janekc 13.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wraz z pierwszym moim postem witam się z forumowiczami W związku z planami wykonania instalacji CO, CWU i docelowo podłączenia do nich kolektorów słonecznych, proszę Was o opinię na temat projektu, który zamieszczam poniżej. W tej chwili instalacja przewiduje: - piec ok. 12kW - zbiornik CWU 200L z jedną wężownicą - 2 kolektory słoneczne (planowana powierzchnia 2x 1600x1000) - wymiennik płytowy 20kW - w układzie kolektora czynnikiem będzie glikol - w zamierzeniu chcę aby kolektory słoneczne podgrzewały ciepłą wodę użytkową - ogrzewanie podłogowe - instalacja w układzie otwartym Proszę o sugestie co do poprawności rozmieszczenia i zastosowania odpowiednich zaworów i innych elementów instalacji. Wiem, że nie łatwo jest oceniać czyjś projekt patrząc tylko na rysunek, dlatego w miarę możliwości postaram się odpowiadać na zadane pytania i wyjaśniać wątpliwości. Jeśli do obrazka będzie potrzebna legenda, postaram się ją stworzyć. Z góry dziękuję za pomoc i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam janekc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekc 16.03.2015 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam, Wprowadziłem modyfikację w schemacie instalacji. Zawór trójdrożny nie dobiera już wody z powrotu CWU. Za zaworem zwrotnym zastosowałem dwa przekroje rur. Teraz zasilanie z pieca trafia na trójnik. Przekrojem 3/4' woda płynie na wymiennik, a następnie z wymiennika na zawór trójdrożny, a równocześnie przekrojem 3/4' bezpośrednio na zawór trójdrożny. Matematyka mówi mi, że na wyjściu zaworu trójdrożnego będziemy mieli tą samą wartość co na wejściu zastosowanego trójnika. Pytanie do Was. Czy mój tok myślenia jest poprawny. Czy zaproponowana zmiana przysłuży się podniesieniu temperatury wężownicy CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebainstalator 22.08.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Kolektory słoneczne służą przede wszystkim do ogrzewania ciepłej wody, użycie ich do wspomagania ogrzewania nie jest dobrym rozwiązaniem. Należałoby odpowiednio przewymiarować instalację solarną, 2 kolektory słoneczne to zdecydowanie za mało, trzeba pamiętać, że w zimie ilość słońca jest znacznie mniejsza niż latem i kolektory mogą mieć problem z nagrzaniem zbiornika c.w.u. do temp np 40 st nie mówiąc już o wspomaganiu ogrzewania.Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie kolektorów tylko do ogrzewania c.w.u. do tego zbiornik z 2 wężownicami pod dolna podłączamy solary pod górną piec w przypadku gdy solar zima nie ogrzeje zbiornika zrobi to piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts