golytm 15.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam. Chciałbym w najbliższym czasie zainstalować u siebie w domu rekuperator w raz z całą instalacją. Chciałbym to zrobić samemu - dom wybudowałem to zakładam, że z rekuperacją także powinienem dać radę Proszę o ocenę założeń i instalacji... Powierzchnia użytkowa : 112 m^2 Kubatura: 286 m^3 Docelowo zamieszkiwać będą 4 osoby Rekuperator zamontowany w kotłowni w centrum budynku (strych jest nieocieplony) Kanały puszczone w pustce pomiędzy podwieszonym sufitem a dolnym pasem wiązarów (w przekroju: sufit podwieszony + 15 cm wełny -> pustka (30 cm) -> dolny pas wiązarów (15 cm wełny między wiązarami) Pomieszczenia do których będzie nawiewane powietrze: salon (29,1m^2), sypialnia 1 (16,3m^2), sypialnia 2 (12,1 m^2), sypialnia 3 (13,1 m^2) Pomieszczenia z których powietrze będzie pobierane: kuchnia otwarta na salon (9 m^2), łazienka 1 (3m^2), łazienka 2 (6,5m^2) Moje zgrubne obliczenia: Przyjąłem ilość powietrza usuwanego: kuchnia: 50m^3/h, łazienka 1: 50m^3/h, łazienka 2: 50m^/h Zapotrzebowanie na jedną osobę: 30 m^/h Ilość powietrza wywiewanego (nominalna): 150m^3/h Ilość powietrza wywiewanego (okresowe zwiększenie zapotrzebowania o 60%): 240 m^3/h Ilość powietrza nawiewanego (nominalna dla 4 osób): 120m^3/h Ilość powietrza nawiewanego (okresowe zwiększenie zapotrzebowania o 60%): 220m^3/h Krotność wymian (nominalna): 0,42/h Krotność wymian (okresowe zwiększenie przepływu): 0,77/h Instalacja oparta na dwóch skrzynkach rozdzielczych - każdy z anemostatów podłączony bezpośrednim kanałem do odpowiedniej skrzynki. Kanały do anemostatów przyjąłem fi 100, kanały do czerpni fi 160. Czerpnie pionowe w dachu (kominki) - mam takie zamontowane nad łazienkami i chciałbym je wykorzystać. Z uwagi na pewne ograniczenia wynikające z konstrukcji budynku (betonowe podciągi, trasy kablowe nad sufitem), w niektórych miejscach nie mogę poprowadzić kanałów najkrótszą drogą. łączne długości poszczególnych odcinków kanałów (od skrzynki rozdzielczej do anemostatu): nawiewne: - salon: 6 mb (+ 2 łuki) - sypialnia 1: 7 mb (+ 1 łuk) - sypialnia 2: 4,2 mb (+ 1 łuk) - sypialnia 3: 9 mb (+ 2 łuki + 1 kolano) wywiewne: - kuchnia: 9 mb (+ 1 łuk) - łazienka 1: 4,5 mb (+ łuk + 1 kolano) - łazienka 2: 10,8 mb (+ 2 kolana) Straty ciśnienia (nie jestem pewien czy dobrze policzyłem): - nawiew z uwzględnieniem czerpni: 235 Pa - wywiew z uwzględnieniem czerpni: 206 Pa Zastanawiam się nad rekuperatorem Brink Renovent Excellence 300. Kilka moich pytań : 1. Czy przyjęty rekuperator jest odpowiedni ? 2. Czy przyjąłem prawidłową średnicę kanałów (fi 100 do anemostatów, fi 160 do czerpni). Jakiego typu kanały najlepiej położyć (sztywne, spiro itp...) ? 3. Czy biorąc pod uwagę długość kanałów i spadki ciśnień lepiej instalację oprzeć o dwie skrzynki rozdzielcze, czy wprowadzić np trójniki ? 4. W ciepłe dni chciałbym nawiewać chłodne powietrze... Mam możliwość pozyskać je z wymiennika gruntowego (fragment działki wokół domu będzie dopiero wyrównywana, więc w przyszłości mógłbym czerpać powietrze z WG), mam też nieograniczony dostęp do zimnego glikolu który mógłbym podłączyć do chłodnicy w kanale nawiewnym (mam dolne źródło do pompy ciepła). Co wg Was byłoby lepsze ? 5. Czy pionowe kominki w dachu sprawdza się jako czerpnie ? 6. Czy istnieje możliwość podłączenia okapu kuchennego do instalacji ? 7. Czy jeden anemostat wystarczy na cały salon ? 8. Czy powinienem przewidzieć także anemostat wywiewny w wiatrołapie ? Proszę o wszelką pomoc Poniżej link do rysunku z poglądowym projektem instalacji instalacja Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.03.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Za duże kanały. Suma nawiewów wystarczy jak będzie 205 większa od kanału głównego. Przewymiarowanie tu przy przepływach nie jest wskazane. Obliczenia na poszczególne pomieszczenia przy rozdzielaczu, nie mają sensu. To się bez przerwy zmienia, otwarte czy zamknięte drzwi itp. Nawet jak zamkniemy jakiś anemostat to strumień nawiewu na dom się nie zmieni, a stężenie CO2 i H2O błyskawicznie się wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.03.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 . W ciepłe dni chciałbym nawiewać chłodne powietrze... Mam możliwość pozyskać je z wymiennika gruntowego (fragment działki wokół domu będzie dopiero wyrównywana, więc w przyszłości mógłbym czerpać powietrze z WG), mam też nieograniczony dostęp do zimnego glikolu który mógłbym podłączyć do chłodnicy w kanale nawiewnym (mam dolne źródło do pompy ciepła). Co wg Was byłoby lepsze Klimatyzacja (odwracalne pompy ciepła) jest efektywniejsza w chłodzeniu od gwc, a zimą grzeje znacznie efektywniej niż stare pompy ciepła wymagające "podgrzewania" dolnego źródła. A przy tym jest tańsza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 16.03.2015 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedź W takim układzie zastanawiam się nad zastosowaniem systemu pe-flex.Co o tym sądzicie? Mógłbym wówczas zastosować kanały z którymi już nie miałbym problemu z przeprowadzeniem koło tras kablowych i podciągów. Zastanawiam się tylko ile i jakiej średnicy przewody sprawdziłyby się u mnie. Lepiej byłoby zastosować do każdej skrzynki rozprzężnej 2x 50/42 czy może jeden 75/63 (może tutaj także dwa), żeby zapewnić rozsądną prędkość przepływu powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.03.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedź W takim układzie zastanawiam się nad zastosowaniem systemu pe-flex. Co o tym sądzicie? Mógłbym wówczas zastosować kanały z którymi już nie miałbym problemu z przeprowadzeniem koło tras kablowych i podciągów. Zastanawiam się tylko ile i jakiej średnicy przewody sprawdziłyby się u mnie. Lepiej byłoby zastosować do każdej skrzynki rozprzężnej 2x 50/42 czy może jeden 75/63 (może tutaj także dwa), żeby zapewnić rozsądną prędkość przepływu powietrza? Rozprężanie się powietrza w kanale, to fala dźwiękowa, po co skrzynka rozprężna w wentylacji domowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 16.03.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 To w jaki sposób łaczy się rury pe-flex z anemostatem ? z tego co udało mi się zorientować to właśnie z wykorzystaniem skrzynek rozprężnych... Generalnie taki system wart jest zastosowania w moich warunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.03.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 To w jaki sposób łaczy się rury pe-flex z anemostatem ? z tego co udało mi się zorientować to właśnie z wykorzystaniem skrzynek rozprężnych... Generalnie taki system wart jest zastosowania w moich warunkach ? Kanały z anemostatami o innej średnicy, łączy się przez REDUKCJE. Jeżeli anemostat ma iść pod kątem, to jest redukcja kątowa np. z 3x75 na 125 czy z 2x75 czy z 1x75... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 16.03.2015 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A nastawiac się na srednice 50 czy 75 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 16.03.2015 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Ok. Proszę o potwierdzenie lub zanegowanie mojego toku myślenia... Przyjmuję że jednostka to Brink Excelllent 300 z przyłączami 160 mmZakładam, że instalacja jest w oparciu o system pe-flex. Pole przekroju dostępnych kanałów:50/42 -> 14cm273/63 -> 31cm290/75 -> 44cm2 Część nawiewna:W pierwotnej wersji zakładałem 4 anemostaty nawiewne. 200cm2 (kanał przyłączeniowy 160) / 4 = 50cm2 na jeden anemostat. Obliczam możliwości:3 kanały 50/42 do anemostatu = 42cm2/anemostat -> * 4 anemostaty = 168cm2 sumarycznie -> spora różnica z nominalnym 200cm22 kanały 73/63 do anemostatu = 62cm2/anemostat -> * 4 anemostaty = 248cm2 sumarycznie -> spora różnica z nominalnym 200cm21 kanał 90/75 do anemostatu = 44cm2/anemostat -> * 4 anemostaty = 176cm2 sumarycznie -> spora różnica z nominalnym 200cm2 Dodaję dodatkowy anemostat w salonie (nie wiem czy to nie jest pewna "nadmiarowość"):3 kanały 50/42 do anemostatu = 42cm2/anemostat -> * 5 anemostatów = 210cm2 sumarycznie -> blisko do nominalnego 200cm22 kanały 73/63 do anemostatu = 62cm2/anemostat -> * 5 anemostatów = 310cm2 sumarycznie -> spora różnica z nominalnym 200cm21 kanał 90/75 do anemostatu = 44cm2/anemostat -> * 5 anemostatów = 220cm2 sumarycznie -> blisko do nominalnego 200cm2 Czy w związku z tym, powinienem zwiększyć ilość anemostatów nawiewnych do 5 i do każdego doprowadzić po 3 kanały 50/42 ? To daje w sumie 15 kanałów przyłączonych do skrzynki rozdzielczej ! Podobnie jest z wyciągiem - dodatkowo musiałbym dodać dwa anemostaty w wiatrołapie i w kotłowni. Dobrze rozumuję ? Da się to jakoś inaczej rozwiązać - bo w sumie to sporo kanałów (pe-flex mi najbardziej pasuje, bo miałbym miejsce na takie przekroje) ?Może lepiej zastosować po jednym kanale 90/75 ? Ewentualnie jaki inny system (kanały) należałoby zastosować w tym przypadku ? Edytowane 16 Marca 2015 przez golytm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.03.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Robi Pan wszystko na jednej średnicy. Ja robię na 63mm wewnątrz , dlatego że jest to dla mnie optymalna średnica, przy 2m/sek leci 22m3/h przy 5m/sek 55m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 17.03.2015 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Panie Tomaszu, to w jaki sposób poradzić sobie z 4 (ewentualnie 5 ) nawiewami podłączonymi do skrzynki rozdzielczej za pomocą kanału 63 mm każdy ? 63 mm to okolo 28 mm^2, czyli zeby wyrównać do tych 200mm2 przy rekuperatorze, trzebaby podłączyć 7 anemostatów. Da sie to jakoś pogodzić ? Rozumiem,ze każdy z anemostatów podłączony jest pojedynczym kanałem 63mm.Jakby Pan rozwiązał tą sytuację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.03.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) Panie Tomaszu, to w jaki sposób poradzić sobie z 4 (ewentualnie 5 ) nawiewami podłączonymi do skrzynki rozdzielczej za pomocą kanału 63 mm każdy ? 63 mm to okolo 28 mm^2, czyli zeby wyrównać do tych 200mm2 przy rekuperatorze, trzebaby podłączyć 7 anemostatów. Da sie to jakoś pogodzić ? Rozumiem,ze każdy z anemostatów podłączony jest pojedynczym kanałem 63mm. Jakby Pan rozwiązał tą sytuację ? Jeżeli z centrali wychodzi króciec fi 160mm czyli 200cm2 to skrzynka dla kanałów 63mm wewnątrz jest 8 ka nie piątka. Jak mamy tylko 4 nawiewy , to dajemy po dwa kanały do anemostatu. Nie miałem jeszcze przypadku domu "pod centralę" 400m3/h z 4 nawiewami. Edytowane 17 Marca 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 17.03.2015 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 4 nawiewy wynikają z tego że są 3 sypialnie i salon. W salonie mółbym dołożyć ewentualnie jeszcze jeden anemostat. Co do jednostki to planowałem 300, nie 400. 300 ma przyłącza 160mm.Jeżeli zatem podłączyłbym powiedzmy 4 anemostaów po dwa kanały 63 na anemostat, to nie zwiększę dwukrotnie ich wydajności? Innymi słowy, dobrze rozumiem że przy zachowaniu powiedzmy 2m/s przepłwu, wyciągać będą ponad 40m3/h ? dobrze o tym myślę? nie jest to trochę dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.03.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Od ilości powietrza jest centrala nie kanały. Jak za dużo, to Sobie Pan zmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Witam. Rekuperator zamontowany w kotłowni w centrum budynku (strych jest nieocieplony) Kanały puszczone w pustce pomiędzy podwieszonym sufitem a dolnym pasem wiązarów (w przekroju: sufit podwieszony + 15 cm wełny -> pustka (30 cm) -> dolny pas wiązarów (15 cm wełny między wiązarami) Lepiej byłoby schowac je w tej dolnej warstwie wełny. Zimą w tej pustce powietrzenej bedziesz mial 4-6 C, więc bedą straty na kanałach. Analogicznie latem beda Ci niepotrzebnie podgrzewac powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 17.03.2015 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 A jak zminejsze na centrali, tak żeby było mniej niż 40m3/h to zmniejeszy się prędkość przepływu poniżej tych 2m/s i tym samym może być głośniej. Mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 A jak zminejsze na centrali, tak żeby było mniej niż 40m3/h to zmniejeszy się prędkość przepływu poniżej tych 2m/s i tym samym może być głośniej. Mam rację ? Tak, ma Pan rację. Przy poniżej 40m3/h na dom, trudno utrzymać 2m/sek. Ale też trudno by taka ilość powietrza hałasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts