Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni-prosze o poradę

anfort

Recommended Posts

projekt11.jpgprojekt12.jpgprojektA1.jpgprojektA2.jpgprojektA3.jpg

Proszę o poradę w sprawie mojej kuchni. Jestem zupełnym amatorem co pewnie widac po załączonym projekcie. Generalnie mam dwie opcje do wyboru.

1. Pierwsza to z lodówką obok okna (naprzeciwko lodówki jest wyjście na przedpokój i naprzeciwko zlewozmywaka jest wejście do pokoju)

2. Druga opcja to z lodówką obok wejścia z przedpokoju.

Które rozwiązanie według Was jest lepsze? Dodam, że kuchenka i zlewozmywak muszą pozostać mniej więcej w tym samym miejscu a pod oknem jest grzejnik, który nie może zostać zabudowany szafkami

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie

Jeśli pod oknem jest grzejnik, którego używasz to tam lodówka nie może stać. Nie chodzi tutaj o zagospodarowanie przestrzenne, a sprawy technizne, lodówka nie może stać bezpośrednio przy źródle ciepła.

Lodowka będzie oddzielona od grzejnika blatem i szafką więc nie będzie w bezpośrednim sąsiedztwie grzejnika.

W mieszkaniu mam zlew i kuchenkę tak jak u ciebie na planie. Straszna porażka! Brudne naczynia do mycia stawiam na kuchence :/ , a kiedy coś smażę, to juz nie pozmywam, bo jak kapnie mi kropla wody do gorącego tłuszczu.....to wiadomo. Może spróbuj rozdzielić te dwa urządzenia chociaż małą szafką.

Między zlewem i płytą powinien być główny blat roboczy do przyrządzania posiłków. Jedna z podstawowych zasad projektowania kuchni o ile sytuacja oczywiście pozwoli. Warto poczytać o strefach w kuchni przed zakupem mebli, bo masz układ "U", a w nim bardzo łatwo o funkcjonalny i wygodny układ sprzętów. Większość stolarzy o to nie dba więc warto się zainteresować;)