Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

We czwartek niedaleko mojego miejsca zamieszkania mają być jakieś targi techniki grzewczej. Z tego co wyczytałem w gazecie to mają być znane firmy produkujące kotły, jeżeli przedstawiciele firm dopiszą to będzie dla mnie "piekielny raj" :D. Tu może uda się coś wybrać i kupić po dobrej cenie, oby tylko zjechali wszyscy. Ciekaw jestem co zaproponują bo już się skłaniam na max 14 lub 15 KW. Dam znać co i jak o ile impreza wypali.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem, widziałem i się zawiodłem. Wystawców jak na lekarstwo: Kamen, Zębiec, Setlans, Lazar, Ogniwo, Kołton i tyle jeżeli chodzi o kotły. Propozycje miałem takie:

Kamen Multi KG 20KW

Setlans Tower 17KW

Lazar Unikomfort 16KW

Czyli jak widać nie bardzo było w czym wybrać. Pocieszające tylko to, że panowie nie próbowali mi wmawiać, że potrzebuję dużo mocy :no:

wyjaśnią mi Panowie co to jest za element co kocioł retortowy palnik go podgrzewa i w jakim on jest celu w piecu co?

Na jakie paliwo taki kocioł jest tylko eko ? A miał? Orzech, kostka? Brunatny ,drzewo? I jak sie go potem pali tak jak w piecu dolnego spalania?

A jak kocioł retortowy nie ma podajnika to gdzie sie paliwo wsypuje?

Najważniejsze jak odróżnić w sklepie piec co dolniaka od Górniaka?

wyjaśnią mi Panowie co to jest za element co kocioł retortowy palnik go podgrzewa i w jakim on jest celu w piecu co?

Pewnie chodzi ci o deflektor ,ma dopalic gazy i ciepło rozbic na scianki kotła .Kocioł ktory spala z dobrym skutkiem eko groszek ,mial, orzech,kostka ,drewno oraz jest zarazem kotłem gornego i dolnego spalania raczej nie istnieje na rynku , chetnie bym sam taki kupił ale nie spotkałem zadnej takiej oferty a bardzo taki chcialem miec, wiec przerobiłem kociol gornego spalnia na dolne spalanie + podajnik slimakowy ,to nie wszystko oczywiscie mozna jeszcze dołozyc palnik na oo i op i gaz w zaleznosci jakie masz aktualnie dojscie do najtanszego paliwa ,masz poprostu kocioł uniwersalny i wybierasz sobie tylko rodzaj paliwa ktory ci odpowiada na aktualna chwile .Nie zapomnij ze oprócz gorniaka i dolniaka jest jeszcze dolno górny jak je odróznic to twoje zadanie domowe ;):)

czytalem i nadal nie wiem

w sklepie pytalem to sie nie znają i pierwszy raz słyszą o piecach dolnych i górnych

jak odróżniz aby mi nie wpakowali pieca górniaka albo górno dolnego a zwykly?

A do pieca z podajnikiem to mozna tez orzech sypać i brunatny?

Jeśli podajnika niema to odrazu wyklucza sie eko groszek z palenia czy nie?

Są piece retortowe bez podajnika?

Tak to juz jest ze w sklepie pierwszy raz cos słysza a tym handlują temat nie jest wcale taki łatwy wymaga czytania ze zrozumieniem na necie pełno informacji na ten temat http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/ http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/01/czysteogrzewanie_poradnik.pdf https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-zasypowe/ ;););):)

w sklepie pytalem to sie nie znają i pierwszy raz słyszą o piecach dolnych i górnych

W górniaku spaliny lecą do góry a w dolniaku w dół i do tyłu to tak najprościej.

Do podajnikowego można sypać węgiel o frakcji do 31,5 mm więc orzech jest za duży.

Gdy nie ma podajnika, czyli w zasypowcu górniaku można palić ekogroszkiem, ale przy dolniaku lepiej grubszą frakcją.

Palnik retortowy jest zawsze z podajnikiem bo pali się w nim mała ilość węgla często podawana.

czyli nie pomożecie koledze w potrzebie?

a po co piece mają 3 komory otwierane?

W moim obecnym górną wrzucam węgiel w dolnej jest ruszt a najniszższe drzwiczki są do wybierania pobiołu

chciałem kupic nowy piec ale na 6-8tys mnie nie stac wiec pozostaje jedynie dolniak tylko jak go poznac aby nie kupić górniaka naprawdę ja nie widzę różnicy.

Tak żeby nawrzucac do full i sobie iść.

Myślałem raczje o 25-30KW bo czym wiecej to chyba lepiej?

W spożywczym pytałeś czy w monopolowym bo w hydraulicznych i innych wyspecjalizowanych to takie rzeczy chyba powinni wiedzieć

@busiarz zakładam, że pytasz w kilku wątkach - bo potrzebujesz pomocy. Niestety pomimo, że można udzielić Ci odpowiedzi to poziom pytań, obrazujących Twój stan wiedzy uniemożliwia bezpieczną odpowiedz. Bezpieczną dla Ciebie, nikt nie chcę Cię skrzywdzić.

Zamiast odpowiedzi wytłumaczę Twój ostatni wpis w jezyku zrozumiałym powinieneś napisać: Kocioł mój nie ma określonego modelu. jest to kocioł zrobiony przez lokalnego wytwórcę.

Słuchajcie bo czytam i nie ogarniam chłop do tak ocieplonego domu chce na prawdę wstawić 14-15kW? Mam większą chatę słabiej ocieploną, prawie w ogóle nie ocieploną pralnie i suszarnie ogrzewaną a myślę aby z 10kW kociołka ogrzewać jeszcze szklarnie 20m2 na termostacie +8oC i nie wiem czy kocioł rozkręci się do 5kW.

Bez szklarni kocioł chodzi na około 3kW, a chłop chce 14kW - kto bogatemu zabroni

@busiarz jurgonka dobrze pisze każdy nawet mało ogarnięty palacz otworzy kocioł i wie jaki to kocioł górny, dolny, górno-dolny. Ale Ty najpierw poświęć kilkanaście godzin na zapoznanie się z kotłami bo 25-30kW to można kamienicę ogrzać.