marcus312 06.04.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 podgrzewa caly czas bojler bez mozliwości wylaczenia? Kociol dochodzi do zadanej temperatury i wchodzi w podtrzymanie czyli niejako sie wyłaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 06.04.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 jakie straty ciepla w bojlerze???? grzalka nagrzeje w 3h a potem off az do czasu gdy nie wylejesz sporo wody a wystygnie to da woda po dobrej dobie kolego ,,,, Czyli straty w wymienniku CWU dostrzegasz. jakie straty ciepla w bojlerze???? grzalka nagrzeje w 3h a potem off az do czasu gdy nie wylejesz sporo wody a wystygnie to da woda po dobrej dobie kolego ,,,, Przeliczmy. Załóżmy, że posiadasz typowy wymiennik CWU dwupłaszczowy, o pojemności wodnej 140 l. Zakładamy, że tej wody z wymiennika CWU całkowicie nie wylewasz, więc po wymieszaniu z napływająca chłodną wodą, średnia temperatura temperatura wody w CWU wyniesie 25 *C. Zakładamy, że wodę w CWU podgrzewamy grzałką do temperatury 50 *C. W wyniku moich przeliczeń, by podgrzać o 25 *C 140 litrów wody musiałeś dostarczyć 14 700 kJ energii. Jeżeli przeliczymy kJ na kWh to w wyjdzie nam około 4,08 kWh, tyle zużyłeś energii elektrycznej. Jeżeli założymy, że masz zainstalowaną w wymienniku ciepła CWU grzałkę o mocy 1400 W - 1500 W , to faktycznie nagrzejesz wodę w ciągu trzech godzin. ,,,, To ja rozpalajac węglem juz po 30min doprowadzam ze bojler jest na maxa rozgrzany i leci potem samo na co To przeliczmy teraz ile tego węgla powinieneś spalić by podgrzać o 25 *C 140 litrów wody. Węgiel o kaloryczności 20 000 kJ/kg - 0,73 kg Węgiel o kaloryczności 24 000 kJ/kg - 0,61 kg Węgiel o kaloryczności 26 000 kJ/kg - 0,56 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 08.04.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Kociol dochodzi do zadanej temperatury i wchodzi w podtrzymanie czyli niejako sie wyłaczy ok ale nie rozumiem jak potem rozpali ten wegiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.04.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 ok ale nie rozumiem jak potem rozpali ten wegiel? Przecież ten kociioł nie stoi bezczynnie pół dnia.Sterownik ma pewnie jakies parametry podtrzymania do ustawienia.Niektóre węgle rozpalaja się po 9h postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 28.06.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 które? jak ja odejdę 4 godziny od pieca to trzeba wywalać wszystko i od nowa rozpalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.06.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Zwykły Jaret potrafi długo trzymać żar, u mnie przepalanie działa co 53minuty (nie ustawia się parametrów pracy, tylko sam fakt,że co tyle ma zadziałać... a jak to już nieważne...)ja akurat palę groszko-miałem, po całym dniu takiego pyrkania jak bywają wieczory,że musi sie podnieść do podgrzania kalafiorów dla złamania temp. nie ma z tym żadnego problemu. Kwestia sterownika, dobrze zrobionej instalacji, możliwości nastaw, paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.06.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 które? jak ja odejdę 4 godziny od pieca to trzeba wywalać wszystko i od nowa rozpalać Masz kocioł z podajnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts