Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - nie działa jedna pętla

redlum

Recommended Posts

Witam. Ostatnio zauważyłem że w jednym miejscu mam zimną podłogę. Po sprawdzeniu tego w skrzynce okazało się że nie chodzą dwie pętle. Próbowałem je przepchać poprzez odkręcenie na maksa przepływu w tej pętli. Udało to się tylko w przypadku jednej. Druga cały czas stoi.

Układ mam z pełną elektroniką i na jednym obiegu po zdjęciu grzyba regulującego taki jakby przycisk jest wciśnięty zaś na pozostałych wystaje

https://www.dropbox.com/s/fx0pgmkoqnjczbv/2015-03-13%2012.49.40.jpg?dl=0

Wyjaśnienie do zdjęcia: Po lewej stronie działa, po prawej nie.

Czy to jest wina tego pipka? Czy po prostu się coś zatkało/zapowietrzyło i jak się odpowietrzy to pipek sam pójdzie w górę i zacznie działać?

Moja instalacja

rozdzielacz_dol..jpgrozdzielacz_gora&#46.jpg

Witam. Ostatnio zauważyłem że w jednym miejscu mam zimną podłogę. Po sprawdzeniu tego w skrzynce okazało się że nie chodzą dwie pętle. Próbowałem je przepchać poprzez odkręcenie na maksa przepływu w tej pętli. Udało to się tylko w przypadku jednej. Druga cały czas stoi.

Układ mam z pełną elektroniką i na jednym obiegu po zdjęciu grzyba regulującego taki jakby przycisk jest wciśnięty zaś na pozostałych wystaje

https://www.dropbox.com/s/fx0pgmkoqnjczbv/2015-03-13%2012.49.40.jpg?dl=0

Wyjaśnienie do zdjęcia: Po lewej stronie działa, po prawej nie.

Czy to jest wina tego pipka? Czy po prostu się coś zatkało/zapowietrzyło i jak się odpowietrzy to pipek sam pójdzie w górę i zacznie działać?

Moja instalacja

[ATTACH=CONFIG]308454[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]308455[/ATTACH]

Musisz poruszać tą końcówką zaworka aż wyskoczy lub ewentualnie spróbuj go kombinerkami wyciągnąć bo to jest przyczyna nie działania pętli (zaworek jest zamknięty).

• 2 weeks później...

Przylga głowicy termostatycznej powinna być zamocowana na dolnej belce - w tym układzie nie będzie pełnić swojej roli.

Jeśli zdecydujesz się założyć głowicę na zawór termostatyczny koniecznie zmień te ustawienie - nastawa na głowicy "5" (50st. C - zabezpieczenie pred przekroczeniem tej temp. na wejściu do pętli OP).