Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik do pompy cyrkulacyjnej CWU

sebapulawy

Recommended Posts

Wczoraj zamówiłem "pudełko" i dzięki Tobie Hans zaoszczędziłem 550 zł :)

http://static.pokazywarka.pl/i/5800288/382622/whisky.jpg?1429166317

Cieszę się, że pomogłem:) Konkretność Twoich ostatnich wypowiedzi wskazuje jednak, że dostarczyli Ci "pudełko" już wcześniej, a w nim mniej więcej to, co zamieściłeś na obrazku w ostatnim poście:) Spokojnie, jeszcze parę takich "pudełek" eksploatowanych w rytm muzyki country, a czujki ruchu staną się zbędne, gdyż będziesz kontrolował cyrkulację siłą woli. Uważaj jednak, żeby Ci w "pudełku" nie podrzucali jakiejś siary - w końcu to coś za poniżej 100pln:)

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cieszę się, że pomogłem:) Konkretność Twoich ostatnich wypowiedzi wskazuje jednak, że dostarczyli Ci "pudełko" już wcześniej, a w nim mniej więcej to, co zamieściłeś na obrazku w ostatnim poście:) Spokojnie, jeszcze parę takich "pudełek" eksploatowanych w rytm muzyki country, a czujki ruchu staną się zbędne, gdyż będziesz kontrolował cyrkulację siłą woli. Uważaj jednak, żeby Ci w "pudełku" nie podrzucali jakiejś siary - w końcu to coś za poniżej 100pln:)

Kurde Hans, Ty zawsze swoje!, wierz mi, to nie regulator z dwoma sondami, o których wspominasz, powiem Ci więcej, pudełko którą zamówiłem ma podobne działanie do "Twojego" sterownika, z tym że, nie trzeba po dłuższym postoju na chwilę odkręcać kran. A wiesz co? jak poszukasz w necie to może znajdziesz to "pudełko" Pudełko takie widziałem kiedyś.... przypomniało mi się przed samym Poznaniem, wtedy głośno krzyknąłem.. yes! yes! yes! ... wreszcie mam...

Edytowane przez Alessandro

... pudełko którą zamówiłem ma podobne działanie do "Twojego" sterownika, z tym że, nie trzeba po dłuższym postoju na chwilę odkręcać kran. A wiesz co? jak poszukasz w necie to może znajdziesz to "pudełko"
Szukam w necie pod nazwą "pudełko". Powiedz, jaki model konkretnie Ty masz?

https://www.google.pl/search?q=pude%C5%82ko&espv=2&biw=1280&bih=687&site=webhp&tbm=isch&imgil=WRJ8NJpeoqMc2M%3A%3Bc0h6cztwd2BEKM%3Bhttp%253A%252F%252Fopifex-ska.pl%252Fpl%252Fpudelko-na-herbate-nelly-8.html&source=iu&pf=m&fir=WRJ8NJpeoqMc2M%3A%2Cc0h6cztwd2BEKM%2C_&usg=__zpuf5_4vBq1Giwg1sA6ZwVFUGao=&ved=0CDIQyjc&ei=dYMvVbvlGYLkaL2XgJgJ#tbm=isch&q=pude%C5%82ko

Albo może ustalmy, że Ty się będziesz cieszył z odkrycia, ale mnie daj znać, jak będziesz miał więcej haseł, niż "pudełko":) Z linkami do konkretnych pomp i innych sterowników nie miałeś problemów:) A jak przychodzi do "pudełka" to pokazujesz teledyski country i flaszki:) Pozdrawiam:)

Edytowane przez Hans Kloss

:no:

Szukam w necie pod nazwą "pudełko". Powiedz, jaki model konkretnie Ty masz?

https://www.google.pl/search?q=pude%C5%82ko&espv=2&biw=1280&bih=687&site=webhp&tbm=isch&imgil=WRJ8NJpeoqMc2M%3A%3Bc0h6cztwd2BEKM%3Bhttp%253A%252F%252Fopifex-ska.pl%252Fpl%252Fpudelko-na-herbate-nelly-8.html&source=iu&pf=m&fir=WRJ8NJpeoqMc2M%3A%2Cc0h6cztwd2BEKM%2C_&usg=__zpuf5_4vBq1Giwg1sA6ZwVFUGao=&ved=0CDIQyjc&ei=dYMvVbvlGYLkaL2XgJgJ#tbm=isch&q=pude%C5%82ko

Albo może ustalmy, że Ty się będziesz cieszył z odkrycia, ale mnie daj znać, jak będziesz miał więcej haseł, niż "pudełko":) Z linkami do konkretnych pomp i innych sterowników nie miałeś problemów:) A jak przychodzi do "pudełka" to pokazujesz teledyski country i flaszki:) Pozdrawiam:)

Chciałeś...... to masz! :)

http://www.kgelektronik.pl/produkty/sterowniki/sp-04.html

http://www.ceneo.pl/7406168

http://static.pokazywarka.pl/i/5800288/196564/sterownik-pompy-co.jpg?1429188171

Chciałeś...... to masz! :)
Ok, rozumiem, że mówimy tu o Twoim modelu korzystania z cyrkulacji, a nie o znalezieniu alternatywnego rozwiązania, które może funkcjonować podobnie jak sterownik INSEL-CWU (bo o tym dyskusja jest z QIM).

Jak do tego sterownika podłączysz swoje czujki ruchu? W instrukcji SP-04 napisali coś takiego:

"Temperatura wyłączenia pompy regulowana jest potencjometrem (w

zakresie 10 C - 90 C). Pompa załącza się jeżeli temperatura rzeczywista

spadnie o 5 C poniżej temperatury zadanej (ustawianej

potencjometrem). Załączenie i wyłączenie pompy następuje po około 30

sekundach. Zapobiega to ciągłemu przełączaniu się pompy w przypadku

szybkich zmian temperatury."

Czy aby przedostatnie zdanie (opóźnienie załączenia 30s) nie skilluje Twojej koncepcji? Czujka ruchu "cyknie" (włączy zasilanie sterownika?), i co? Czy nie... kolejna kicha, bo sterownik odczeka 30s zanim załączy pompę?

BrodowskiG pewnie będzie wiedział, bo zna te sterowniki.

pewnie przerwa musi wynosić 30 sekund a nie że dostaje sygnał i dodatkowo(zawsze) czeka 30s, mało dokładnie napisali.

ja znam kg elektronik.

PS sterownie wg czujki ruchu oparłbym na przekaźniku czasowym, jest wiele konfiguracji, natomiast bez czujników ruchu dałbym zegar plus przekaźnik czasowy lub termostat cwu, ktory wyłączy pompę po wykryciu np. 30 stopni na powrocie cyrkulacji

przykład sterowania z podyplomowki, moze bedzie cos widac

plc.jpg

plc.jpg

Edytowane przez BrodowskiG

pewnie przerwa musi wynosić 30 sekund a nie że dostaje sygnał i dodatkowo(zawsze) czeka 30s, mało dokładnie napisali.

ja znam kg elektronik.

No to widzimy, że koncepcja jest do lamusa, chyba, że Alessandro wydłuży procedowanie w łazience o kolejne 30s:)

To może zaproponuję coś, co Ci załatwi 99% (jak nie 100%) potrzeb. Znów wejdę w buty producenta, ale to mam i znam. Poza tym INSEL-CWU ma dość szczegółową instrukcję.

Bierzesz sobie sterownik INSEL-CWU-01-kpl (ten kompletny), ale bez czujnika, skoro go nie zamierzasz używać. Pompę, zamiast ze stycznika zasilasz ze sterownika. Styki stycznika (wolne, bez żadnego zasilania) podpinasz do wejścia INIT sterownika. Jak wejdziesz do łazienki, czujka "cyknie", to aktywuje sterownik, który wystartuje natychmiast pompę i będzie cyklicznie ją załączał wg przedziałów czasowych, które sobie ustawisz w sterowniku. Gdy czujka przestanie cykać po wyjściu z łazienki, to nastąpi blokada sterownika po limicie czasu, który sobie w nim ustawisz (min. 30min).

Zaleta - dopóki sterownik nie zablokuje pompy, masz we wszystkich kranach ciepłą wodę bez ceregieli i czekania. Tanim kosztem, bo cyrkulacja pracuje z dużymi postojami.

Wada - sterownik będzie aktywny jeszcze przez ustawiony limit czasu po wyjściu z łazienki. Koszt wg mnie znikomy, ale dla super oszczędnych może ważny.

Oceniam, że ten model sterowania da Ci dodatkowy komfort, ale wcale nie musi zwiększyć kosztów działania cyrkulacji. Dziś przecież te czujki ruchu załączają Ci cyrkulację na stałe. Nie pracuje ona z przerwami. Jak siedzisz w łazience 30min, to pompa wachluje też co najmniej 30min. Per saldo może wyjść na jedno.

przykład sterowania z podyplomowki, moze bedzie cos widac
Brodowski, właśnie na tym schemacie pokazałeś to, co ja powyżej opisałem (mowa o części z czujką ruchu i pompą obiegową) :) Tylko na wejściu Bramki B1, zamiast zegara jest timer (limit czasowy w sterowniku odnawiany przez wzbudzenia czujki). To dokładnie tak logicznie działa:) Edytowane przez Hans Kloss

Ok, rozumiem, że mówimy tu o Twoim modelu korzystania z cyrkulacji, a nie o znalezieniu alternatywnego rozwiązania, które może funkcjonować podobnie jak sterownik INSEL-CWU (bo o tym dyskusja jest z QIM).

Jak do tego sterownika podłączysz swoje czujki ruchu? W instrukcji SP-04 napisali coś takiego:

"Temperatura wyłączenia pompy regulowana jest potencjometrem (w

zakresie 10 C - 90 C). Pompa załącza się jeżeli temperatura rzeczywista

spadnie o 5 C poniżej temperatury zadanej (ustawianej

potencjometrem). Załączenie i wyłączenie pompy następuje po około 30

sekundach. Zapobiega to ciągłemu przełączaniu się pompy w przypadku

szybkich zmian temperatury."

Czy aby przedostatnie zdanie (opóźnienie załączenia 30s) nie skilluje Twojej koncepcji? Czujka ruchu "cyknie" (włączy zasilanie sterownika?), i co? Czy nie... kolejna kicha, bo sterownik odczeka 30s zanim załączy pompę?

BrodowskiG pewnie będzie wiedział, bo zna te sterowniki.

Wystarczająco....

nie wiem czy jest sens odnawiania limitu u mnie na schemacie jest tak że pompa jak dostanie sygnał to chodzi przez jakiś czas i pozniej jest blokowana, bo woda i tak nie wystygnie przez kilka minut a timer chyba ustawial w jakich godzinach ma działać sterowanie . na rys. błąd powinna być pompa cyrkulacyjna a nie obiegowa

przegladałem allegro i doszukałem się czegoś takiego http://www.dobry-czas.pl/Produkty/Przekazniki-czasowe-programowalne nie wiem czy ktoś to rozpracowywał?

PS na schemacie mam tyle bloków bo wziąlem najprostszy plc ktory nie miał nawet histerezy

No to widzimy, że koncepcja jest do lamusa, chyba, że Alessandro wydłuży procedowanie w łazience o kolejne 30s:)

To może zaproponuję coś, co Ci załatwi 99% (jak nie 100%) potrzeb. Znów wejdę w buty producenta, ale to mam i znam. Poza tym INSEL-CWU ma dość szczegółową instrukcję.

Bierzesz sobie sterownik INSEL-CWU-01-kpl (ten kompletny), ale bez czujnika, skoro go nie zamierzasz używać. Pompę, zamiast ze stycznika zasilasz ze sterownika. Styki stycznika (wolne, bez żadnego zasilania) podpinasz do wejścia INIT sterownika. Jak wejdziesz do łazienki, czujka "cyknie", to aktywuje sterownik, który wystartuje natychmiast pompę i będzie cyklicznie ją załączał wg przedziałów czasowych, które sobie ustawisz w sterowniku. Gdy czujka przestanie cykać po wyjściu z łazienki, to nastąpi blokada sterownika po limicie czasu, który sobie w nim ustawisz (min. 30min).

Zaleta - dopóki sterownik nie zablokuje pompy, masz we wszystkich kranach ciepłą wodę bez ceregieli i czekania. Tanim kosztem, bo cyrkulacja pracuje z dużymi postojami.

Wada - sterownik będzie aktywny jeszcze przez ustawiony limit czasu po wyjściu z łazienki. Koszt wg mnie znikomy, ale dla super oszczędnych może ważny.

Oceniam, że ten model sterowania da Ci dodatkowy komfort, ale wcale nie musi zwiększyć kosztów działania cyrkulacji. Dziś przecież te czujki ruchu załączają Ci cyrkulację na stałe. Nie pracuje ona z przerwami. Jak siedzisz w łazience 30min, to pompa wachluje też co najmniej 30min. Per saldo może wyjść na jedno.

Brodowski, właśnie na tym schemacie pokazałeś to, co ja powyżej opisałem (mowa o części z czujką ruchu i pompą obiegową) :) Tylko na wejściu Bramki B1, zamiast zegara jest timer (limit czasowy w sterowniku odnawiany przez wzbudzenia czujki). To dokładnie tak logicznie działa:)

Teoria, teoria, teoria....

nie wiem czy jest sens odnawiania limitu u mnie na schemacie jest tak że pompa jak dostanie sygnał to chodzi przez jakiś czas i pozniej jest blokowana, bo woda i tak nie wystygnie przez kilka minut
Tak tu jest pewna różnica. Sens odnawiania limitu widzę taki, że cyrkulacja pracuje w cyklach czasowych niezależnie od tego jak często wzbudzamy czujkę i odkręcamy wodę. Dopiero po dłuższej przerwie logicznie jest to traktowane jako brak zapotrzebowania na ciepłą wodę i zablokowanie pompy do czasu wzbudzenia czujki.

przegladałem allegro i doszukałem się czegoś takiego
QIM już o tym wspominał. To załatwi potrzeby Alessandro, ale cena chyba 200pln i trochę zabawy w programowanie.

Teoria, teoria, teoria....
Słuchaj teoretyków to unikniesz praktykowania pomyłek w tym co chcesz, a co uzyskasz:) Aha, fakt, u Ciebie to już po herbacie, bo zamówiłeś "pudełko":)

168zł i jakies 186, z przesyłką w 200 można się zmieścić, można to zrobć taniej składając układ z prostszych elementów tylko nie każdy chce mieć arsenał urządzeń ale z drugiej strony dla kogoś kto nie miał styczności z automatyką zaprogramowanie takiej zabaweczki może być niemożliwe a układ elektryczny jakoś zbuduje

Słuchaj teoretyków to unikniesz praktykowania pomyłek w tym co chcesz, a co uzyskasz:) Aha, fakt, u Ciebie to już po herbacie, bo zamówiłeś "pudełko":)

Taki napis na Politechnice..... widziałem

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. W tym lokalu łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Tak, zamówiłem "pudełko"- termoregulator typu SP-04 C.W.U. za 77 zł, jak dla mnie kwota cząstkowa.... jestem praktykiem, działam konkretnie i chce się przekonać jak się ma do rzeczywistości, wtedy można coś wywnioskować i sobie zadać pytanie, gdzie jest błąd? Z czujek nie rezygnuję! Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania.

Lubię poeksperymentować, panie kapitanie Hans Kloss! :)

• 2 weeks później...
Z czujek nie rezygnuję! Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania.

Lubię poeksperymentować, panie kapitanie Hans Kloss! :)

No i mam to co chciałem .... oczywiście przez internet :)

Plan schematu.jpg

---------------------------------------------------------------------

Wersja bez czujników ruchu i okablowania...

Plan schematu2.jpg

----------------------------------------------------------------------

Wersja pompy z termostatem GRUNDFOS..

Plan schematu3.jpg

-----------------------------------------------------------------------

PULPIT

PULPIT.jpg

--------------------------------------------------------------------------

Harmonogram tygodniowy

program tygodniowy.jpg

-------------------------------------------------------------------------

Ciąg dalszy...