JK2010 14.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Mam bidet Cersanit Delfi. Dziś zauważyłem, że pękł syfon. W tym bidecie syfon to plastikowa karbowana, giętka rura. Pękła tak jakby ktoś ją przeciął nożem tuż przy wejściu do bidetu, tak że dalsza część tej rury leży na podłodze. Próbowałem usunąć syfon, ale daje się on tylko wysunąć z tej części która idzie do kanalizacji. Ta część która jest w bidecie jest nie do usunięcia, trzyma się mocno i można ją tylko po kawałku wyrywać. Jak to naprawić? Czy muszę zdemontować cały bidet? Czy da się wyjąć z bidetu tą część z korkiem i usunąć resztki rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.03.2015 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Cersanit Delfi to sama ceramika. W tym bidecie syfon jest taki, jaki zostanie zainstalowany. Jeśli miałeś partacza hydraulika, który spartolił temat robiąc syfon zastępczy z karbowanej rurki, to niestety, skutek jest jak widać. Co z tym zrobić? Wywalić w całości i kupić porządny, prawdziwy syfon bidetowy. Nie wiem, jak masz zrobiony w obecnym korek, być może da się go ocalić, jeśli nie, trzeba będzie wymienić całość. Syfon do bidetu kupisz w każdym sklepie hydraulicznym. Przykładowy (pierwszy lepszy obrazek z gógla): http://img36.olx.pl/images_tablicapl/171986973_2_644x461_bidet-bateria-syfon-komplet-wroclaw-dodaj-zdjecia.jpg Da się to zrobić bez demontowania bidetu, ale jego zdjęcie byłoby mocnym ułatwieniem, a nie powinno być problemem, w kńcu to się na dwóch śrubach ściany trzyma. Chyba, że jest przyfugowane albo przysilikonowane na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 14.03.2015 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Nie wiem, czy na amen, ale jest przysylikowane. Co wtedy? Jak to zrobić bez zdejmowania bidetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.03.2015 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Sprawną ręką, najlepiej szczupłą. Obejrzeć za pomocą lusterka i latarki (ewentualnie jakiejś kamerki do laptopa podłączonej, czy choćby komórką w trybie nagrywania video) od dołu, jak ta karbowana rura jest przymocowana, za wszelką cenę ją wywalić. To, co zostanie, to powinien być gwintowany króciec o średnicy wylotu wody, jeśli się uda bez jego uszkodzenia, to kupić "półsyfon do bidetu", założyć, zapomnieć. Jeśli nie - kupić kompletny syfon do bidetu, albo półsyfon i osobny spust. A jak będzie bardzo trudno (bo może być) - silikon da się rozciąć ostrym nożem, a potem (po jego usunięciu i wyczyszczeniu resztek, co na zdjętym bidecie nie powinno być problemem) nałożyć nowy, to może być znacznie prostsze niż ginekologiczna dłubanina we wnętrzu bidetu od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 15.03.2015 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Dzięki. Udało się bez zdejmowania bidetu. Nie miałem typowego syfonu tylko beznadziejną rurę. Fachowcy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts