Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jakie straty ciepla w bojlerze???? grzalka nagrzeje w 3h a potem off az do czasu gdy nie wylejesz sporo wody a wystygnie to da woda po dobrej dobie kolego ,,,,

Czyli straty w wymienniku CWU dostrzegasz.

jakie straty ciepla w bojlerze???? grzalka nagrzeje w 3h a potem off az do czasu gdy nie wylejesz sporo wody a wystygnie to da woda po dobrej dobie kolego ,,,,

Przeliczmy.

Załóżmy, że posiadasz typowy wymiennik CWU dwupłaszczowy, o pojemności wodnej 140 l.

Zakładamy, że tej wody z wymiennika CWU całkowicie nie wylewasz, więc po wymieszaniu z napływająca chłodną wodą, średnia temperatura temperatura wody w CWU wyniesie 25 *C.

Zakładamy, że wodę w CWU podgrzewamy grzałką do temperatury 50 *C.

W wyniku moich przeliczeń, by podgrzać o 25 *C 140 litrów wody musiałeś dostarczyć 14 700 kJ energii.

Jeżeli przeliczymy kJ na kWh to w wyjdzie nam około 4,08 kWh, tyle zużyłeś energii elektrycznej.

Jeżeli założymy, że masz zainstalowaną w wymienniku ciepła CWU grzałkę o mocy 1400 W - 1500 W , to faktycznie nagrzejesz wodę w ciągu trzech godzin.

,,,, To ja rozpalajac węglem juz po 30min doprowadzam ze bojler jest na maxa rozgrzany i leci potem samo na co

To przeliczmy teraz ile tego węgla powinieneś spalić by podgrzać o 25 *C 140 litrów wody.

Węgiel o kaloryczności 20 000 kJ/kg - 0,73 kg

Węgiel o kaloryczności 24 000 kJ/kg - 0,61 kg

Węgiel o kaloryczności 26 000 kJ/kg - 0,56 kg

• 2 months później...

Zwykły Jaret potrafi długo trzymać żar, u mnie przepalanie działa co 53minuty (nie ustawia się parametrów pracy, tylko sam fakt,że co tyle ma zadziałać... a jak to już nieważne...)

ja akurat palę groszko-miałem, po całym dniu takiego pyrkania jak bywają wieczory,że musi sie podnieść do podgrzania kalafiorów dla złamania temp. nie ma z tym żadnego problemu.

Kwestia sterownika, dobrze zrobionej instalacji, możliwości nastaw, paliwa.