Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ABC akumulacji czyli: ZA a nawet PRZECIW

lechoski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podstawa w akumulacji to palenisko. Najlepiej w 100% szamotowe, z jak najmniejszym przeszkleniem. Niestety, ale stosunkowo małe drzwiczki rzadko kiedy akceptowane są przez Inwestorów

Użytkuję pieco-kominek z paleniskiem, wykonanym w całości z szamotu od jesieni ubiegłego roku. Szyba 36/36 cm i płomień jest doskonale widoczny. Natomiast musiałem całkiem zmienić, dotychczasowe przyzwyczajenia i sposób palenia w pieco-kominku w porównaniu do poprzednio posiadanego kominka. Przy akumulacji palimy drewnem, dość mocno rozdrobnionym, dopiero pod koniec palenia podkładamy grubsze kawałki. Cały proces spalania trwa dość krótko ale w zupełności wystarczy, do nagrzania akumulacji z szamotu oraz obudowy.

Witam.

Magnezyt nie nadaje się do bezposredniego kontaktu z ogniem.

Stosuje się go do akumulacji, ale w całkiem inny sposób.

Pozdrawiam.

A o co ja spytałem margoda ???O magnezyt ??? Czy o magnetyt??? Jeśli już Forest to oczywiście sprawdziłeś , zrobiłeś i jesteś pewien tego co nawet piszesz bo to nic innego jak praktyka??? Pojawił się margod i ja z moim pytaniem bo mnie to zastanowiło , a ty ???podbiłeś by pamiętać ,że jesteś czy po to by ni z grusz ni z pietruszki palnąć o magnezycie.:bash:

Witam.

Wiewór ... naczytałeś się za dużo materiałów reklamowych próbującego wejść wejść na nasz rynek dystrybutora kolejnej marki piecyków.

W czymś trzeba być innym od reszty ... więc padło magiczne słowo "magnetyt" ... uuu ... teraz to się będzie działo ... :p

Pozdrawiam.

Witam.

Wiewór ... naczytałeś się za dużo materiałów reklamowych próbującego wejść wejść na nasz rynek dystrybutora kolejnej marki piecyków.

W czymś trzeba być innym od reszty ... więc padło magiczne słowo "magnetyt" ... uuu ... teraz to się będzie działo ... :p

Pozdrawiam.

Wiesz co jest w tym piękne , że przynajmniej wiesz ,że czytam bo kuźwa z głowy tego nie walę bo i skąd.Nic się nie będzie działo , po prostu jeśli mam sie czegoś dowiedzieć to pytam u źródła.Źródło niezbyt lubię ale odpowiedział i koniec , a ty bawisz się w archeologa.Miłej zabawy.

Jeśli cegła z "M" w nazwie, to albo chromitowo magnezytowa, nadająca się do kontaktu z ogniem i sadzą, albo izolacja z płytek szamotowych o grubości do 3 cm.

To już wiem ,że to znasz ale pytałem o magnetyt.Od foresta już otrzymałem odpowiedź , a gdybym jej nie dostał to i tak do dup...y , albo do rozbiórki i nie potrzeba tu literatury fachowej albo tej z sieci.Magnetyt..............to też na "M" , ale jakoś to to omijacie.:sick:.Chyba w tym wątku chodzi o akumulację a nie o coś innego .

To już wiem ,że to znasz ale pytałem o magnetyt.Od foresta już otrzymałem odpowiedź , a gdybym jej nie dostał to i tak do dup...y , albo do rozbiórki i nie potrzeba tu literatury fachowej albo tej z sieci.Magnetyt..............to też na "M" , ale jakoś to to omijacie.:sick:.Chyba w tym wątku chodzi o akumulację a nie o coś innego .

Chcesz się doktoryzować w tej materii, to zacznij od papierów zduńskich....:D

Chcesz się doktoryzować w tej materii, to zacznij od papierów zduńskich....:D

Nie lepiej powiedzieć nie umiem ,nie pamiętam , nie znam się , zarobiony jestem . Jeśli chodzi o doktorat to wybacz nie ze zduństwa .Jest tyle zacniejszych i ciekawszych kierunków . Wybacz mój konkretyzm ale zdun zawsze kojarzy mi się z facecikiem w czarnym bereciku z antenką i w ustach z petem.:D

Nie lepiej powiedzieć nie umiem ,nie pamiętam , nie znam się , zarobiony jestem . Jeśli chodzi o doktorat to wybacz nie ze zduństwa .Jest tyle zacniejszych i ciekawszych kierunków . Wybacz mój konkretyzm ale zdun zawsze kojarzy mi się z facecikiem w czarnym bereciku z antenką i w ustach z petem.:D

Niestety nie pomogę Ci na Twoje skojarzenia...Zresztą, Twoje skojarzenia są dość powszechne i ogólnie znane...:)

• 2 weeks później...

Witam.

"Przepustnica w górnej części umożliwia wybór pomiędzy przekazywaniem ciepła bezpośrednio do pomieszczenia lub akumulacją w steatycie. Dedykowany do domów pasywnych."

... "złota malina" branży kominkowej ...

Dołożysz, rozpalisz i ... króciutkim kolanem pójdzie 500-600 stopni prosto w komin a "przepustnicą" (szybrem) umożliwisz sobie wybór ... pomiędzy widokiem ognia i trzema czarnymi szybami ... :D

Pozdrawiam.

PS. Ale za to ładnie wygląda.

Witam.

"Przepustnica w górnej części umożliwia wybór pomiędzy przekazywaniem ciepła bezpośrednio do pomieszczenia lub akumulacją w steatycie. Dedykowany do domów pasywnych."

... "złota malina" branży kominkowej ...

Dołożysz, rozpalisz i ... króciutkim kolanem pójdzie 500-600 stopni prosto w komin a "przepustnicą" (szybrem) umożliwisz sobie wybór ... pomiędzy widokiem ognia i trzema czarnymi szybami ... :D

Pozdrawiam.

PS. Ale za to ładnie wygląda.

Forest oślepłeś.Zacytowałeś ale tam jest dedykacja.Dedykacja do domu pasywnego , iluś tam litrowego .kuźwa w takim domu nie hajcujemy .Mateńko widać gorąc w wypowiedziach twych .Twój cynizm jest nie na miejscu . Albo powiedz po swojemu ,że do dup...y albo ,że traci się nagromadzoną temp.malujemy szyby na czarno i ,że grzejemy stopy Boga .Ten słoniniec jest ci znany ??? .Bo może nie wiesz co zacytowałeś z tamtej strony???

Edytowane przez niktspecjalny

Witam.

"Przepustnica w górnej części umożliwia wybór pomiędzy przekazywaniem ciepła bezpośrednio do pomieszczenia lub akumulacją w steatycie....

.

Nie bardzo rozumiem skąd te czarne szyby? Ta przepustnica (ponoć) tylko otwiera lub zamyka obieg powietrza wkoło wkładu. Ja pojmuję to tak, że powietrze ogrzane wkładem albo rozchodzi się po pomieszczeniu, albo zamykane w obudowie nagrzewa ją i ciepło jest uwalniane stopniowo później. Moje pytanie czy ten sprzęt ma prawo zadziałać jako piec akumulacyjny?

Może jednak czegoś nie wiem i zamknięcie powietrza w obudowie spowoduje tylko negatywne skutki (np. te zadymione szyby)?

Witam.

Moje pytanie czy ten sprzęt ma prawo zadziałać jako piec akumulacyjny?

Nie ma prawa.

Akumulacja ciepła jest ze spalin a nie z nagrzewania nie za dużej wagi ścianek zabudowy od korpusu wkładu.

Co ma tam niby akumulować ?

Jak można nazwać wkład z trzema pojedynczymi szybami bocznymi, sprawności 77 % i 30-to centymetrowym kolanie wyprowadzającym spaliny rzędu 500-600 stopni, "dedykowanym do domów pasywnych", które z założenia buduje się pzede wszystkim w filozofii maksymalnego oszczędzania energii ?

Dlaczego czarne szyby ?

Albo ładny widok ognia, dopływ powietrza do spalania otwarty na full, niesamowity gorąc bijący od samego przeszklenia i nie mający nic wspólnego z zapotrzebowaniem na energię w domu pasywnym ... albo ... przymykanie powietrza do spalania - "bo za gorąco", spalanie niezupełne, tlenek węgla w spalinach zamiast dwutlenku i wiecznie okopcone z tego powodu szyby wkładu.

Ale marketing zacny ...

Pozdrawiam.

Witam.

Nie ma prawa.

Akumulacja ciepła jest ze spalin a nie z nagrzewania nie za dużej wagi ścianek zabudowy od korpusu wkładu.

Jak można nazwać wkład z trzema pojedynczymi szybami bocznymi, sprawności 77 % i 30-to centymetrowym kolanie wyprowadzającym spaliny rzędu 500-600 stopni, "dedykowanym do domów pasywnych", które z założenia buduje się pzede wszystkim w filozofii maksymalnego oszczędzania energii ?

Dlaczego czarne szyby ?

Albo ładny widok ognia, dopływ powietrza do spalania otwarty na full, niesamowity gorąc bijący od samego przeszklenia i nie mający nic wspólnego z zapotrzebowaniem na energię w domu pasywnym ... albo ... przymykanie powietrza do spalania - "bo za gorąco", spalanie niezupełne, tlenek węgla w spalinach zamiast dwutlenku i wiecznie okopcone z tego powodu szyby wkładu.

Ale marketing zacny ...

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Wprawdzie myślę, że można mniej wkładać drewna, zamiast odcinać dopływ powietrza do spalania i te szyby zachować czyste ;)

ale muszę przemyśleć i wyszukać ew. alternatywę. W tym kominku umiarkowana moc, (tzn. te 7 kW) wydawała mi się interesująca. Dodatkowo liczyłem na minimalną chociaż akumulację tej obudowy ze steatytu, ale skoro to tylko marketing... :(

Witam.

Nie ma prawa.

Dlaczego czarne szyby ?

Ale marketing zacny ...

Pozdrawiam.

Zapomniałeś ..zacytować......bo ty tego nie powiedziałeś.:)

Witam.

... a kto niby ... ?

Wprawdzie myślę, że można mniej wkładać drewna, zamiast odcinać dopływ powietrza do spalania i te szyby zachować czyste

Nie do końca - dobre spalanie to utrzymywanie wysokiej temperatury w palenisku.

Jeżeli komora spalania wyłożona jest stabilną, ciężką, nagrzaną do kilkuset stopni masą ceramiki, to nagłe ochłodzenie spowodowane otwarciem drzwiczek, zaciągnęciem powietrza i włożeniem kilku kilogramów drewna o temperaturze kilkanaście razu niższej, nic jej złego nie zrobi - szybko wszystko wróci do normy i spalanie w dalszym ciągu będzie prawidłowe.

We wkładzie, gdzie zaledwie kilkadziesiąt kilogramów żeliwa z króciutkim (30 cm kolana) kanałem odprowadzającym spaliny, zaciągnie sobie przy otwarciu drzwiczek kilka / kilkanaście metrów powietrza, skutecznie go wychłądzajacego, temperatura ponownego startu i same parametry spalania spadają nieporównywalnie.

Proces spalania zaczyna się od nowa, tym razem od dolu (nieprawidłowo dla paliwa jakim jest drewno) z wytwarzaniem w początkowej fazie dużej ilości niedopalonej sadzy. Szyby będą się brudzić, bo są najzimniejszymi elementami oddającymi jeszcze bardzo szybko temperaturę. Wyczyszcą się dopiero jak "damy w palnik", czyli praktycznie pod koniec procesu spalania ... I tak co kilkadziesiąt minut ... no bo przecież palimy mniejszymi porcjami paliwa ... brudne ... czyste ... brudne ... czyste ... itd.

To ja już wolę ... tylko czyste ... najmniej jedną tonę akumulacji (bo dopiero wtedy ma sens ... spaliny o temperaturze 100 - 150 stopni na wejściu do komina ... palenisko z resztą układu o sprawności ponad 90 % ... automatykę odrabiającą pracę domową za samego palacza ... możliwość realnego sterowania ilością wyprodukowanej energii poprzez samą ilość wkładanego do spalania paliwa ... i stabilnością oraz równomiernością oddawania tego ciepła przez okres kilkunastu nawet godzin ...

... to jest właśnie akumulacja i coś co się nadaje do domu energooszczędnego, "prawie pasywnego" czy też stricte pasywnego ... przystosowanego do naszej klimatycznej rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam Specjalistów,

może wypowiecie się, czy ew. akumulacyjność poniższego sprzętu możliwa, czy to tylko marketing:

http://jotul.com/pl/produkty/kominki/j%C3%B8tul-fs-173

"Pic na wodę , fotomontaż..."

Użycie doskonałych materiałów, takich jak steatyt, nie wystarczy, by załapać się na "akumulację"... Firma Jotul w ten sposób tylko "podłącza" się do modnych ostatnio haseł...