asdozaur 13.03.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam.Szukam koncepcji na projekt domu a przy okazji czym go ogrzewać.Tak przeglądając internet powoli sobie zaczynam go wyobrażać, parterowy z możliwością zaadoptowania poddasza(budowę pewnie rozłożę na etapy), około 100m2 dół + 70m2 góra. No i wymyśliłem sobie taki sposób na ogrzewanie:- w całym domu elektryczne ogrzewanie podłogowe(kable grzejne zalane grubą wylewką dla akumulacji ciepła)- rekuperator (z możliwością podłączenia GWC) dla zmniejszenia strat ciepła poprzez wietrzenie oraz utrzymywanie chłodniejszej temperatury latem- kominek (raczej z płaszczem wodnym) połączony z dosyć konkretnym zbiornikiem CWU(z 600l, albo dwoma po 300-350l) jako awaryjne źródło ciepła oraz ewentualne dogrzewanie(dla zmniejszenia opłat za energię). I tu się pojawia pierwsze pytanie, czy kominek z płaszczem da radę ogrzać np. salon a rekuperator rozprowadzi mi to cieple powietrze po calym domu(sęk w tym jak w sytuacji braku pradu rozprowadzic cieplo od kominka po calym domu, chce aby byl z plaszczem wodnym aby miec CWU)? Czy to ma sens? Jak zabezpieczyć taki kominek przed niedogrzaniem(kopceniem)? Bo o ile dobrze rozumiem, taki duży bufor 700l, będzie dosyć dobrze chłodził komorę spalania kominka na początku, stąd niższa temperatura pracy(kopcenie), zgadza się? Przydał by się jakiś zawór który by "przepuszczał" wodę z płaszcza kominka do bufora dopiero gdy osiągnie np. 70 *C czy coś w tym stylu... - dach ze spadem około 35-38stopni ze znączną jego częścią usytuowaną od południa(rozważam montaż instalacji paneli fotowoltaicznych). Jak to jest z tymi GWC rurowymi? Lepiej przepłacać za drogie 'antybakteryjne' rury czy wystarczą zwykłe PCV? Co o tym sądzicie? Ma to sens? Nie planuje robić wszystkiego na raz, chciałbym etapowo podejść do tematu. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Prawidłowa praca kominka z płaszczem wodnym wynika z :- poprawnego podłączenia hydraulicznego- dopasowania mocy wkładu do potrzeb domu - dobrania odpowiednio bufora - wybory konstrukcyjnie dobrego wkładu Jeżeli przewidujesz kominek z PW to pomyśl o podłogówce wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asdozaur 14.03.2015 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Prawidłowa praca kominka z płaszczem wodnym wynika z : - poprawnego podłączenia hydraulicznego - dopasowania mocy wkładu do potrzeb domu - dobrania odpowiednio bufora - wybory konstrukcyjnie dobrego wkładu Jeżeli przewidujesz kominek z PW to pomyśl o podłogówce wodnej. Tylko m2 podłogówki elektrycznej a m2 podłogówki wodnej w 150m2 domu to mi troche bardzo koszt instalacji rośnie. EDIT: W sumie to drożej mi wyjdzie tylko koszt automatyki do wodnej podłogówki, prawda? A dużo łatwiej połączyć kominek z PW np. z kotłem elektrycznym CO, hm... To jest pomysł, dzięki Edytowane 14 Marca 2015 przez asdozaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 14.03.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Kominkiem z płaszczem wodnym chcesz przygotowywać CWU:o. Jak to sobie wyobrażasz latem, przy upałach, których w ostatnich latach jest dużo?Zatapiając kable w wylewce zmuszony będziesz ogrzewać prądem, wiąże się to z dobrą (kosztowną) izolacją budynku. Z drugiej st. Temperatura zależn rony twierdzisz że podłogówka wodna za dużo będzie Cię kosztować. To ewidentna kolizja. Czy budujesz nowy dom by go ogrzewać kominkiem i być palaczem we własnym domu z wszystkimi związanymi z tym niedogodnościami?GWC nie pomoże Ci znacząco jeśli zamierzasz wykorzystywać rekuperator. Wymusi za to kosztowniejszy reku do pokonania większych oporów. WM nie schłodzi Ci domu, efekt podobny jakbyś otwierał okna. Temperatura wewnątrz zależna wyłącznie od temp. zewn. WM rozprowadzi ciepło po domu ale na wysokiej wydajności. Pociąga to za sobą kosztowną WM ( potrzebny drogi, cichy reku) i dobrze wykonaną.Panele fotowoltaniczne zdecydowanie na nie. Nie opłaca się. Wg. mnie to najpierw zaprojektuj izolację w tym nie małym domu i wykonaj OZC. Wynik odpowie jakie ogrzewanie. Na pierwszy rzut oka to może pasować CO z wodną podłogówką. Przy grubej izolacji może prąd, ale raczej pompa ciepła PW. Masz od razu załatwione CWU. WM bez GWC. Ewentualnie do tego prosty kominek bez płaszcza. W razie "W" ogrzejesz bez prądu. Tylko będzie potrzebna cicha instalacja WM.To tyle na moją skromną wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asdozaur 14.03.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Kominkiem z płaszczem wodnym chcesz przygotowywać CWU:o. Jak to sobie wyobrażasz latem, przy upałach, których w ostatnich latach jest dużo? Solary o których nie pisałem. Zatapiając kable w wylewce zmuszony będziesz ogrzewać prądem, wiąże się to z dobrą (kosztowną) izolacją budynku. Z drugiej st. Temperatura zależn rony twierdzisz że podłogówka wodna za dużo będzie Cię kosztować. To ewidentna kolizja. Czy budujesz nowy dom by go ogrzewać kominkiem i być palaczem we własnym domu z wszystkimi związanymi z tym niedogodnościami? Straty ciepła to nie tylko izolacja ale i bryła domu. Im prostsza bryła tym lepiej. Palaczem we własnym domu... to kwestia indywidualna, nie widze problemu żeby rozpalić w kominku i podkładać do niego. GWC nie pomoże Ci znacząco jeśli zamierzasz wykorzystywać rekuperator. Wymusi za to kosztowniejszy reku do pokonania większych oporów. WM nie schłodzi Ci domu, efekt podobny jakbyś otwierał okna. Temperatura wewnątrz zależna wyłącznie od temp. zewn. WM rozprowadzi ciepło po domu ale na wysokiej wydajności. Pociąga to za sobą kosztowną WM ( potrzebny drogi, cichy reku) i dobrze wykonaną. Panele fotowoltaniczne zdecydowanie na nie. Nie opłaca się. Nie opłaca się? Masz na myśli koszt instalacja a czas zwrotu? Wg. mnie to najpierw zaprojektuj izolację w tym nie małym domu i wykonaj OZC. Wynik odpowie jakie ogrzewanie. Na pierwszy rzut oka to może pasować CO z wodną podłogówką. Przy grubej izolacji może prąd, ale raczej pompa ciepła PW. Masz od razu załatwione CWU. WM bez GWC. Ewentualnie do tego prosty kominek bez płaszcza. W razie "W" ogrzejesz bez prądu. Tylko będzie potrzebna cicha instalacja WM. To tyle na moją skromną wiedzę. Tak, pompa ciepła.... faktycznie tanie rozwiązanie na dzień dobry I w dodatku uzależniam się wyłącznie od dostaw prądu. GWC rozważam ewentualnie jako dodatek. Wiem że to nie to samo co klimatyzacja ale podobno wspomoże o kilka stopni chłodzenie domu. Zresztą... PC to też pewna forma adaptacji GWC i grzałki, no nie? Tylko nie widze sensu wydawać 40tys. na sam osprzęt żeby później zwracało mi się 40 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.03.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Nie żebym jakoś był specjalnie złośliwy ale to typowe rozterki blokowca z centralnym ogrzewaniem,który nigdy w piecu/kotle/kominku nie palił - czy zgadłem ??? 2 sprawy sobie rozpatrz - czy ma być tanio, czy wygodnie, czy jakaś mutacja obu powiązań. W kolejności malejącej wartości tych określeń:Wygodnie - prąd, kocioł gazowy, kocioł węglowy w osobnej kotłowni /jakiś nowoczesny z długim okresem palenia na załadunku czy z "mechanicznym podawaniem", kominek Cena - tanio - kocioł węglowy, kominek, gaz, prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asdozaur 14.03.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Nie żebym jakoś był specjalnie złośliwy ale to typowe rozterki blokowca z centralnym ogrzewaniem, owszem złośliwe, tym bardziej ze oceniasz kogoś kogo nie znasz. który nigdy w piecu/kotle/kominku nie palił - czy zgadłem ??? No niestety, Pan nie trafił. Ale czy czuje się Pan podbudowany jak mi Pan nawrzucał? 2 sprawy sobie rozpatrz - czy ma być tanio, czy wygodnie, czy jakaś mutacja obu powiązań. Oczywiście że mutacja. Elastyczność rozwiązania bardzo wskazana W kolejności malejącej wartości tych określeń: Wygodnie - prąd, kocioł gazowy, kocioł węglowy w osobnej kotłowni /jakiś nowoczesny z długim okresem palenia na załadunku czy z "mechanicznym podawaniem", kominek Cena - tanio - kocioł węglowy, kominek, gaz, prąd No dobrze.... a w temacie pytań, które zadałem wyżej/wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitcas Polska 19.03.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Kominek może się stać źródłem ciepła, jeśli wybierzemy odpowiednią obudowę akumulacyjną. Bardzo dobrze oddaje ona ciepło. Dzięki temu dom lub mieszkanie są ogrzewane nawet po ustaniu pracy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.03.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Tak, pompa ciepła.... faktycznie tanie rozwiązanie na dzień dobry I w dodatku uzależniam się wyłącznie od dostaw prądu. GWC rozważam ewentualnie jako dodatek. Wiem że to nie to samo co klimatyzacja ale podobno wspomoże o kilka stopni chłodzenie domu. Zresztą... PC to też pewna forma adaptacji GWC i grzałki, no nie? Tylko nie widzę sensu wydawać 40tys. na sam osprzęt żeby później zwracało mi się 40 lat... Kominek z PW to źródło ciepła również całkowicie uzależnione od prądu. Nie jestem pewien, ale bez prądu to chyba go nawet odpalić nie wolno, bo szybko byś wodę zagotował, ale niech się wypowiedzą Ci co znają temat. Kompletną instalację opartą na pompie ciepła powietrznej do takiego domu zamkniesz w kwocie 26-27tys. + podłogówka ok 70-80zł za m2. Podlicz sobie teraz ile będą kosztowały Cię te wszystkie systemy, które sam wymyśliłeś i porównaj. Pomijam fakt, że pompa jest kompletnie bezobsługowa i latem chłodzi. Pomyśl też, czy na pewno aż tak lubisz palić w tym kominku, żeby się od tego uzależniać, bo ja powiem szczerze, że po przeprowadzce z bloku i początkowej fascynacji kominkiem nie odpalałem go od 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asdozaur 20.03.2015 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Kominek z PW to źródło ciepła również całkowicie uzależnione od prądu. Nie jestem pewien, ale bez prądu to chyba go nawet odpalić nie wolno, bo szybko byś wodę zagotował, ale niech się wypowiedzą Ci co znają temat. Kompletną instalację opartą na pompie ciepła powietrznej do takiego domu zamkniesz w kwocie 26-27tys. + podłogówka ok 70-80zł za m2. Podlicz sobie teraz ile będą kosztowały Cię te wszystkie systemy, które sam wymyśliłeś i porównaj. Pomijam fakt, że pompa jest kompletnie bezobsługowa i latem chłodzi. Pomyśl też, czy na pewno aż tak lubisz palić w tym kominku, żeby się od tego uzależniać, bo ja powiem szczerze, że po przeprowadzce z bloku i początkowej fascynacji kominkiem nie odpalałem go od 1,5 roku. Czy Twoje kalkulacje nie są 'lekko' zaniżone? Np patrząc tutaj... http://vikersonn.eu/pompa-ciepla-cennik PC + odwiert + osprzet... cena za m2 podłogówki też mam wrażenie że za mało... Kominek z PW działa bez prądu, dlaczego nie? Braki w zasilaniu można obejść na 2 sposoby. Albo montujemy mały ups(sterownik do kominka nie pobiera dużo energii elektr, ale trzeba uwzględnić zapotrzebowanie pompy CO) albo łączymy kominek z wystarczająco dużym buforem ciepła(nie pamiętam dokładnie, ale chyba na 1kW mocy kominka potrzeba około 50-70l bufor). W PC widzę duży sens, ale wydaje mi się że jest to nadal "dobro luksusowe". Planuję etapową budowę domu(aby koszta rozłożyć na lata). Przez pierwszy rok/dwa ogrzewać kominkiem z PW + kotłem elektrycznym np. później "zastąpić kominek" na jakiś pożądny kocioł, np. zgazowywujący na drewno. Ale to tylko moje luźne pomysły, chciałbym usłyszeć opinie innych, stąd ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.03.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Czy Twoje kalkulacje nie są 'lekko' zaniżone? Np patrząc tutaj... http://vikersonn.eu/pompa-ciepla-cennik PC + odwiert + osprzet... cena za m2 podłogówki też mam wrażenie że za mało... Ja liczyłem cenę pompy powietrze - woda, takiej jak moja. Dom masz podobnej wielkości, więc skoro u mnie daje radę od dwóch sezonów to i u Ciebie będzie działać. Co do podłogówki to jest to średnia cena z allegro, znam takich co zrobili za 50zł/m2, choć zdarzają się i tacy co robili za 120zł. Podłogówka przy pompie ciepła jest maksymalnie prosta, nie potrzebuje żadnych zaworów, grup mieszających, itp - tylko rozdzielacz i rurki. W PC widzę duży sens, ale wydaje mi się że jest to nadal "dobro luksusowe". Żadne to dobro luksusowe. Jak uwzględnisz w kosztach budowy brak konieczności stawiania komina, budowy kotłowni i składu na opał to okaże się, że to jednen z najtańszych sposobów ogrzewania. Ja wcześniej ogrzewałem mój dom przez 3 sezony ekogroszkiem i to było najgorsze doświadczenie w moim życiu - syf, robota, itp. Przy organizacji kotłowni w salonie (kominek) będzie jeszcze gorzej. Dla mnie kominek jest fajny wtedy, gdy palę w nim bo chce, a nie bo muszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 20.03.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Czy Twoje kalkulacje nie są 'lekko' zaniżone? Np patrząc tutaj... http://vikersonn.eu/pompa-ciepla-cennik PC + odwiert + osprzet... cena za m2 podłogówki też mam wrażenie że za mało... Kominek z PW działa bez prądu, dlaczego nie? Braki w zasilaniu można obejść na 2 sposoby. Albo montujemy mały ups(sterownik do kominka nie pobiera dużo energii elektr, ale trzeba uwzględnić zapotrzebowanie pompy CO) albo łączymy kominek z wystarczająco dużym buforem ciepła(nie pamiętam dokładnie, ale chyba na 1kW mocy kominka potrzeba około 50-70l bufor). W PC widzę duży sens, ale wydaje mi się że jest to nadal "dobro luksusowe". Planuję etapową budowę domu(aby koszta rozłożyć na lata). Przez pierwszy rok/dwa ogrzewać kominkiem z PW + kotłem elektrycznym np. później "zastąpić kominek" na jakiś pożądny kocioł, np. zgazowywujący na drewno. Ale to tylko moje luźne pomysły, chciałbym usłyszeć opinie innych, stąd ten temat. To co wymyślasz na ogrzewanie CO i CWU, to są dopiero "dobra luksusowe". Chcesz mnożyć systemy nie wiadomo po co i na co. Policz kocioł na ekogroszek z podajnikiem, komin, kotłownie ok. 2500zł/m2 , skład opału ok. 2000/m2, mieszacz, droższe rozdzielacze, więcej armatury, kominek z płaszczem wodnym+ armatura i ewentualnie bufor. Ile to będzie? A teraz sprawdź ile kosztuje PC PW prawdopodobnie 7kW. Nie potrzebujesz komina, kotłowni, składu opału itp. Ile to kosztuje? Na twoim miejscu jeśli się obawiasz problemów, wybudowałbym wyłącznie komin do palenia drewnem w kominku. Zostawił jakąś możliwość montażu (miejsce) kominka bez płaszcza wodnego. Jeśli Ci się zechce, za parę lat możesz dobudować. Ale myślę że Ci się nie zechce. W pierwszym sezonie w kominku paliło się kilkanaście razy, w tym sezonie 2 razy. Czy warto wydawać kilkanaście tys. na 2 wieczory przy kominku?. Chyba że nie masz co z pieniędzmi robić, to tak. U Ciebie widzę PC PW (oczywiście wszędzie OP) i ewentualnie postawić komin, do ewentualnego (choć nie sądzę) kominka. I to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.03.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 To co wymyślasz na ogrzewanie CO i CWU, to są dopiero "dobra luksusowe". Chcesz mnożyć systemy nie wiadomo po co i na co. Policz kocioł na ekogroszek z podajnikiem, komin, kotłownie ok. 2500zł/m2 , skład opału ok. 2000/m2, mieszacz, droższe rozdzielacze, więcej armatury, kominek z płaszczem wodnym+ armatura i ewentualnie bufor. Ile to będzie? A teraz sprawdź ile kosztuje PC PW prawdopodobnie 7kW. Nie potrzebujesz komina, kotłowni, składu opału itp. Ile to kosztuje? Idąc tym tokiem rozumowania wybrałem ogrzewanie elektryczne wodne z buforem. Pompa zwróciła by mi się nie wiadomo kiedy o ile by jeszcze dożyła. Podłogówkę dałem do policzenia, zaprojektowania i ułożyliśmy sami. Podłączałem i sprawdzałem sam osobiście pierwszy raz w życiu - żadna filozofia Cena 70-80 PLN/m2 którą tu podajecie to chyba za podłogówkę ze złotych rurek. Do tego bufor 1000l za 2 tys i grzałki po stówie za szt. Koniec. Działa, grzeje, jak się spali grzałka to sobie mogę sam wymienić. Zero komina (koszt), przyłącza gazu (miałem na budynku - wywaliłem), żadnych kotłowni w salonie, zabawy z drewnem, malowaniem co parę lat i tym podobnych uciech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asdozaur 21.03.2015 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Idąc tym tokiem rozumowania wybrałem ogrzewanie elektryczne wodne z buforem. Pompa zwróciła by mi się nie wiadomo kiedy o ile by jeszcze dożyła. Podłogówkę dałem do policzenia, zaprojektowania i ułożyliśmy sami. Podłączałem i sprawdzałem sam osobiście pierwszy raz w życiu - żadna filozofia Cena 70-80 PLN/m2 którą tu podajecie to chyba za podłogówkę ze złotych rurek. Do tego bufor 1000l za 2 tys i grzałki po stówie za szt. Koniec. Działa, grzeje, jak się spali grzałka to sobie mogę sam wymienić. Zero komina (koszt), przyłącza gazu (miałem na budynku - wywaliłem), żadnych kotłowni w salonie, zabawy z drewnem, malowaniem co parę lat i tym podobnych uciech. Dokładnie. Corocznie rosną ceny prądu a już w obecnej sytuacji palenie dobrym kotłem na drewno versus PC wypada na korzyść drewna. Ile wynosi zysk dla dobrej PC? z 4-5gr/kWh? To po ilu latach zwróci się pompa zakładając stałą cene energii elektrycznej? 30 latach? 40-stu? A żywotność tej instalacji? Nie mnożę żadnych systemów, tylko chce znaleźć taki "złoty środek" pomiędzy tanim ogrzewaniem a ilością obsługi. Dom ogrzewany drewnem + kocioł elektryczny wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. No i nie jestem skazany tylko na energię elektryczną, która i tak już teraz do tanich nie należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.03.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 a jaki jest koszt tych buforów, kominka, płaszcza wodnego, kabli w podłodze? naprawdę chcesz grzać kominkiem CWU? jakie obciążenie ma dom? ile planujesz kWh na CWU i ile na ogrzewanie? to co proponujesz to nie jest złoty środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.03.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) a jaki jest koszt tych buforów, kominka, płaszcza wodnego, kabli w podłodze? naprawdę chcesz grzać kominkiem CWU? jakie obciążenie ma dom? ile planujesz kWh na CWU i ile na ogrzewanie? to co proponujesz to nie jest złoty środek Wg mnie kable w podłodze to ryzyko. Też o nich myślałem ale podliczając wyszły drożej no i nie było by odwrotu w przypadku kiedy za jakiś czas chciałbym zmienić źródło grzania. Woda w podłodze daje Ci po pierwsze możliwość zmiany w przyszłości źródła ciepła, poza tym przy prądzie i buforze, daje Ci możliwość komfortowego CIĄGŁEGO grzania, niezależnie od taryfy. Przy samych kablach, grzejesz w nocy i ma Ci wystarczyć do wieczora. No jeszcze plus okienko 13-15. Co do kominka - fajnie ale jak sobie z żoną na weekend do Zakopca skoczę W domu bym nie chciał, nawet dla nastroju. Widząc sąsiada, jak przed zimą zwozi drewno, potem układanie, wynoszenie popiołu - zabawa w palacza zdecydowanie nie. Edytowane 21 Marca 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.03.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Razem wyjdzie niecałe 2940zł na CO w przeliczeniu na rok. Słucham teraz kontrargumentów odnośnie PC, bo za 20tys. to samą 'lodówke' 6-7kW sobie postawie, a gdzie wykop/odwiert/... ? I tak faktycznie jaką ona sprawność za takie pieniądze będzie miała? Nie sądze że koszt 1kWh wyjdzie taniej niż na drewnie. Spójrz na moją stopkę. W zeszłym sezonie 1700zł już z CWU!, w tym sezonie będzie 1600zł, dom większy od Twojego i grzej ocieplony 78kWh/m2/rok. Taka pompa jak moja kosztuje obecnie 18800zł (wersja 1-fazowa) do tego dokupujesz zasobnik CWU - dobry kosztuje ok 3000zł i kolejne ok 3000zł musisz wydać na instalację i już masz bezobsługowy system, który generuje 2x niższe koszty eksploatacyjne niż Twoje wynalazki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Spójrz na moją stopkę. W zeszłym sezonie 1700zł już z CWU!, w tym sezonie będzie 1600zł, dom większy od Twojego i grzej ocieplony 78kWh/m2/rok. Taka pompa jak moja kosztuje obecnie 18800zł (wersja 1-fazowa) do tego dokupujesz zasobnik CWU - dobry kosztuje ok 3000zł i kolejne ok 3000zł musisz wydać na instalację i już masz bezobsługowy system, który generuje 2x niższe koszty eksploatacyjne niż Twoje wynalazki;) i nie trzeba dolnego źródła przy powietrznej pompie ciepła, czego autor wątku chyba nie zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.03.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 i nie trzeba dolnego źródła przy powietrznej pompie ciepła, czego autor wątku chyba nie zauważył A jaka jest żywotność takiej pompy? Jest na forum ktoś kto ma taką działającą dłużej niż powiedzmy 8 lat? Sama pompa jako pomysły na grzanie mi się podoba, jednak obserwując wszechobecną modę na projektowanie urządzeń AGD z "określonym" czasem żywotności, obawiałem się tego, że wcześniej się zepsuje, niż zamortyzuje. Miejsce na pompę mam. Jak potanieją co cen lodówek, to rozwiązanie słuszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 A jaka jest żywotność takiej pompy? Jest na forum ktoś kto ma taką działającą dłużej niż powiedzmy 8 lat? Sama pompa jako pomysły na grzanie mi się podoba, jednak obserwując wszechobecną modę na projektowanie urządzeń AGD z "określonym" czasem żywotności, obawiałem się tego, że wcześniej się zepsuje, niż zamortyzuje. Miejsce na pompę mam. Jak potanieją co cen lodówek, to rozwiązanie słuszne nie wiem. mam ogrzewanie rozwiązane w podobny sposób co u Ciebie. dzisiaj to w moim przypadku było najbardziej optymalne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts