mrTomo 14.03.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 W skrócie moja sytuacja: obecnie kocioł stałopalny + bufor 2000L + zasobnik cwu zasilany z c.o. (głównie podczas palenia, czasem z bufora) lub grzałka Zasobnik cieknie i muszę zainwestować albo w nowy albo w pci z zasobnikiem. 1 wariant; kupić pci + zasobnik z wężownicą i dogrzewać wodę z kotła a latem tylko pci do 50st. Zaleta - w lecie nie trzeba palić, wada - koszt pci (?) 2 wariant: kupuje zasobnik 250L z dwiema wężownicami. W górną wpinam c.o. w dolną zasilanie z bufora (a w przyszłości droga otwarta do jakiegoś innego źródła typu solar własnej roboty lub pci) 3.wariant kupuje zasobnik 250L z dwiema wężownicami. Obie łączę szeregowo i zasilam z c.o. Wada 2 i 3 wariantu to palenie przez cały rok (latem drewnem), choć nie jest to duży problem. Nie mogę się zdecydować, może coś podpowiecie. Pci to koszt, również możliwość awarii. Za to wygoda. A może właśnie nie warto? Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 14.03.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Pompa przyzwoitego producenta dłużej pochodzi jak groszek. Ja kupiłbym małą pompę z wężownicą i tyle. Zależy czego oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 14.03.2015 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Chcę tanio grzać wodę.Przez 6 m-cy palę w kotle.Pozostaje drugie tyle. Nie wiem czy szarpać się na pci czy jednak zostać przy grzaniu tradycyjnym.Wiem czego oczekiwać po takim rozwiązaniu (koszt i szybkość grzania) Nie mam doświadczeń z pci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 14.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 jak możesz pozwolić sobie na pompę to dlaczego nie? po co przez pół roku rusztować w piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts