zbich70 17.03.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Czy jeszcze jakieś uwagi ??? Obwody oświetleniowe (oprócz łazienki) nie wymagają RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek-29 17.03.2015 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Wiem ale chyba nie jest błędem jeśli również będą zabezpieczone przez RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.03.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Myślę, że o impulsowych. Tylko, że przyczyną zadziałania RCD nie jest suma upływności tylko THD. Jeżeli ktoś ma jakieś materiały o wpływie harmonicznych na wyłączniki "różnicowo- prądowe", to proszę o linka. Witam Kolega mturdus napisał wprost o upływach w zasilaczach - odebrałem to jako przepływ prądów do PE - generalnie nie zgodzę się z tym twierdzeniem, ponieważ zasilaczy w pierwszej klasie ochronności nie przybywa, tendencja jest raczej odwrotna. Liczba typowych PC -tów spada, na rzecz laptopów, tabletów i innych gadżetów nie wymagających połączenia z PE, (pomijam PELV) podobnie jest z telewizorami, które coraz rzadziej trafiają się w I-szej klasie. Co do THD - dla mnie na razie problem nie istnieje - w sensie, że nie mam żadnych niepokojących sygnałów w instalacjach które wykonałem, które od wielu lat są użytkowane. Wiadomą rzeczą jest, że klient nie dzwoni z każdą "pierdołą" i być może miał kiedyś takie niepożądane wyłączenia. Jednak uważam że na dzień dzisiejszy przy prawidłowo wykonanej instalacji są to zdarzenia bardzo marginalne, możliwe też, że źle zdiagnozowane. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Wszystko się zgadza. To są na razie problemy występujące poza developerką. Przemysł, biurowce open-space, szpitale, centra handlowe.Ale coraz częściej jakość energii będzie dawała w kość również instalacjom mieszkaniowym.Przyczyna jest taka, że skończyła się era elektrotechniki 50Hz. Domy prywatne są coraz częściej wyposażane w "generatory" THD. Oświetlenie LEDowe, wentylacja mechaniczna, klimatyzatory, instalacje inteligentnego budynku, inwertery do fotowoltaiki, etc... Będzie tego przybywało i trzeba się będzie z tym liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts