KaiM 04.07.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 a tak sie staralem jednak delikatnie napisac a jednak kogos ugryzło no..... faktycznie patrze ze strony klienta ale sam prowadze dzialalnosc obracam Vatem i wiem jak on dziala. Faktycznie mozna czekac dlugo przy nadplacie az sie zrekompensuje ale mozna tez wystapic o zwrot i to szybszy - co sie wiaze oczywiscie z natychmiastowa kontrola. "Ograniczony" był dla mnie argument ze sie kupuje i sprzedaje z tym samym Vatem - to jest dla mnie niezrozumienie zasad dzialania podatku. A urazic faktycznie nie chcialem, bede sie jeszcze bardziej pilnowal w przyszlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.07.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 a tak sie staralem jednak delikatnie napisac a jednak kogos ugryzło no..... faktycznie patrze ze strony klienta ale sam prowadze dzialalnosc obracam Vatem i wiem jak on dziala. Faktycznie mozna czekac dlugo przy nadplacie az sie zrekompensuje ale mozna tez wystapic o zwrot i to szybszy - co sie wiaze oczywiscie z natychmiastowa kontrola. "Ograniczony" był dla mnie argument ze sie kupuje i sprzedaje z tym samym Vatem - to jest dla mnie niezrozumienie zasad dzialania podatku. A urazic faktycznie nie chcialem, bede sie jeszcze bardziej pilnowal w przyszlosci. spoko nie czuje sie urazony - sadze ze zasady dzialania Vatu kazdy kto dzialanosc prowadzi zna (lub powinien znac) i tylko cala ta sytuacja dla mnie jest chora - wciaz trzeba zonglowac by z jednej strony byc w zgodzie z przepisami a z drugiej jednak wychodzic na swoje ale sam przyznasz ze zwloka w zwrocie tych cholernych 15% to jednak w sumie kredytowanie posrednio klienta - ponosze koszty i przez co najmniej miesiac na kase czekam - ale spoko - kazdy jak widze stara sie jakos w tej nowej sytuacji zyc i utrzymac sie na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas matla 04.07.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 KaiM w 100% się z Tobą zgadzam. usługa + materiał=7%vat, a firmy budowlane, które twierdzą inaczej- mają do tego prawo,po prostu olejmy-mamy do tego prawo i wybierzmy te mądrzejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.07.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 KaiM w 100% się z Tobą zgadzam. usługa + materiał=7%vat, a firmy budowlane, które twierdzą inaczej- mają do tego prawo,po prostu olejmy-mamy do tego prawo i wybierzmy te mądrzejsze. masz po czesci racje ale czesto moze okazac sie, ze ten co uwzglednia ten cholerny VAT w wysokosci 22% okazuje sie i tanszy i czasem lepszy od tego co niby tylko 7 nalicza w dzisiejszej dobie przejsciowej sadze, ze jedynym tak naprawde porownaniem jest cena BRUTTO a nie netto chyba ze faktura gdzies tam sie ma zapodziac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDI-007 07.07.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Zgoda VAT na usługi budowlane wynosi 7% ale Vat na materiały o ile mi wiadomo wynosi 22% i tyle mam zamiar liczyć sobie od inwestorów nie jest to moje widzimisie czy próba naciągania inwestora ja z takim Vat-em kupuje materiał i z takim samym go sprzedaje a sposób w jaki rozliczam się z US to moja sprawa Wiem ze Inwestorzy chcieli by zapłacić 15% mniej ale to nie ja im dołożę tą różnicę nie wiem czy wiecie ze US Vat-u nie oddaje wykonawcy tylko pozwala go sobie odliczyć Znam Pana wypowiedzi Panie "Niezły" z innych postów, ale tym razem Pan przesadził skromnie mówiąc. Ma Pan rację twierdząc,że Pana sprawą jest to jak sią Pan rozlicza z US. ale twierdzenie "US Vat-u nie oddaje wykonawcy tylko pozwala go sobie odliczyć" jest dowodem na nieznajomość przepisów ( ewentualnie nie jest Pan VAT-owcem) bo tym nadpłatę Vat- US zwraca, a nie "pozwala sobie w kolejnym roku odliczyć. "TO ODLICZENIE MA DOTYCZYĆ PRYWATNYCH INWESTORÓW" Odnośnie pańskiego stanowiska "Vat na materiały o ile mi wiadomo wynosi 22% i tyle mam zamiar liczyć sobie od inwestorów" - obawiam się, że stosując swój zamiar w życiu zawodowym zmierza Pan ku poszerzeniu rzeszy bezrobotnych. Zyczę sukcesu na polu zawodowym, bądź wśród bezrobotnych. "PRAWA RYNKU SĄ BEZLITOSNE' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts