1 pilot, jak czytać dosłownie. Jak widać, jest tu grono użytkowników cyrkulacji, którzy wszelkimi patentami organizują sobie ciepła wodę w kranie na "indywidualne żądanie". Rośnie katalog rozwiązań: przełącznik, pilot, czujka ruchu, wreszcie chwilowe odkręcanie kranu. Powiem tak, jeśli komuś cyrkulacja jest w stanie rozprowadzić ciepła wodę w czasie max 30s, to można się jeszcze tak bawić. Jak nie, to ja i moja rodzina naprawdę nie będziemy odprawiać modłów w kuchni i łazience, zanim odkręcimy kran. U mnie cyrkulacja rozprowadza ciepła wodę w ciągu 1,5-2min. Jak mam mocniej wychłodzoną wodę w obiegu (po dłuższym postoju przy blokadzie pompy) to jest to raczej 2min. U mnie cyrkulacja ma pracować z przerwami (dużo mniejsze wychładzanie CWU w zasobniku), ale ma być aktywna cały czas, jak się kręcę po domu i np. co najmniej raz na godzinę korzystam z CWU. A jak usnę albo wychodzę to mam wiedzieć, że w miarę szybko zablokuje się i nie będzie kręcić lub stać wg jakiegoś tam harmonogramu. Wg dokładnie takich kryteriów wybierałem rozwiązanie, bo kiedyś to mi załatwiało sterowanie z centralki alarmowej. Nie chcę prowokować dyskusji na ten temat, bo zanim kupiłem swój sterownik, pytałem i dyskutowałem tutaj (od postu 95): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222379-Cyrkulacja-CWU/page5&highlight=sterownik+pompy i tutaj (od postu 33): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173501-Elektroniczny-sterownik-do-cyrkulacyjnej-pompy-c-w-u-zna-to-kto%C5%9B/page2&highlight=sterownik+pompy Ale oczywiście każdy sam decyduje, co i jak mu pasuje:) Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Czyli sprawa jest prosta, sterownik włącza cyrkulację cyklicznie przez godzinę od ostatniego poboru ciepłej wody. Ale w dalszym ciągu pozostaje ten pierwszy raz, kiedy chcesz skorzystać z cwu po "uśpieniu" cyrkulacji i niewzbudzanie cyrkulacji w nocy, gdy postanowisz się wysikać, i zaspany odkręcisz ciepłą zamiast zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.04.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli sprawa jest prosta, sterownik włącza cyrkulację cyklicznie przez godzinę od ostatniego poboru ciepłej wody. Czas można ustawić od 0,5 do 2 godz. Ale w dalszym ciągu pozostaje ten pierwszy raz, kiedy chcesz skorzystać z cwu po "uśpieniu" cyrkulacji Tak jest, i żaden inny patent nie jest w stanie tego w 100% przeskoczyć, bo jak w 100% przewidzieć, kiedy dokładnie będzie ten pierwszy raz? () Żeby to obejść w tym sterowniku, wystarczy dodać programator czasowy za 10pln jak sam pisałeś. Nawet w sterowniku jest wejście specjalnie pod takie blokowanie/odblokowanie. A co załatwisz dodając czasówkę do sterownika różnicowego? Jak pisałem - nic. No i w ostateczności zawsze można wymusić obudzenie sterownika dowolną z opisywanych tutaj metod: włącznikiem, czujką, pilotem i.. odkręceniem wody jak w sterowniku różnicowym. Ale to tylko problem pierwszego razu po naprawdę dłuższej przerwie. Potem już nikt nie musi się ceregielić i coś naciskać, albo na coś czekać i niewzbudzanie cyrkulacji w nocy, gdy postanowisz się wysikać, i zaspany odkręcisz ciepłą zamiast zimnej. Tak jest, jest takie ryzyko:) I znowu je wyeliminuje tenże sam programator czasowy za 10pln:) Lub dyscyplina i nie odkręcanie kranu w nocy:) W końcu jeśli tu omawiamy rozwiązania stałego naciskania, odkręcania, czekania na obieg cyrkulacji itp. za każdym razem, to czymże jest pamiętanie/zapomnienie o ciepłej/zimnej wodzie w stanie zaspania w nocy? Ja na razie nie mam żadnych programatorów czasowych. Trudno, najwyżej czasem pochodzi na pusto. Jak stwierdzę, że to problem to dołożę jakiś właśnie najprymitywniejszy programator. Czy przy cenie tego sterownika plus najtańsza czasówka jesteś w stanie podać coś tak działającego i co nie powala ceną? Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 15.04.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Rozwiązałem... jestem geniuszem ! Koszt "tajemniczego" pudełka poniżej 100 zł.... nie żartuję!... bez "tajemniczego przycisku", bez chwilowego odkręcania kranu, bez przekaźnika czasowego, bez pilota, bez zegara do stref czasowych, tylko wchodzisz do łazienki, czujka ruchu cyknie i za 1 minutę ciepła woda w kranie, tymczasem pompa wymiesza wodę zimną z pętli i sama wyłączy po przekroczeniu żądanej wartości temperatury. Wychodzisz z łazienki i za 1 minutę czujka cyknie i przerwie zasilanie pompy. Przez całą podróż - 320 km, przy muzyce country intensywnie myślałem nad rozwiązaniem, i... NOBLA dostanę.... http://static.pokazywarka.pl/i/5674623/668947/usmiech.jpg?1429125267 DOBRANOC Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja też znalazłem. Jest to urządzenie firmy e-politek, sterownik wielofunkcyjny TM-1... Bardzo tanie i bardzo funkcjonalne. Razem z zegarem do stref czasowych cena zmieści się w 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.04.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja też znalazłem. Jest to urządzenie firmy e-politek, sterownik wielofunkcyjny TM-1... Bardzo tanie i bardzo funkcjonalne. Razem z zegarem do stref czasowych cena zmieści się w 100zł A możesz napisać, który tryb pracy sterownika powinien być wybrany (przekaźnik różnicowy?)? A jakie konkretnie ma mieć nastawy, żeby działało Tobie, mnie, Alessandro i innym? Jaki ma być algorytm jego działania? Co się dzieje z pracą cyrkulacji w dzień w czasie, gdy nikogo nie ma w domu? Jak sama nazwa mówi, to sterownik wielofunkcyjny, więc pytanie, jak ma pracować, żeby działał z taką funkcjonalnością, jak INSEL-CWU. Alessandro - nie wiem, co za pudełko masz na myśli (to samo co QIM?). Co ma konkretnie reagować na te cyknięcia czujki ruchu, o których piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 16.04.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja też znalazłem. Jest to urządzenie firmy e-politek, sterownik wielofunkcyjny TM-1... Bardzo tanie i bardzo funkcjonalne. Razem z zegarem do stref czasowych cena zmieści się w 100zł QIM, to nie to!... Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 16.04.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Alessandro - nie wiem, co za pudełko masz na myśli (to samo co QIM?). Co ma konkretnie reagować na te cyknięcia czujki ruchu, o których piszesz? Przy wejściu do łazienki, cyknięcie czujki oznacza zasilanie "pudełka", a pompa podłączona do pudełka robi swoje, czyli jak długo jesteś w łazience, tak długo pompa pracuje cyklicznie. Po wyjściu z łazienki cyknięcie oznacza wyłączenie zasilania.... wreszcie mam, to co chciałem. Wczoraj zamówiłem "pudełko" Dziękuję Hans za zmuszenie mnie do wysiłku myślowego.. i dzięki Tobie zaoszczędziłem 550 zł... http://static.pokazywarka.pl/i/5800288/382622/whisky.jpg?1429166317 Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts