Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam do was fachowców ,ludzi którzy juz wybudowali itp parę pytań ,a mianowicie :

1.Czy muszę robić tą przerwę 3cm miedzy ukladaną wełną a ekranem ? ( posiadam EKRAN ENERGETYCZNY 185 Marma )

2.Czy 20 cm wełny wystarczy w zupełności? ( tak mam w projekcie ) Czy lepiej dołożyc 5 cm ? ( krokwie mam 18 )

3.W projekcie mam wełne knauf insulation ecose , brać tą czy pomyśleć o czymś innym ? szukam czegos co selni moje wymagania na 100 % czyli bedzie super ociepłalo moje poddasze wole dopłacić i kupić z lepsza lambda niz pózniej płakać.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/199089-ocieplenie-poddasza-jaka-welna-czy-musze-robic-3-cm-przerwy/

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętaj że wełna jest lepszym izolatorem od drewna.

Dlatego ważnym jest dołożenie drugiej warstwy pod krokwiami.

Jednak tu aż tak bym nie szałał. Jakaś zwykła 039 lub 035 minimum 10cm.

U mnie będę kładł 20cm 035 na skosach pod krokwiami. Pod jętkami tylko 10cm (za nisko jętki), ale dorzucę później na jętki.

Pamiętaj o opatuleniu wełną ścianek działowych od góry i szczytowych styropianem. Izolacja ma być ciągła.

Ekran energetyczny, ujuj .. pewnie PE/Alu/PE to znaczy folia alu w laminacie

to wymaga pod nią pustki 3-4 cm ponieważ jest to warstwa paro nie przepuszczalna.

A i dobrze by było jak by poszła jako paroizolacja ..

Edytowane przez מרכבה
Jest to dokładnie takie cos http://www.marma.com.pl/pl/2,9,328,432/432/ ( nie jest to reklama ) pisze material PP.

Ekran to z folii z powłoką AL.

Nie warto.

Dołóż 5cm wełny, taniej i prościej.

Między krokwie daj 15cm wełny. 18cm to niestandardowo. Nie wiem czy się opłaca dawać 18, tz ile więcej zapłacisz.

Przelicz, samo wyjdzie.

Powtarzam sie, ważne jest to by ściany szczytowe i wszystkie działówki były od góry ocieplone.

Co z tego że wszędzie dasz grubo, jeśli od góry zostawisz sobie 60 metrów mostka termicznego.

Edytowane przez klaudiusz_x

acha .. to trzeba zrobić 3-4 cm luzu między nim, dać membranę wysoko paroprzepuszczalną, lub sznurki i ładować między krokwie wełnę.

Później nad te minimum 10cm, paroizolacja pustka, jak ze szkicu.

Bogus36 i tym miłym obrazkiem z dachówkami rozwiewamy wątpliwości, co do prawidłowości- prawidłowo wykonanej warstwy.

http://bednarek.sklep.pl/folia-paroizolacyjna/1429-dachfol-alu-180-folia-paroizolacyjna-aluminiowa.html tak chce ta folia paroizolacyjna wyglądać, nie koniecznie ta, może być innej firmy, ale żeby była obustronnie zabezpieczona folią np PE/PP

Wełnę pasuje dać możliwie gęstą, nie najpodlejszą, raz że gęsta lepiej się trzyma, to jeszcze ma lepsze parametry cieplne.

Co do producenta nie mam faworyta, może być isover, roocl wool, knauf 'ik, ursa itp Szczególnie skupić się na okolicach okien.

Ważna będzie druga warstwa w poprzek krokwi, sugerują 10cm .. choć teraz

na tapecie mam dach gdzie pójdzie 70:)