kazik1906 14.03.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 kupilem mieszkanie w domku 5 rodzinnym i mam straszny problem.mieszkam na parterze i nad sobą mam sąsiadów.Jest to stary budynek i podłogi nade mną sasiedzi mają drewnianie,a ja u siebie sufit mam z regipsów.Problem moj polega na tym,że słychać sąsiadów jak chodzą i czasami slychac to tak jakby ktoś młotem walil.Jest to strasznie uciążliwe bo spać nie mozna jak dzieciak biega,Chciałbym się dowiedzieć czy mozna ten sufit u mnie jakoś wyciszyć i jakie to byłyby mniej więcej koszty ?mozna np. sciagnać regips i cos dac nad nim i z powrotem regips zamontowac ?a moze inne rozwiązanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 15.03.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Oczywiście że można to wygłuszyć. Na pewno należałoby rozebrać całość, zamontować materiały izolacyjne, wykonać nowy stelaż odizolowany od ścian i sufitu oryginalnego i zamontować regipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 15.03.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 mniej więcej jaki byłby to koszt/???? pokój ma 16m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 15.03.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 koszt materialow to ok 300 - 400 zl . (welna , plyty nowe , szpachel i farba ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 22.03.2015 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 a jak to byłoby z tym nowym stelazem???sciany tez regips nie bedzie to przeszkodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 22.03.2015 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 to,ze regips jest zamontowany do tych stropow drewnianych pewnie tez ma wplyw na halas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 22.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Stelaż powinien być zamontowany przez przekładki izolacyjne i wieszaki też izolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 06.04.2015 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Jezeli nalezy zrobić stelaż przez przekładki i wieszaki izolacyjne to koszt ogolny materiałów będzie pewnie większy???a ile mniej więcej może kosztować robocizna????z góry dziekuje za infi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 06.04.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Mo cóż, pamiętaj że sama wełna nie pomoże w izolacji odgłosów uderzeniowych. Przekładki i wieszaki w całym systemie mają znaczenie, ale jeżeli są użyte odpowiednie materiały. Jeżeli nie to i dodatki nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 07.04.2015 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 to co jeszcze będzie potrzebne oprócz wełny i jakie to będą koszty??jestesmy z dziewczyną już zdesperowani ponieważ odgłosy są najgorsze rano gdy dzieciak sasiadów jezdzi na chodziku.słychać to bardzo jakby ktoś meble przesuwał,a jezeli chodzi o samo chodzenie W dzien to już tak nie przeszkadza bo zagłuszamy tv,ale rano jest najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 07.04.2015 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 http://allegro.pl/show_item.php?item=5088876697&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0 proszę sprawdzić link .czy mozna byłoby coś takiego uzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 07.04.2015 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 jakby link nie wszedł to proszę tu: http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-akustyczna-izolacja-dzwieku-5cm-i5088876697.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 07.04.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Mogę odpisać na PW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 07.04.2015 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 a takie rozwiązanie trochę tansze http://allegro.pl/wygluszajaca-mata-gabka-pianka-fala-50x50-4-cm-i5177356264.html lub http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-izolacja-halasu-wygluszanie-3-cm-i5152275973.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 07.04.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Też go znam i to samo mogę o nim powiedzieć co masz na PW. w zestawieniu z czymś innym jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 21.04.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Warto zauważyć, że to z jakiego materiału wykonany został strop nad mieszkaniem ma znaczący wpływ na przenoszenie dźwięku. Brak komfortu akustycznego może zatem wynikać: z konstrukcji stropu (drewniany znacznie łatwiej przenosi dźwięki), braku lub niewłaściwej izolacji akustycznej podłogi (brak warstw wygłuszających, brak izolacji obwodowych, itp.), czy niedokładnego montażu. W opisanym przypadku mamy do czynienia z dźwiękami uderzeniowymi (głośne chodzenie, stukanie). Pamiętaj, że w przypadku tego rodzaju dźwięków zastosowanie nawet najlepszej i najgrubszej warstwy wełny w suficie nie zawsze może pomoc w sposób zadowalający. Najlepszym rozwiązaniem zmniejszającym poziom hałasu od dźwięków uderzeniowych jest odizolowanie od źródła hałasu np. przez położenie dywanu lub wykonanie podłogi pływającej na stropie drewnianym, przykładowe rozwiązanie konstrukcyjne dla stropu drewnianego załączam poniżej:) Zastosowanie odpowiedniej wełny mineralnej w warstwie sufitu podwieszanego oczywiście może poprawić akustykę takiego stropu, jednak nie wyeliminuje do końca tego zjawiska , zwłaszcza jeśli mamy do czynienia ze stropem drewnianym, który jest pusty (wtedy tworzy się tzw. pudło rezonansowe), brak jest odpowiednich warstw podłogowych czy dylatacji obwodowej. W tym wypadku najlepiej wykonać sufit o konstrukcji stalowej w postaci dwupoziomowego rusztu krzyżowego zamocowanego do stropu na specjalnych wieszakach. Trzeba pamiętać jednak, że sufit podwieszany powoduje obniżenie wysokości pomieszczenia. ------------------------------------------ Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 23.04.2015 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Wziałem Fachowca który uwazał,ze da się wygłuszyć przy pomocy samej wełny.Ściągnął stary regips okazało,że pod nim były deski do których były listwy przymocowane na których był zamontowany regips ,nic poza tym(pustka).Zrobił nowy stelaz aluminiowy ,uzył wełny 20-tki ,zamontował nowy regips .Sufit mam obniżony o około 15cm,a efektu prawie nie ma.Straciłem tylko pieniądze,a chodzenie i chodzik jest może troszeczkę mniej słyszalne.Bardzo słaby efekt.Stwierdził,ze to moze dlatego,że sciany tez są z regipsu i dzwiek nimi przechodzi.Ma ktoś jakieś rozwiązanie aby faktycznie przyniosło efekt???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 23.04.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 mam jeszcze takie pytanie.jakby się np. dogadał z sąsiadem z góry ,że wyciszę u niego podłogę to byłby tanszy koszt i efekt lepszy???tam na pewno pod panelami jest tylko pianka wiec co byłoby można dać aby wygłuszyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 24.04.2015 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Nad Tobą mieszka dziecko, któremu rodzice robią krzywdę pozwalając na korzystanie z chodzika i krzywdę sąsiadom z dołu narażając na dyskomfort.Teraz niestety niektórzy wychowują dzieci na za zasadzie róbta co chceta. Ja jako dziecko miałam zakaz biegania po domu, była zasada taka, że nie ma biegania i innych ruchowych zabaw w domu gdyż pod nami mieszkają sąsiedzi i mają prawo do spokoju.Ja jako dziecko miałam prawo do takich zabaw w domu, które nie polegały na bieganiu i skakaniu bo od tego było podwórko. Chodzika nie miałam na szczęście dla mnie i sąsiadów.Ciekawe czy sąsiedzi mają dywan? Teraz moda na panele bez dywanu... Może warto zwrócić sąsiadom uwagę na problem hałasu zapraszając na kawę sąsiada z góry w czasie gdy dziecko wyczynia swoje hałaśliwe akrobacje. Niech sąsiad usłyszy na własne uszy jak jest Tobie miło.Kiedyś na forum ktoś doradzał zastosować wytłoczki do jajek. Zainteresowani tematem mogą wpisać w googla: Mity akustyczne: wytłoczki od jajek vs pianki akustyczne. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik1906 24.04.2015 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 2 razy zwracałem uwagę i 2razy były wykrety z ich strony,że musimy się przyzwyczaić bo to stropy drewniane i ,ze starają się nie dawać rano dzieciaka do chodzika ,a tak na prawdę dziecko smiga po kilka godzin dziennie.Dlatego stwierdziłem,ze nie ma sensu rozmawiać tylko coś zrobić.w chodziku pewnie niedługo przestanie chodzić ,ale pozniej pewnie będzie bieganie,rzucanie zabawkami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts