Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ekogroszek powinien się palić bez włączenia dmuchawy?

selius

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak w temacie, czy ekogroszek powinien sie palic na palniku w podtrzymaniu bez włączonej dmuchawy? U mnie po otwarciu dzwiczek widac ze jest maly plomien i sam sie pali.

Palnik to ekoenergia.

Pozdrawiam

Widocznie masz za duży ciąg kominowy, musisz wsiąść na to poprawkę przy ustawianiu w trybie pracy (mniejsze obroty wentylatora) i jak ci nie przebija za bardzo ustawionej temperatury zwłaszcza w wietrzne dni to nawet jest to bardziej ekologiczne rozwiązanie.

Boje sie ze zar mi zejdzie za nisko po czym zapali mi sie podajnik....

Moje ustawienia 6/60 wentylator 2 bieg, przeslona otwarta na 0.5 cm, w podtrzymaniu przedmuch 6s, przerwa 10 min

Mam duza ekoenergie, na ktorej mam polozona cegle szamotowa po przeciwnej stronie kosza, ale pod ta cegle nie zaslepione pionowe naciecia, moze zakleic caly krótszy bok pod ta cegla aby zmniejszyc ciag?

Zaslepione rowniez zostaly 3 z 4 otworow antyspalinowych.

Edytowane przez selius

Witam

Mam pytanie jak w temacie, czy ekogroszek powinien sie palic na palniku w podtrzymaniu bez włączonej dmuchawy? U mnie po otwarciu dzwiczek widac ze jest maly plomien i sam sie pali.

Palnik to ekoenergia.

Pozdrawiam

A po jakim czasie od odstawienia zaglądasz na palnik ? Bo przez kilka minut od przejścia w podtrzymanie, może jakiś płomyk występować.

Piec 17 kw ktory posiadam od 3,5 roku, w tedy to byl najmniejszy...

Dom 160 m2 z czego ogrzewane narazie 110m2.

Piec ostatnio stal mi ok godziny w podtrzymaniu bo ekogroszek sie sam palil... a drzwiczki otwieralem kilka razy w przeciagu tej godziny i za kazdym razem byl plomien.

Znalazlem na znanym portalu aukcyjnym regulator ciagu ktory podlacza sie pod dmuchawe i otwiera sie w tedy jak dziala dmuchawa, takie cos by zdalo egzamin?

Na wyczystce komina? W jaki sposob to bedzie dzialac? Przeciez wyczystka jest na samym dole a czopuch od pieca wyzej?

Mi chodzilo o regulator zakladany chyba na czopuch,

Nic sie teraz nie stanie jak sam sie pali ten eko? Nie zapali sie podajnik?

Moze sa jakies nakladki na moj palnik aby go zmniejszyc jak np mala ekoenergie?

Regulatory są do wyczystki , czopucha i w komin montowany pod lub nad wejściem czopucha w komin http://www.darco.com.pl/oferta/p,82,regulatory-ciagu-kominowego.html Jak to działa ? Uchyla się doprowadzając lewe powietrze do komina wskutek czego zmniejsza się ciąg kominowy . Edytowane przez mietek440

Piec 17 kw ktory posiadam od 3,5 roku, w tedy to byl najmniejszy...

Dom 160 m2 z czego ogrzewane narazie 110m2.

widać fachowość "branży" produkującej paleniska na ekonomiczny węgiel ..

masakra jakaś ..:bash: bufor czeka wita nas z daleka, hej ho po bufora by się szło,

a nie problem jest w kominie, tylko na poborze powietrza ..

to tak jak by sobie kołka wsadzić .. i liczyć że mniej się zje ..

lub w aucie onucę w rurę wkładać jak kos pyrkoszowi .

że auto mniej spali .. jakoś FAP w aucie zwiększa .. a nie zmniejsza spalanie.

Gość Arturo72
To raz a jezeli jeszcze masz obawy to zabudowac strażaka:rolleyes:

Sąsiad,czy w waszym szpitalu nie leżą ofiary takiego strażaka czyli ekosyfu z kominów ?

Pluca nie cierpią od ekosyfu ?

Może sam ich trujesz syfem z komina ?

[te epitety można pominąć]

Edytowane przez joliska

a nie problem jest w kominie, tylko na poborze powietrza ...

czyli Twoim zdaniem to nie wina za duzego ciagu kominowego?

Nie przeszkadza w niczym takie palenie sie samo eko?

Dzisiaj miej wieje i plomienia na eko nie widac tylko sie żarzy, wiec nie wiem czy kupowac ten regulator ciagu na moja dmuchawe? Czy dac sobie narazie spokoj? Noc minela i nie bylo zadnych niepokojących alarmow.

Edytowane przez selius

widać fachowość "branży" produkującej paleniska na ekonomiczny węgiel ..

Nie dopatrzałbym się błędu "branży" produkującej paleniska a producenta kotła, powinien do kotła 17kW zamontować palnik pracujący w przedziale mocy 10 do 20kW czy 15 do 25kW a nie japę 15 do 35kW.

Tutaj jest problem moim zdaniem, ciąg kominowy to drugie.