Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wygłuszyć sufit???

kazik1906

Recommended Posts

Wziałem Fachowca który uwazał,ze da się wygłuszyć przy pomocy samej wełny.Ściągnął stary regips okazało,że pod nim były deski do których były listwy przymocowane na których był zamontowany regips ,nic poza tym(pustka).Zrobił nowy stelaz aluminiowy ,uzył wełny 20-tki ,zamontował nowy regips .Sufit mam obniżony o około 15cm,a efektu prawie nie ma.Straciłem tylko pieniądze,a chodzenie i chodzik jest może troszeczkę mniej słyszalne.Bardzo słaby efekt.Stwierdził,ze to moze dlatego,że sciany tez są z regipsu i dzwiek nimi przechodzi.Ma ktoś jakieś rozwiązanie aby faktycznie przyniosło efekt????:confused:

Sama wełna niestety nie rozwiąże problemu. Na pewno dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie na podłodze u sąsiada wykładziny lub dywanu. To rozwiązanie znacznie lepiej wygłuszy dźwięki niż podłoga z paneli lub desek, po której bardzo dobrze roznoszą się dźwięki uderzeniowe (a z takimi mamy tu do czynienia:)). Trzeba pamiętać, że sama wełna w warstwie sufitu podwieszanego oczywiście może poprawić nieco akustykę takiego stropu, jednak nie wyeliminuje do końca tego zjawiska, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia ze stropem drewnianym, który jest pusty (wtedy tworzy się tzw. pudło rezonansowe).

Oczywiście zastosowanie w drewnianym stropie wełny mineralnej może nieco podnieść komfort akustyczny, jednak dźwięki nie zostaną wytłumione w 100%. Jeżeli zdecyduje się Pan na takie rozwiązanie to dobór odpowiedniego rodzaju wełny ma tu ogromne znaczenie. Najlepiej wybrać wełnę nie tyle o dobrych parametrach izolacyjnych, co o wysokich parametrach akustycznych (np. AKU Płyta Isover: http://www.isover.pl/Dokumentacja-techniczna/Karty-produktow-welna/Aku-Plyta-karta, czy wełna szklana TDPT Isover: http://www.isover.pl/Dokumentacja-techniczna/Karty-produktow-welna/ISOVER-TDPT-karta) i położyć jedną jeden rodzaj od strony sąsiada (w jego podłodze, pod panelami) a drugi od strony Pana mieszkania (w suficie i przykryć np. płytami g-k – sufit podwieszany). Być może w Pana przypadku ten warunek nie został spełniony – warto to sprawdzić. Trzeba również pamiętać o odpowiednim zaizolowaniu dylatacji obwodowej. Załączam jeszcze rysunek, z zalecanym rozwiązaniem izolacji akustycznej stropu drewnianego, które opisałam powyżej:)

---------------------------

Ekspert ISOVER online

Weronika Kubacka

welna1.jpg

mam jeszcze takie pytanie.jakby się np. dogadał z sąsiadem z góry ,że wyciszę u niego podłogę to byłby tanszy koszt i efekt lepszy???tam na pewno pod panelami jest tylko pianka wiec co byłoby można dać aby wygłuszyć??

Dobrze zaizolowany strop drewniany, to na pewno gwarancja znacznie mniejszego problemu dźwięków uderzeniowych. Jednak tak, jak wspomniałam wcześniej, dobra izolacja akustyczna stropu drewnianego wymaga doboru odpowiedniego rodzaju wełny, która ma dobre parametry akustyczne. A komfort poprawi na pewno położenie na panelach u sąsiada dywanu lub wykładziny:). Jeżeli zdecyduje się Pan na rozwiązanie nieco bardziej „remontowe” polecam sposób opisany powyżej;)

Jeżeli chodzi o koszty takiego „remontu” to przykładowo za m2 wełny mineralnej AKU Płyta o grubości 7,5 cm zapłaci Pan 11,80 zł. Z kolei koszt m2 wełny Super Mata o grubości 15 cm wynosi 37,90 zł. Dokładny cennik i parametry wełen znajdzie Pan tutaj: http://www.isover.pl/CENNIK

Tak więc dużo zależy od metrażu stropu, jak i od jego stanu technicznego. Na pewno dojdą jeszcze koszty sufitu podwieszanego (płyty g-k wraz ze stelażem) oraz samej robocizny. Jednak czasem warto postawić na jakość wykonania i dobry dobór materiałów – na pewno zagwarantuje to lepszy efekt.

-------------------------------

Ekspert ISOVER online

Weronika Kubacka

• 3 weeks później...