מרכבה 15.03.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie analizowałem budowy kotła, ale na czystą logikę.. powinno się blokować dopływ, a nie wypływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 15.03.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 RCK - regulator ciągu kominowego - ma za zadanie wpuścić nadmiar powietrza z pominięciem palnika. Czyli w wietrzne dni powietrze nie jest ciągnięte przez palnik rozpalając groszek tylko przez RCK np. w wyczystce. RCK nie powinno się stosowas w kotłach z nadumchem (chyba nawet nie wolno), z powodów bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.03.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Ja sobie zamontowałem "króciec prosty z klapką" o taki http://czp.pl/kociol/nastawy/klapka/index.html Metodą wielu prób doszedłem do wniosku, że klapka tego króćca musi być tak wyregulowana, aby klapka w stanie spoczynku była uchylona ok. 1 cm i wtedy jest ok. Trochę się na palniku swobodnie żarzy ale nie ma dużego ciągu. Nie można klapki w stanie spoczynku bardziej przymknąć bo żar na palniku może zgasnąć, a wcześniej zakopci na czarno w środku cały wymiennik i kocioł - trochę powietrza palnik musi dostać i nie ma na to siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Dokładnie, a każda kombinacja z przytkaniem ciągu do komina, jest wbrew logice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 15.03.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 מרכבה te kombinację nie przytykają ciągu tylko zapobiegają nadmiernemu ciągowi , a to różnica . Taki pseudo regulator jak podał czp01 mam zamontowany u siebie . W czasie silnych wiatrów nie sprawdza się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 15.03.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tak jest, RCK dla bezpieczeństwa nie powinno się montować przy kotłach z dmuchawą. RCK reguluje podciśnienie, natomiast dmuchawa wytwarza nadciśnienie. Dlatego zastanawiam się nad założeniem RCK i dołożyć coś w rodzaju elektromagnesu połączonego z dmuchawą, który blokowałby klapkę w trakcie pracy dmuchawy. Mi zależy na stabilizacji ciągu w wietrzne dni ale tylko w czasie podtrzymania gdzie dochodzi do szybkiego wypalania żaru. A każde zmniejszanie średnicy komina, poprzez klapki, przepustnice, itp - nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.03.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Ja sobie zamontowałem "króciec prosty z klapką" o taki http://czp.pl/kociol/nastawy/klapka/index.html Metodą wielu prób doszedłem do wniosku, że klapka tego króćca musi być tak wyregulowana, aby klapka w stanie spoczynku była uchylona ok. 1 cm i wtedy jest ok. Trochę się na palniku swobodnie żarzy ale nie ma dużego ciągu. Nie można klapki w stanie spoczynku bardziej przymknąć bo żar na palniku może zgasnąć, a wcześniej zakopci na czarno w środku cały wymiennik i kocioł - trochę powietrza palnik musi dostać i nie ma na to siły. Takie klapki uchylne są mało popularne a według mnie spokojnie mogą zastąpić regulator ciągu kominowego, ale jak pisze czp01 stały uchył musi pozostać. Moja dmuchawa ma wbudowaną klapkę. Gdy miałem ją całkiem zamkniętą to latem nawet na czechu max 50 minut w podtrzymaniu mogłem ustawić, a i tak czasem z komina zadymiło. Jak dodatkowo małe nieszczelności wykleiłem w dmuchawie uszczelką do okien, to nawet przy 40 minutach po dwóch cyklach podtrzymania kocioł wygasał. Teraz jest uchylona, odpowiednio dociążona i pełni również rolę jakby przesłony elastycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts