Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kocioł robiony przez fachowca jest ustępuje w czymś od firmowego albo z Leroy Merlin?

Sam zamierzałem kupić obecnie kocioł dolnego spalania albo retortowy z podajnikiem zrobiony na zamówienie.

Kupuje sie blachy a facet spawa montuje sterowniki i sprzedaje nam i to wychodzi sporo taniej niż w sklepie.

W Czym taki kocioł ustępuje?

kocioł robiony przez fachowca jest ustępuje w czymś od firmowego albo z Leroy Merlin?

Sam zamierzałem kupić obecnie kocioł dolnego spalania albo retortowy z podajnikiem zrobiony na zamówienie.

Kupuje sie blachy a facet spawa montuje sterowniki i sprzedaje nam i to wychodzi sporo taniej niż w sklepie.

W Czym taki kocioł ustępuje?

nie znasz jego mocy

nie wiesz jak bardzo trujesz wszystkich dookoła łącznie z Tobą.

kupując kocioł z badaniami masz pewnośc że spełnia jakieś normy emisji zanieczyszczeń. taki wyspawany przez Pana Czesia i zestawiny z pierwszym z brzegu palnikiem i sterownikiem jest pomysłem w stylu palenie w górniaku od dołu

zacznij pytac konkretnie albo daj spokój bo odnoszę wrażenie że sobie robisz jaja

nie robie sobie jaj a jak takie sprawiam wrażenie to przepraszam

Ale ja w okolicy widzę co ludzie kupują to przeważnie u pana Kazia czy Czesia kupują blachę i ten Pan to spawa i nawet wychodzą całkiem ładne z podajnikiem retordowym i zasypem nie mówiąc o zwykłych piecach.

To wyjaśnią mi Państwo dobitnie jak poznać że mam doświadczenia z Dolniakiem a nie Górniakiem lub pośrednim, bo rozumiem że każdy z podajnikiem to Dolniak a bez podajnika nie może być piec retortowy z palnikiem tak?

Kolejna sprawa pytałem się ale nikt mi nie odpowiedział dlaczego nie mozna do starego pieca z komuny palnika gazowego podłączyć. Z czego wiem to znajomy tak ma i dzięki temu ogrzewa cały dom + może palić też węglem.

Po co mam kupować osobny piec jak mam rurki gazu w piwnicy więc rurą podłączyć tak aby płomień był w piecu. A co teraz też jest ale dzięki węglowi?

Nawet chyba miejsce jest na owy palnik? A jak się spytałem to mnie Panowie wyśmiali tak jak że żaden fachowiec nie montuje pieców CO. :(

Chłopie wykaż się czymś więcej niż zadawaniem pytań mi znalezienie odpowiedzi o rodzaje kotłów zajęło 25 sekund http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/

Od Pana Kazia czy Czesia trzymaj się z daleka a jak masz gaz to weź poczytaj o ogrzewaniu gazem wszystkie tematy były już poruszane na forum wystarczy trochę wkładu własnego. Dla mnie to Ty sobie możesz do pieca z komuny podłączyć nawet nagrzewnice olejową, i podajnik do pelletu - nie moja piaskownica i nie moje zabawki. Tylko jak już zrobisz takie cudo nie przychodź na forum i nie pisz że Pan Kazio zrobił i tak musi być ale spalasz gazu za 2000 PLN.

Ty jednak jaja sobie robisz :)

2 tysie na sezon to czasem jest dużo a nie na miesiąc.

Takie koszty mają właśnie ludzie na kociołkach od pana Czesia czy Kazia :)

Karoka nie mów że udaje Ci się ze spalaniem w miesiącu zejść poniżej 2k PLN - chyba w lutym jak ma 28 dni ;) 2k PLN / 850t węgla = 2,3t/miesiąc

2,3t / 30 dni = 76kg/doba podajnik na góra 2 dni. Po popiół trzeba 2-3 razy dziennie wywalać, stąd kolega może mieć rację wstawić palnik gazowy do kotła przynajmniej zaoszczędzi na dosypywaniu i wywalaniu popiołu. Bym miał gaz to pewnie też bym to przemyślał.

karoka... chciałem utwierdzić kolegę w przekonaniu że 2000 PLN na miesiąc to wcale nie jest tragedia, przecież na upartego można też więcej spalić przykładem niech będzie mój sąsiad ma chałupę około 320m2 i zainstalował pompę ciepła dla oszczędności i w jakiś sposób płaci 6500 PLN na 2 miesiące za prąd. Umówmy się że nie napisałem że poza ogrzewaniem domu tym samym prądem ogarnia tartak. Stąd 2000 PLN na ogrzewanie to niewiele, i wsadzenie palnika do kotła będzie dobrym rozwiązaniem ;)

nie robie sobie jaj a jak takie sprawiam wrażenie to przepraszam

Ale ja w okolicy widzę co ludzie kupują to przeważnie u pana Kazia czy Czesia kupują blachę i ten Pan to spawa i nawet wychodzą całkiem ładne z podajnikiem retordowym i zasypem nie mówiąc o zwykłych piecach.

To wyjaśnią mi Państwo dobitnie jak poznać że mam doświadczenia z Dolniakiem a nie Górniakiem lub pośrednim, bo rozumiem że każdy z podajnikiem to Dolniak a bez podajnika nie może być piec retortowy z palnikiem tak?

Kolejna sprawa pytałem się ale nikt mi nie odpowiedział dlaczego nie mozna do starego pieca z komuny palnika gazowego podłączyć. Z czego wiem to znajomy tak ma i dzięki temu ogrzewa cały dom + może palić też węglem.

Po co mam kupować osobny piec jak mam rurki gazu w piwnicy więc rurą podłączyć tak aby płomień był w piecu. A co teraz też jest ale dzięki węglowi?

Nawet chyba miejsce jest na owy palnik? A jak się spytałem to mnie Panowie wyśmiali tak jak że żaden fachowiec nie montuje pieców CO. :(

U mnie też Czesio i Zdzisio nie tylko kotły, ale i samochody z blachy budują - ostatnio czołowi rajdowcy poskładali u nich zlecenia.

Żebyś widział jak pięknie odkuwają młotkami tłoki i korbowody, a linia produkcji tranzystorów do komputerów sterujących wtryskiem to dopiero majstersztyk.

Kotły to dla nich betka - sami budują palniki na ekogroszek, mazut, a nawet biopaliwo - krowie placki.

Ostatnio wiercili dziurę pod studnię i z rozpędu poszli na ponad 1000 metrów aż trysnęła im ropa więc dostosowali palnik także do niej - bez żadnej rafinacji spala się pięknie i spokojnie 5 klasę emisji spełnia.

Dolniaki zwykle stoją w piwnicy a Górniaki na poddaszu, pośrednie montuje się na parterze - tak najłatwiej je odróżnić.

Dolniaka z podajnikiem można wtaszczyć na piętro i będzie Góniak, ale sprawność mu spadnie bo to nie jego naturalne środowisko, a żeby był z palnikiem musisz zamontować palnik gazowy - może być taki na butlę turystyczną, gdy podłączysz go do czopucha będzie pięknie spaliny dopalał.

;)

......

To wyjaśnią mi Państwo dobitnie jak poznać że mam doświadczenia z Dolniakiem a nie Górniakiem lub pośrednim, bo rozumiem że każdy z podajnikiem to Dolniak a bez podajnika nie może być piec retortowy z palnikiem tak? ....... :(

http://www.artbud.pl/userdata/gfx/534b771db813f1a9a9f60536ec39c9b2.jpg

górniak

images?q=tbn:ANd9GcS8ZFx0PnobHTbBammu9nmEN1avdcguYrudHjf1U8t2bMdZwk5oRA dolniak

tak w skrócie

w górniaku pali się górna część zasypu i spaliny lecą do góry i albo jak na zdjęciu poprzez półki lub poprzez wymiennik pionowy za komorą spalania

w dolniaku pali się dolna część złoża a spaliny wylatują tyłem dolną częścią wymiennika za komorą spalania

kotły z podajnikiem mają konstrukcje oparte na kotłach górnego spalania ale sa tez i na dolniakach robione np RBR

spalanie w nich odbywa się jednak trochę inaczej ponieważ w jednostce czasu spala się nieporównanie mniej opału. w przeciwieństwie do kotła górnego spalania dolniaka możesz nie wygaszać, podobnie jak nie wygaszasz kotła z podajnikiem. jedynie dosypujesz opału, wygarniasz popiół i czyścisz wymiennik.

w kotle górnego spalania jak dosypiesz opał z góry to zrobisz kuku swojemu portfelowi i środowisku

poczytaj sobie tu:

http://czysteogrzewanie.pl/

może będzie Ci łatwiej

pozdrawiam

Edytowane przez timon120777

no dzięki czytałem to ale jak to poznać jak nie mamy przekroju? Przecież w dolniaku też lecą spaliny do góry a gdzie? W piecu dolnozaworowym to ogień nie leci do góry tylko w dół i płomienie buchają do dołu?

Mając piec z podajnikiem i paląc normalnie węglem kamiennym to palimy jak w piecu dolnego spalania czy górnego i trzeba od góry?

Jakim cudem ogrzewacie wodę do cwu ekogroszkiem. Czyli macie podłączony kocioł pod bojler i nagrzeje przykładowo to x C i on się sam wyłacza? A jak woda wystygnie to jak się z powrotem odpala?

no dzięki czytałem to ale jak to poznać jak nie mamy przekroju? Przecież w dolniaku też lecą spaliny do góry a gdzie? W piecu dolnozaworowym to ogień nie leci do góry tylko w dół i płomienie buchają do dołu?

Mając piec z podajnikiem i paląc normalnie węglem kamiennym to palimy jak w piecu dolnego spalania czy górnego i trzeba od góry?

Jakim cudem ogrzewacie wodę do cwu ekogroszkiem. Czyli macie podłączony kocioł pod bojler i nagrzeje przykładowo to x C i on się sam wyłacza? A jak woda wystygnie to jak się z powrotem odpala?

Kolego @busiarz w twoim przypadku jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to jest odłączenie twojego kotła od istniejącej instalacji przecięcie go wzdłużnie na pół szlifierką kątową potem zalewasz go wodą (zimną) i widzisz jak masz ułożone półki wodne. Po tej operacji wystarczy pospawać kocioł i zamontować, ot cała filozofia.

Jak masz jeszcze jakieś pytania wal jak w dym.

Przebiega to podobnie jak z spożywaniem pokarmu przez Ciebie.

Spożywasz pokarmy, nieraz kilka razy dziennie i jakoś do tej pory nie pękłeś.

Gdzieś to wytworzone ciepło ulatuje (straty).

jakie straty ciepla w bojlerze???? grzalka nagrzeje w 3h a potem off az do czasu gdy nie wylejesz sporo wody a wystygnie to da woda po dobrej dobie kolego

wiec mnie dziwi piec dziala 24h na dobe 30 dni i w 30 dni zuzyje caly zasyp eko groszko co wydaje mi sie wrecz niemozliwe i podgrzewa caly czas bojler bez mozliwości wylaczenia? To ja rozpalajac węglem juz po 30min doprowadzam ze bojler jest na maxa rozgrzany i leci potem samo na co