Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wygłuszyć sufit???

kazik1906

Recommended Posts

kupilem mieszkanie w domku 5 rodzinnym i mam straszny problem.mieszkam na parterze i nad sobą mam sąsiadów.Jest to stary budynek i podłogi nade mną sasiedzi mają drewnianie,a ja u siebie sufit mam z regipsów.Problem moj polega na tym,że słychać sąsiadów jak chodzą i czasami slychac to tak jakby ktoś młotem walil.Jest to strasznie uciążliwe bo spać nie mozna jak dzieciak biega,Chciałbym się dowiedzieć czy mozna ten sufit u mnie jakoś wyciszyć i jakie to byłyby mniej więcej koszty ?mozna np. sciagnać regips i cos dac nad nim i z powrotem regips zamontowac ?a moze inne rozwiązanie???

• 3 weeks później...
to co jeszcze będzie potrzebne oprócz wełny i jakie to będą koszty??jestesmy z dziewczyną już zdesperowani ponieważ odgłosy są najgorsze rano gdy dzieciak sasiadów jezdzi na chodziku.słychać to bardzo jakby ktoś meble przesuwał,a jezeli chodzi o samo chodzenie W dzien to już tak nie przeszkadza bo zagłuszamy tv,ale rano jest najgorzej

• 2 weeks później...

Warto zauważyć, że to z jakiego materiału wykonany został strop nad mieszkaniem ma znaczący wpływ na przenoszenie dźwięku. Brak komfortu akustycznego może zatem wynikać: z konstrukcji stropu (drewniany znacznie łatwiej przenosi dźwięki), braku lub niewłaściwej izolacji akustycznej podłogi (brak warstw wygłuszających, brak izolacji obwodowych, itp.), czy niedokładnego montażu. W opisanym przypadku mamy do czynienia z dźwiękami uderzeniowymi (głośne chodzenie, stukanie). Pamiętaj, że w przypadku tego rodzaju dźwięków zastosowanie nawet najlepszej i najgrubszej warstwy wełny w suficie nie zawsze może pomoc w sposób zadowalający.

Najlepszym rozwiązaniem zmniejszającym poziom hałasu od dźwięków uderzeniowych jest odizolowanie od źródła hałasu np. przez położenie dywanu lub wykonanie podłogi pływającej na stropie drewnianym, przykładowe rozwiązanie konstrukcyjne dla stropu drewnianego załączam poniżej:)

Zastosowanie odpowiedniej wełny mineralnej w warstwie sufitu podwieszanego oczywiście może poprawić akustykę takiego stropu, jednak nie wyeliminuje do końca tego zjawiska , zwłaszcza jeśli mamy do czynienia ze stropem drewnianym, który jest pusty (wtedy tworzy się tzw. pudło rezonansowe), brak jest odpowiednich warstw podłogowych czy dylatacji obwodowej. W tym wypadku najlepiej wykonać sufit o konstrukcji stalowej w postaci dwupoziomowego rusztu krzyżowego zamocowanego do stropu na specjalnych wieszakach. Trzeba pamiętać jednak, że sufit podwieszany powoduje obniżenie wysokości pomieszczenia.

------------------------------------------

Ekspert ISOVER

welna1.jpg

Wziałem Fachowca który uwazał,ze da się wygłuszyć przy pomocy samej wełny.Ściągnął stary regips okazało,że pod nim były deski do których były listwy przymocowane na których był zamontowany regips ,nic poza tym(pustka).Zrobił nowy stelaz aluminiowy ,uzył wełny 20-tki ,zamontował nowy regips .Sufit mam obniżony o około 15cm,a efektu prawie nie ma.Straciłem tylko pieniądze,a chodzenie i chodzik jest może troszeczkę mniej słyszalne.Bardzo słaby efekt.Stwierdził,ze to moze dlatego,że sciany tez są z regipsu i dzwiek nimi przechodzi.Ma ktoś jakieś rozwiązanie aby faktycznie przyniosło efekt????:confused:

Nad Tobą mieszka dziecko, któremu rodzice robią krzywdę pozwalając na korzystanie z chodzika i krzywdę sąsiadom z dołu narażając na dyskomfort.Teraz niestety niektórzy wychowują dzieci na za zasadzie róbta co chceta. Ja jako dziecko miałam zakaz biegania po domu, była zasada taka, że nie ma biegania i innych ruchowych zabaw w domu gdyż pod nami mieszkają sąsiedzi i mają prawo do spokoju.Ja jako dziecko miałam prawo do takich zabaw w domu, które nie polegały na bieganiu i skakaniu bo od tego było podwórko. Chodzika nie miałam na szczęście dla mnie i sąsiadów.Ciekawe czy sąsiedzi mają dywan? Teraz moda na panele bez dywanu... Może warto zwrócić sąsiadom uwagę na problem hałasu zapraszając na kawę sąsiada z góry w czasie gdy dziecko wyczynia swoje hałaśliwe akrobacje. Niech sąsiad usłyszy na własne uszy jak jest Tobie miło.

Kiedyś na forum ktoś doradzał zastosować wytłoczki do jajek. Zainteresowani tematem mogą wpisać w googla: Mity akustyczne: wytłoczki od jajek vs pianki akustyczne.

Edytowane przez Sylw.

2 razy zwracałem uwagę i 2razy były wykrety z ich strony,że musimy się przyzwyczaić bo to stropy drewniane i ,ze starają się nie dawać rano dzieciaka do chodzika ,a tak na prawdę dziecko smiga po kilka godzin dziennie.Dlatego stwierdziłem,ze nie ma sensu rozmawiać tylko coś zrobić.w chodziku pewnie niedługo przestanie chodzić ,ale pozniej pewnie będzie bieganie,rzucanie zabawkami itp.