Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powrót 7 % ?????

Recommended Posts

Witam

Od dobrego znajomego rodziny dostałem info żebym się wstrzymał z budową o 2 miesiące bo wkrótce będzie 7% Vat. Gość w swoim życiu dorobił się właśnie na takich informacjach uzyskanych przed wprowadzeniem zmian. Ja się wstrzymuję ale czy ktoś z Was też coś słyszał ???????????

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Od dobrego znajomego rodziny dostałem info żebym się wstrzymał z budową o 2 miesiące bo wkrótce będzie 7% Vat. Gość w swoim życiu dorobił się właśnie na takich informacjach uzyskanych przed wprowadzeniem zmian. Ja się wstrzymuję ale czy ktoś z Was też coś słyszał ???????????

Pozdrawiam

Bzdura............ Totalna bzdura....

Nic nie wiadomo o jakimkolwiek projekcie takiej zmany w ustawie o VAT.

Ponadto:

- proces legislacyjny ma swoją procedurę (komisje sejmowe, I i II czytanie w Sejmie, głosowanie w Sejmie, przesłanie do Senatu + debata Senacka z głosowaniem, powrót do Sejmu, przegłosowanie poprawek Senatu, przesłanie do Prezydenta a Prezydenta ma 30 dni na podpisanie lub odmowę podpisania ustawy.....)

- na Wiejskiej szykuje się przerwa wakacyjna.....

I jak tu się zmieścić w tych 2 miesiącach? :o

Coś ktoś sciemnia.... Tylko w jakim celu....

Powodów nie znam, inaczej bym nie pytał ale w tym kraju na każdej zmianie można nieźle zarobić, może nie my ale te stworki przy korycie.

Jak słyszę i widzę uśmiechniete ryjki tych stworków, że dzięki nim jest taki wspaniały wzrost gospodarczy, to mam marzenie. Żeby z takim stworkiem spotkać się sam na sam w jakimś ustronnym miejscu.

Witam

Pozdrawiam

Bzdura............ Totalna bzdura....

Nic nie wiadomo o jakimkolwiek projekcie takiej zmany w ustawie o VAT.

.

ZGADZAM SIĘ TO BZDURA NATOMIST PRAWDĄ JEST TO

VAT na materiały budowlane: Projekty do komisji

(PAP, tm/18.06.2004)

Dwa poselskie projekty ustaw o kompensacie wydatków poniesionych na budowę i remont mieszkań z tytułu podwyższenia podatku VAT na materiały budowlane od 1 maja 2004 roku, po pierwszym czytaniu Sejm skierował do komisji

W trakcie czwartkowej debaty zgłoszone zostały dwa wnioski: o skierowanie projektów ustaw do Komisji Finansów Publicznych i Komisji Infrastruktury oraz drugi wniosek o rozpatrywanie projektów wyłącznie w komisji finansów. W wyniku głosowania posłowie zdecydowali, by dalsze prace nad tymi projektami prowadzone były w obydwu komisjach.

Posłowie Prawa i Sprawiedliwości oraz posłowie Sojuszu Lewicy Demokratycznej przedstawili odrębne projekty ustaw w tej sprawie. Obydwa projekty zakładają zwrot poniesionych wydatków w związku ze zwiększonym podatkiem VAT na materiały budowlane. Obydwie regulacje powodują skutki finansowe dla budżetu. Według wyliczeń SLD, ogólna kwota kompensaty wyniosłaby ponad 700 mln złotych.

Projekt PiS określa, że prawo do zwrotu części VAT ma osoba fizyczna, która poniosła wydatki związane z zakupem materiałów budowlanych na budowę i rozbudowę budynku mieszkalnego lub jego remont albo zakup nowo wybudowanego budynku.

Projekt SLD przewiduje zaś kompensatę za zniesienie ulg budowlanych i zakłada możliwość zwrotu części VAT, ale tylko tym osobom, które dotychczas nie skorzystały z ulg budowlanych. Projekt przewiduje także ograniczenia dotyczące wysokości kompensaty.

Wiceminister finansów Elżbieta Mucha wyjaśniła w czwartek, że rząd popiera projekt ustawy przedstawiony przez SLD, gdyż "ma bardziej spójną materię legislacyjną", natomiast wobec projektu PiS zajęła negatywne stanowisko.

Polecam ten wątek

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28128&highlight=vat

Odbyło się pierwsze czytanie więc szanse są, projekt zakłada zwrot wszystkim po 1.V (wbrew zasady - "prawo nie działa wstecz") więc nie ma sensu się wstrzymywać z budową

Projekt SLD przewiduje zaś kompensatę za zniesienie ulg budowlanych i zakłada możliwość zwrotu części VAT, ale tylko tym osobom, które dotychczas nie skorzystały z ulg budowlanych. Projekt przewiduje także ograniczenia dotyczące wysokości kompensaty.

Przeklęte SLD-ziaki :evil: :evil: :evil: :evil:

Korzystałem z ulgi na działkę i oszczędzanie w KM i czy tylko dlatego mam dostać po dupie z VATem ? :evil: :evil: :evil: Popieram PiS !!!!!!!!!!!!!!