Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe problem z wyborem sterowania.

bodex3

Recommended Posts

Witam, chciałbym zasięgnąć opinii nt tego jak sterujecie ogrzewaniem podłogowym..

mam dom piętrowy 110mkw(bez wykorzystania poddasza) stara cegła+pustak

docelowo podłogi styropian od 5 do 15cm + wylewka razem z ogrzewaniem podłogowym z alupexu na całym domu poniżej plany

plan parter.jpgplan pietro.jpg

I teraz tak chce kupić piec heiztechnik q eko 15kw ( eko groszek)

i teraz nie wiem jak całkowicie zabrać sie za sterowanie tym.. czy brać lepszy sterownik pieca ( czy piec może sterować tmp podłogówki? z tego co czytałem to chyba nie)

rozdzielacze ogrzewania podłogowego brałbym chyba dwa ( 1 na parter i 1 na piętro ) czy da sie tym jakoś rozsądnie sterować bez kręcenia w szafce dla każdego obwodu.. ? z tego co naliczyłem potrzebuje około 6 obwodów ( z zapasem) na kondygnacje..

A łazienki ( dwie drabinki ) zasilić bezpośrednio od pieca (jak CWU) + może kiedyś dwa grzejniki na poddaszu..

W skrócie jakie brać rozdzielacze(najlepiej z pompą i resztą) żeby móc jakoś rozsądnie sterować tmp w pomieszczeniach.. szczególnie salon i pokoje na górze.. no i czy jest jakaś możliwość to z "centralizować" żeby np sterownik pieca to robił i tam regulować tmp? ale do tego dodać jakieś dwa - trzy termostaty? (salon i pokoje np ) Dziękuje o jakikolwiek odzew i pomoc, pozdrawiam.

//edit zdjęcia "większe" http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c36101533f87c54a.html

i http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86d81fc9992012cc.html

Edytowane przez bodex3

To nowy dom czy stary? Bo piszesz tylko o styropianie na podłodze. Przy tym ściany ze starej cegły+pustak, bez izolacji?

Jeśli to stary nie izolowany dom na ścianach i w dachu to podłogówka może być nie do zrealizowania. Wydajność podłogówki może nie wystarczyć do ogrzania starego, nie izolowanego domu.

Czy policzyłeś potrzebną moc i wziąłeś to pod uwagę?

tak, stary dom cegla + pustak (pustka między nimi) ~aktualnie 40cm ( dojdzie do tego styropian 8-10cm ale najpierw ogrzewanie :( )

strop kleina na który aktualnie rozkładam styropian.. od 5 do 15.. bo mam niezła różnicę poziomów :(

dach nowy - blachodachówka + wełna 15cm między krokwie, potem 10cm po całości ~0,39 + płyta osb

nowe okna 3 szybowe 6 komorowe nie pamiętam jaki Uf ( nie mogę znaleźć umowy po nocy :D )

czy liczyłem? nie.. a jak czytam od 4-5godzin o tym to chyba jeszcze mniej wiem :(

najbardziej interesuje mnie jak lepiej sterować takim ogrzewaniem.. czy rozdzielacz z termostatami... bo to widze chyba najbardziej wybierana i optymalna metoda..

czy sterownik pogodowy? i możliwość podłączenia jakoś po jednym obwodzie do pieca? ale to wtedy chyba tracimy możliwość zmian odpowiednich temperatury w danych pomieszczeniach? zresztą czy ktoś w ogóle tak robi? czy wykorzystuje sterownik pogodowy + daje rozdzielacze bez termostatów i ustawia je sobie raz tak jak chce i zapomina..

hydraulik mi mówił coś o dwóch zaworach mieszających trójdrożnych i siłownikach do tego

albo

belce z siłownikami + termostaty czyli jak dobrze rozumiem to ten 1 sposób by wychodził od pieca i tam był sterowany? czy w ogóle pisze jakieś bzdury i jest odwrotnie?

Edytowane przez bodex3

tak, stary dom cegla + pustak (pustka między nimi) ~aktualnie 40cm ( dojdzie do tego styropian 8-10cm ale najpierw ogrzewanie :( )

strop kleina na który aktualnie rozkładam styropian.. od 5 do 15.. bo mam niezła różnicę poziomów :(

dach nowy - blachodachówka + wełna 15cm między krokwie, potem 10cm po całości ~0,39 + płyta osb

nowe okna 3 szybowe 6 komorowe nie pamiętam jaki Uf ( nie mogę znaleźć umowy po nocy :D )

czy liczyłem? nie.. a jak czytam od 4-5godzin o tym to chyba jeszcze mniej wiem :(

nocowi po nocy;) niechętnie się myśli, jest zajęty oceną nowego piwa:).

Radziłbym jednak najpierw wykonać OZC z planowanymi izolacjami. Przy niezbyt rewelacyjnej izolacji, może wyniknąć potrzeba pompowania w podłogę wody o temperaturze 40oC, przy mroźnych dniach. Zacznij od policzenia OZC np. forumowego asolta. Podłogówka może nie wydolić. Albo wykonasz porządne izolacje by cieszyć się komfortem.

Od tego zacznij.

Jeśli będziesz mia wyniki OZC zaplanuj jak najprostsze sterowanie. Po prostu rozdzielacze z armaturą ograniczoną do minimum. Temperaturę w pomieszczeniach ustawisz sobie przepływami. Najprostsze jest najczęściej najlepsze.

nie mam czasu na liczenie OZC :D muszę działać....może to średnio "fachowe" ale niestety..

najbardziej interesuje mnie jak lepiej sterować takim ogrzewaniem.. czy rozdzielacz z termostatami... bo to widze chyba najbardziej wybierana i optymalna metoda..

czy sterownik pogodowy? i możliwość podłączenia jakoś po jednym obwodzie do pieca? ale to wtedy chyba tracimy możliwość zmian odpowiednich temperatury w danych pomieszczeniach? zresztą czy ktoś w ogóle tak robi? czy wykorzystuje sterownik pogodowy + daje rozdzielacze bez termostatów i ustawia je sobie raz tak jak chce i zapomina..

hydraulik mi mówił coś o dwóch zaworach mieszających trójdrożnych i siłownikach do tego

albo

belce z siłownikami + termostaty czyli jak dobrze rozumiem to ten 1 sposób by wychodził od pieca i tam był sterowany? czy w ogóle pisze jakieś bzdury i jest odwrotnie?

nie mam czasu na liczenie OZC :D muszę działać....może to średnio "fachowe" ale niestety..

Zrób więc szybko uproszczone OZC sam.

Kliknij na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom", podstaw dane i podaj link do strony z wynikiem.

http://www.cieplowlasciwie.pl

"najbardziej interesuje mnie jak lepiej sterować takim ogrzewaniem.. czy rozdzielacz z termostatami... bo to widze chyba najbardziej wybierana i optymalna metoda.."

Tak bo chodzi o sterowaniu temperaturą wewnątrz a nie bawienie się z ustawianiem krzywej grzewczej pogodówki.

Edytowane przez SUSPENSER

Do indywidualnego sterowania temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach może służyć automatyka przewodowa KAN-therm BASIC lub bezprzewodowa KAN-therm SMART (z dostępem do sieci internet - sterowanie na odległość).

Wyposaż się dwa niezależne rozdzielacze ogrzewania podłogowego z przepływomierzami - w systemie KAN-therm oznaczone są serią 75A (str. 248). Do każdego rozdzielacza dokompletuj po jednej grupie pompowej z termostatycznym trójdrogowym zaworem mieszającym (K-803003, str. 252).

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/cennik-op.pdf

W przypadku systemu KAN-therm BASIC należy wybierać listwy z modułem pompowym - umożliwia zatrzymanie pracy pomp w grupach mieszających przy rozdzielaczach w chwili gdy wszystkie siłowniki zostaną zamknięte (uzyskane wymagane temp. we wszystkich pomieszczeniach). Po otwarciu min. jednego siłownika listwa uruchamia pompę.

W systemie KAN-therm SMART moduł pompowy stanowi standardowe wyposażenie listwy elektrycznej.

http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/automatyka_sterujaca_kan_therm.html

W domu 110m2 jakiekolwiek sterowanie podłogówką to zbyteczny bajer i wcale nie tani. Zamontuj najprostszy rozdzielacz z rotametrami, gdzie raz wyregulowane temp będą trzymały do końca życia. Nie wierzę, że chcesz mieć rano w sypialni 18st, a wieczorem 22, a jeśli nawet tak chcesz, to nie będziesz miał, bo przy podłogówce to niemożliwe. Nawet w starszym domu, ale po termomodernizacji ciężko będzie zmienić temp choćby o 1st, pomijając już sensowność takiej zmiany.

No i mocno zastanów się nad tym kotłem na ekogroszek, bo jak już inwestujesz w podłogówkę i termomodernizację to może warto zastanowić się nad jakimś bardziej cywilizowanym systemem grzewczym. Ogniska zostaw dla jaskiniowców;)

rozumiem i chyba dam się z tym na spokój jak o tym więcej czytam..

co do zmiany systemu grzewczego na "bardziej cywilizowany" rozumiem że piszesz o pompie ciepła? :D nie stać mnie niestety..

Do takiego domku pompa będzie tańsza niż kocioł na ekogroszek wraz ze swoją infrastrukturą. Ale pewnie komin i kotłownie już masz, więc po ptokach;) Instalacja przy pompie również prostsza, bo nie potrzeba żadnych mieszaczy, zaworów termostatycznych, itp.