Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór działki - południowa czy północna

Recommended Posts

Witam, mam problem w wyborze działki. Obie działki mają wymiary po 33 x 110m.

Działka A

Zalety:

-położona jest prawie na szczycie wzniesienia

-widok z ogrodu i z okien sypialni byłby na miasto oraz las.

-w drodze jest gaz

-klasa ziemi IV

-znaczna odległość od drogi głównej (cisza)

WADY

-główny ogród będzie przed domem

-wejście do domu z boku domu oraz garaż - widok z kuchni będzie na sąsiada

-gorszy dojazd do posesji (utwardzona droga gruntowa)

-większa odległość od mediów

Przewidziany projekt domu

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-storczykach-ver-2/mbee1fc3e03203

Działka B

Zalety:

-dogodny dojazd do posesji od głównej drogi, chodnik, ścieżka rowerowa

-media bliżej domu

-klasyczny układ domu - wejście i kuchnia od północy, salon od południa, ogród za domem

WADY

-położona na dole wzniesienia

-brak gazu w drodze

-klasa ziemi III

-hałas z drogi

Przewidziany projekt domu

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-osika/m471766e658605

Działka

DZIAŁKA.jpg

DZIAŁKA - powiekdzenia.jpg

Edytowane przez prestig

Witam!

Działka na szczycie to może i ładny widok ale będzie wietrznie.

Przy wyborze działki kierowałem się tym żeby wjazd od drogi znajdował się od płn. Mam działkę 32m szer i stoi tam chałupa z doklejonym garażem, w sumie ok 16mb długości. Myślę, że mając tak szeroką działkę można postawić dowolny dom pod warunkiem zachowania odpowiednich odległości od granicy-dla swojego dobra. Od drogi jest ok 14m, prąd ok 10m. Mam swoją studnię i oczyszczalnię i jest na to miejsce.

Kuchnia jest od płd i to nie przeszkadza przynajmniej mnie. Moim zdaniem dom z wjazdem od południa jest bez sensu - taką działkę kupili znajomi do tego jeszcze z dość konkretnym nachyleniem, chyba byli nabombani. Im dalej od drogi tym droższy podjazd, mimo 14m od drogi wyłożony granitem kosztował z opaskami ok 20tys. Nigdy nie zrobisz tak żeby nie można było zrobić lepiej. Czy coś bym zmienił chyba nie, no chyba żebym wygrał bańkę lub dwie. Kombinuj i kalkuluj tak żeby było najlepiej dla Ciebie.

• 2 years później...

My mamy z wjazdem od poludniowego wschodu. I jest bardzo dobrze:) Salon mamy od północnego zachodu.

Moj brat ma tak jak niby powinno byc, bo jest taras od poludnia, wjazd od polnocy i co? I cale lato siedzi glownie przed domem bo na tarasie nie da sie wytrzymac.

Zeby jednak nie bylo tak calkiem rozowo, moj uklad tez ma wady. Zimą kiedy slonce jest nisko i szybko zachodzi do salonu slonce nie zaglada. Z drugiej strony mamy duze przeszklenia wiec az tak ciemno nie jest.

Nie sugerowalabym sie tym jak "powinno" byc a tym, co jest dla Ciebie wazne.