Bioly-B5 14.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Witam, proszę o pomoc w doborze kotła bo ciężko ogarnąć temat. - powierzchnia domu 176m2,- ocieplona podłoga 10 cm styropianu grafitowego- ocieplone fundamenty 10cm- na ścianie 20 cm styropianu grafitowego- na skosach 30cm wełny- dobre okna- 30m2 podłogówki i zbiornik 250 litrów. Wymagania stawiane kotłowi to czopuch umieszczony na górze kotła bo tylko takie ustawienie pasuje do kotłowni, podajnik raczej ślimakowy oraz zasobnik. Znalazłem takie modele z górnym wylotem: - Sas slim 17 KW- Kamen MAX plus 20 KW- Tekla Draco Duo Multi 20KW- Krzaczek SKP 3D 18 KW- Kołton 17KWPytanie do znawców tematu lub użytkowników kotłów jak się one sprawują, ile palą, czy nie ma problemów. Czy ruszt dodatkowy może być wodny, czy lepiej żeliwny , który łatwiej wymienić bo może z tego dodatkowego też będę korzystał. Zakładam, że na pewno będą przy piecu jakieś sterowniki PID czy jak sie to nazywa, żeby ułatwić sobie ustawienie. Dodam, że w projekcie domu moc kotła wyliczono na 19 KW, ale myślę że te podane dadzą radę, chyb, że ktoś ma inne propozycje to chętnie poczytam. Proszę o opinie wszystkich, którzy mają takie kotły bądż je instaluja , każda odpowiedż może pomóc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Kolego na pewno nie będziesz potrzebował tak mocnych kotłów.Podstaw sobie dane do tego kalkulatora: http://cieplowlasciwie.pl/ a najlepiej zleć wykonanie OZC, kontakt znajdziesz na mojej stronie, z tego co wiem majątku nie wydasz a nie nie wkopiesz się w kocioł który będzie o dużo za duży do tego domku.Zobaczysz że i kocioł 10 czy 12kW będzie jeszcze z dużą nadwyżką mocy.Poleciłbym Ci jak już z tej grupy to najmniejszy Kamen Multi KG 14kW ale też będzie za duży, ewentualnie RBR-Ekouniwersal 12kW ( takim ja grzeję swój dom, wylot do góry ), Skam-p Premium z palnikiem żeliwnym 12kW ( wylot przeróbka ) i Ogniwo Eko Plus 10kW ( wylot w tył ) również z palnikiem żeliwnym.Nie daj się też nabrać na ruszt wodny. Edytowane 14 Marca 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 15.03.2015 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Z podanej stronki wyszło mi około 15 KW, coś sporo jak na tak ocieplony dom, ale może coś źle wpisałem. Obejrzałem te kociołki i całkiem fajne są. W jednej hurtowni sprzedawca proponował Kamena Multi KG, ale z mocą 20KW. W projekcie domu mam wyliczone, że potrzebny 19 KW. O tych co wymieniłem w pierwszym poście instalator obawia się, że za słabe mogą być, ale faktycznie wspominał coś żeby starać się wybrać bez rusztu wodnego. Czy chodzi o to, że się przepali i cały środek do wymiany, czy też może gorzej spala paliwo? Ile taki ruszt wodny może wytrzymać? Niestety ciężko znaleźć opinie o poszczególnych kotłach. Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z modelami które podał "karoka65"? Każda opinia jest ważna bo pomoże w dokonaniu wyboru. Może ktoś ma źle dobrany kocioł odnośnie zbyt dużej mocy? Czy faktycznie jest to tak ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.03.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 galmet eko-gt 12 kw , najtańszy na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 15.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Z podanej stronki wyszło mi około 15 KW, coś sporo jak na tak ocieplony dom, ale może coś źle wpisałem. Obejrzałem te kociołki i całkiem fajne są. W jednej hurtowni sprzedawca proponował Kamena Multi KG, ale z mocą 20KW. W projekcie domu mam wyliczone, że potrzebny 19 KW. O tych co wymieniłem w pierwszym poście instalator obawia się, że za słabe mogą być, ale faktycznie wspominał coś żeby starać się wybrać bez rusztu wodnego. Czy chodzi o to, że się przepali i cały środek do wymiany, czy też może gorzej spala paliwo? Ile taki ruszt wodny może wytrzymać? Niestety ciężko znaleźć opinie o poszczególnych kotłach. Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z modelami które podał "karoka65"? Każda opinia jest ważna bo pomoże w dokonaniu wyboru. Może ktoś ma źle dobrany kocioł odnośnie zbyt dużej mocy? Czy faktycznie jest to tak ważne? Jestem posiadaczem RBR-Ekouniwersal 11kW. Dwa lata temu to był jeszcze 11kW, teraz 12. U mnie jest stara instalacja, dom ok 125 m2 ale ocieplony chyba ze trzy razy gorzej. Kociołek daje rsdę bez najmniejszego problemu. Nie wiem czy max moc z jaką pracował to było 4 kW. Bardzo wygodny w czyszczeniu. Mój kociołek ma komorę spalania wyłożoną ceramiką. Są tacy co uznają to za zło. Ja jednak jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 18.03.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 A może mi ktoś powiedzieć dlaczego w opisach pieców producenci dedykują np. 17 KW do powierzchni 150m2, 18KW do 180m2 itd. Wynika, że ich propozycje są grubo przesadzone i proponują za duże moce. Bo faktycznie czytając forum, wiele jest postów przestrzegających przed zakupem zbyt mocnego pieca. Ja osobiście skłaniałbym sie na jakiś z mocą 17KW, ale piszecie, że za mocny więc może coś około 14 KW poszukam, ale przyznaję, że mam obawy, że będzie za słaby tym bardziej, że instalator sam ma wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Producenci zostali z tymi tabelkami sprzed 30-tu lat i tak sobie są Ja Ci powiem tylko z doświadczenia że te najmniejsze i tak będą jeszcze z dużym zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 W projekcie domu mam wyliczone, że potrzebny 19 KW. O tych co wymieniłem w pierwszym poście instalator obawia się, że za słabe mogą być, ale faktycznie wspominał coś żeby starać się wybrać bez rusztu wodnego. Czy chodzi o to, że się przepali i cały środek do wymiany, czy też może gorzej spala paliwo? Ile taki ruszt wodny może wytrzymać? Niestety ciężko znaleźć opinie o poszczególnych kotłach. Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z modelami które podał "karoka65"? Każda opinia jest ważna bo pomoże w dokonaniu wyboru. Może ktoś ma źle dobrany kocioł odnośnie zbyt dużej mocy? Czy faktycznie jest to tak ważne? W projekcie powinieneś mieć podane zapotrzebowanie na ciepło - nie żartuj, że przy takim dociepleniu wychodzi 19 kW - u mnie przy słabszym wyszło 9 kW, kocioł do tego pewnie dobrali "na pałę" juk u mnie, gdzie jest podany 25 kW. Podaj link do wyniku z cieplowlasciwie to zobaczę czy coś źle podałeś, że tyle wychodzi. Ruszt wodny działa odwrotnie do deflektora, czyli jest zbyt zimny przez co okleja się sadzą i powoduje wytrącanie się jej ponad nim na wymienniku - efektem jest brudniejszy wymiennik i niższa sprawność. Ja mam kocioł 18 kW bo kupując go nie znalazłem mniejszego i musiałem trochę go przerobić, żeby zmniejszyć moc i uzyskiwać wyższą sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 19.03.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 słuchaj karoka 65 ja mam Sztokera 15 przy prawie 200m2 i ścianie 24supor.5 styro. 12 supor.5 styro same grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.03.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Producenci zostali z tymi tabelkami sprzed 30-tu lat i tak sobie są Ja Ci powiem tylko z doświadczenia że te najmniejsze i tak będą jeszcze z dużym zapasem. pozostaje tylko płakać, że mamy takich producentów :bash: taki dom z wentylacją grawitacyjną to ma projektowe obciążenie cieplne 7-8kw (dla -20/20) ja osobiście dziwię się autorowi wątku, że budując tak ciepły dom, tak bezrefleksyjnie idzie w węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 W projekcie powinieneś mieć podane zapotrzebowanie na ciepło - nie żartuj, że przy takim dociepleniu wychodzi 19 kW - u mnie przy słabszym wyszło 9 kW, kocioł do tego pewnie dobrali "na pałę" juk u mnie, gdzie jest podany 25 kW. Podaj link do wyniku z cieplowlasciwie to zobaczę czy coś źle podałeś, że tyle wychodzi. Ruszt wodny działa odwrotnie do deflektora, czyli jest zbyt zimny przez co okleja się sadzą i powoduje wytrącanie się jej ponad nim na wymienniku - efektem jest brudniejszy wymiennik i niższa sprawność. Ja mam kocioł 18 kW bo kupując go nie znalazłem mniejszego i musiałem trochę go przerobić, żeby zmniejszyć moc i uzyskiwać wyższą sprawność. Kol. bioly-b5 wcale nie zartuje, bo po pierwsze z zasady trzeba uznac ze obliczenia cieplne w projektach gotowych nie powinny byc niestety podstawą do wyboru systemy grzewczego, to ze tam jest pieczątka uprawnionego projektanta nie znaczy nic. Po drugie na pewno zmieniono ocieplenie tego budynku w stosunku do pierwtnych załozen ale nie przeliczono tego powtórnie. Po trzecie kalkulatory mają tylko za zadanie oszacować zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne, rozkład strat w cieplowłasciwe niewiele ma wspólnego z rzeczywistoscią i decyzja gdzie poprawic na podstawie takich oszacowan jest wielce problematyczna. Szacuje ze obciazenie cieplne tego budynku to 6-7 kW, a zapotrzebowanie to ok 8000-10000 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Kol. bioly-b5 wcale nie zartuje, bo po pierwsze z zasady trzeba uznac ze obliczenia cieplne w projektach gotowych nie powinny byc niestety podstawą do wyboru systemy grzewczego, to ze tam jest pieczątka uprawnionego projektanta nie znaczy nic. Po drugie na pewno zmieniono ocieplenie tego budynku w stosunku do pierwtnych załozen ale nie przeliczono tego powtórnie. Po trzecie kalkulatory mają tylko za zadanie oszacować zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne, rozkład strat w cieplowłasciwe niewiele ma wspólnego z rzeczywistoscią i decyzja gdzie poprawic na podstawie takich oszacowan jest wielce problematyczna. Szacuje ze obciazenie cieplne tego budynku to 6-7 kW, a zapotrzebowanie to ok 8000-10000 kWh. 150m2 dom z wentylacją z odzyskiem ciepła to maksymalnie 5000kWh. Najmniejszy kocioł to 0.62kg /h czyli 15kg/dobę x 160 dni... to prawie 2.5 tony. to 19000kWh sprawność systemu 25%!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) 150m2 dom z wentylacją z odzyskiem ciepła to maksymalnie 5000kWh. Najmniejszy kocioł to 0.62kg /h czyli 15kg/dobę x 160 dni... to prawie 2.5 tony. to 19000kWh sprawność systemu 25%!!! Szybkie liczenie, głupie liczenie, praktyka nie potwierdza tak małej sprawnosci kotłów na paliwo stałe i systemu grzewczego. Skąd Pan wziął te 19000 kWh, byla co prawda mowa o 19 kW ale obciązenia cieplnego, jak Pan z tego wyliczył 19000 kWh tego nie wie nikt. Edytowane 19 Marca 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.03.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 słuchaj karoka 65 ja mam Sztokera 15 przy prawie 200m2 i ścianie 24supor.5 styro. 12 supor.5 styro same grzejniki A niby czego mam słuchać ? Mam kotły 12kW grzejące domy po 220 czy 240m2 a nawet jeden ponad 300m2 tyle że podpięty do bufora, także nie wiem czym chcesz mnie zszokować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.03.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 150m2 dom z wentylacją z odzyskiem ciepła to maksymalnie 5000kWh. Najmniejszy kocioł to 0.62kg /h czyli 15kg/dobę x 160 dni... to prawie 2.5 tony. to 19000kWh sprawność systemu 25%!!! Zajrzyj na moją stopkę. Tam jest wcale nie taki najmniejszy kocioł - 17 kW z palnikiem 25 kW. I potrafi spalić po 6 kilo na dobę w obecnych warunkach ( nocami mrozik 2 - 3 stopnie, dzionki w miarę ciepłe, kocioł grzeje budynek i CWU ). Na godzinę mu wychodzi od 0,1 kg do 0,6 kg. Dodatkowo - te Twoje 2,5 tony na przykład Jareta ( dość popularny ostatnio wobec braku zim - słaby i tani węgielek ) to nie 19, ale 15 kkWh. W domu o jakim piszesz takiego Jareta w warunkach ostatnich 2 zim pali się 2 tony - wraz z przygotowaniem CWU. 12 kkWh na CO i CWU. I teraz licz sprawność - o ile potrafisz. Zresztą - to temat o kotłach na paliwo stałe. Po co brzęczysz o czymś o czym pojęcia nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 19.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) A niby czego mam słuchać ? Mam kotły 12kW grzejące domy po 220 czy 240m2 a nawet jeden ponad 300m2 tyle że podpięty do bufora, także nie wiem czym chcesz mnie zszokować żle to napisałem chodziło mi aby kolega słuchał twych rad ... a szokować to nikogo nie chcę tylko podałem przykład aby nie bać się małych mocy a to co piszesz dalej to tylko potwierdza Edytowane 19 Marca 2015 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 19.03.2015 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Link do moich obliczeń ale nie wiem czy zadziała bo nie wiem jak go tu wrzucić, żeby się dało otworzyćhttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/ns8Tak jak widać lub nie wyszło około 15KW. Natomiast w projekcie mam obliczone z grzejników zapotrzebowanie ciepła Qco=8660W i to by się zgadzało Panowie z tym co piszecie odnośnie mocy kotła. Pierwotnie zaprojektowana była instalacja gazowa, ale była zmiana na opał stały i może faktycznie nie chciało im się liczyć jaki kocioł dobrać bo jest przekreślony kocioł gazowy i na czerwono wpisane długopisem kocioł na paliwo stałe 19 KW. Instalator dorzucił mi jeszcze dwa grzejniki ale po obliczeniu mocy wszystkich wychodzi 17000W czyli dwa razy więcej niż założenia projektu. Teraz zgłupiałem do reszty bo grzejniki o tych samych wymiarach maja podane różne moce mam rozpiskę z hurtowni i suma mocy grzejników wynosi ponad 17000W czy to wpływa na dobór mocy kotła? Bo dojdzie podłogówka i zbiornik 250litrów. Ale generalnie wniosek jest taki, że skłaniam się na coś mniejszego Krzaczek 14 KW lub Kamen ta sama moc lub Skam 12KW, chyba, że nie uciągną tych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Link do moich obliczeń ale nie wiem czy zadziała bo nie wiem jak go tu wrzucić, żeby się dało otworzyć http://cieplowlasciwie.pl/wynik/ns8 Tak jak widać lub nie wyszło około 15KW. Tak wyszło bo jak widac dane zle wprowadzone, straty przez dach 55%???, nie spotkałem sie z tak dziwnie (nie)ocieplonym budynkiem. Nawet w tak prostym programie mozna skopac dane. Nie przejmuj sie wynikami z tego kalkulatora, dane które podałem wczesniej są najblizsze rzeczywistosci i ich sie trzymaj. Edytowane 19 Marca 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.03.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 żle to napisałem chodziło mi aby kolega słuchał twych rad ... a szokować to nikogo nie chcę tylko podałem przykład aby nie bać się małych mocy a to co piszesz dalej to tylko potwierdza Dokładnie jak piszesz, nie bać się. Sprzedaję kotły już od jakiegoś czasu, wiem czym i co ludzie ogrzewają a wiem najlepiej jak ciężko przekonać kogoś z drugiego zakątka kraju że nie potrzebuje kotła 25 czy 30kW a np. 10 czy 12kW gdzie za tymi wielkimi klocami stoi ze 3 lokalnych "insztalatorów" którzy są tam "guru" od lat i wszyscy ich słuchają bo nie może być inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.03.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Link do moich obliczeń ale nie wiem czy zadziała bo nie wiem jak go tu wrzucić, żeby się dało otworzyć http://cieplowlasciwie.pl/wynik/ns8 Tak jak widać lub nie wyszło około 15KW. Natomiast w projekcie mam obliczone z grzejników zapotrzebowanie ciepła Qco=8660W i to by się zgadzało Panowie z tym co piszecie odnośnie mocy kotła. Instalator dorzucił mi jeszcze dwa grzejniki ale po obliczeniu mocy wszystkich wychodzi 17000W czyli dwa razy więcej niż założenia projektu. Teraz zgłupiałem do reszty bo grzejniki o tych samych wymiarach maja podane różne moce mam rozpiskę z hurtowni i suma mocy grzejników wynosi ponad 17000W czy to wpływa na dobór mocy kotła? Bo dojdzie podłogówka i zbiornik 250litrów. Ale generalnie wniosek jest taki, że skłaniam się na coś mniejszego Krzaczek 14 KW lub Kamen ta sama moc lub Skam 12KW, chyba, że nie uciągną tych grzejników. Pod takie Qco kocioł 12 kW wystarczy z zapasem bo ma moc maksymalną 15 kW, wg mnie warte polecenia są RBR Ekouniwersal oraz Skam-P Plus. Moc grzejników jest podana dla wysokiej temp. zasilania i przepływu, dlatego się je przewymiarowuje, żeby dawać na nie 50-60*C a nie 70-80 - dzięki niższemu zasilaniu nie poparzy się o nie dziecko itp., musi ona być znacznie większa od źródła ciepła, żeby układ działał sensownie, więc spokojnie grzejniki mogą mieć moc 2 krotnie większą od kotła. Jeszcze jedna uwaga - to, że kocioł nazywa się 12 czy 14 kW to nie oznacza jego mocy maksymalnej tylko deklarowaną przez producenta, ważne jaki palnik jest w takim kotle [moc, budowa]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts