Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powrót 7 % ?????

Recommended Posts

a tak sie staralem jednak delikatnie napisac a jednak kogos ugryzło no.....

faktycznie patrze ze strony klienta ale sam prowadze dzialalnosc obracam Vatem i wiem jak on dziala. Faktycznie mozna czekac dlugo przy nadplacie az sie zrekompensuje ale mozna tez wystapic o zwrot i to szybszy - co sie wiaze oczywiscie z natychmiastowa kontrola.

"Ograniczony" był dla mnie argument ze sie kupuje i sprzedaje z tym samym Vatem - to jest dla mnie niezrozumienie zasad dzialania podatku. A urazic faktycznie nie chcialem, bede sie jeszcze bardziej pilnowal w przyszlosci.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a tak sie staralem jednak delikatnie napisac a jednak kogos ugryzło no.....

faktycznie patrze ze strony klienta ale sam prowadze dzialalnosc obracam Vatem i wiem jak on dziala. Faktycznie mozna czekac dlugo przy nadplacie az sie zrekompensuje ale mozna tez wystapic o zwrot i to szybszy - co sie wiaze oczywiscie z natychmiastowa kontrola.

"Ograniczony" był dla mnie argument ze sie kupuje i sprzedaje z tym samym Vatem - to jest dla mnie niezrozumienie zasad dzialania podatku. A urazic faktycznie nie chcialem, bede sie jeszcze bardziej pilnowal w przyszlosci.

spoko :) nie czuje sie urazony - sadze ze zasady dzialania Vatu kazdy kto dzialanosc prowadzi zna (lub powinien znac) i tylko cala ta sytuacja dla mnie jest chora - wciaz trzeba zonglowac by z jednej strony byc w zgodzie z przepisami a z drugiej jednak wychodzic na swoje

ale sam przyznasz ze zwloka w zwrocie tych cholernych 15% to jednak w sumie kredytowanie posrednio klienta - ponosze koszty i przez co najmniej miesiac na kase czekam - ale spoko - kazdy jak widze stara sie jakos w tej nowej sytuacji zyc i utrzymac sie na rynku

KaiM w 100% się z Tobą zgadzam. usługa + materiał=7%vat, a firmy budowlane, które twierdzą inaczej- mają do tego prawo,po prostu olejmy-mamy do tego prawo i wybierzmy te mądrzejsze.

masz po czesci racje ;) ale czesto moze okazac sie, ze ten co uwzglednia ten cholerny VAT w wysokosci 22% okazuje sie i tanszy i czasem lepszy od tego co niby tylko 7 nalicza

w dzisiejszej dobie przejsciowej ;) sadze, ze jedynym tak naprawde porownaniem jest cena BRUTTO a nie netto

chyba ze faktura gdzies tam sie ma zapodziac ;)

Zgoda VAT na usługi budowlane wynosi 7% ale Vat na materiały o ile mi wiadomo wynosi 22% i tyle mam zamiar liczyć sobie od inwestorów nie jest to moje widzimisie czy próba naciągania inwestora ja z takim Vat-em kupuje materiał i z takim samym go sprzedaje a sposób w jaki rozliczam się z US to moja sprawa Wiem ze Inwestorzy chcieli by zapłacić 15% mniej ale to nie ja im dołożę tą różnicę nie wiem czy wiecie ze US Vat-u nie oddaje wykonawcy tylko pozwala go sobie odliczyć

Znam Pana wypowiedzi Panie "Niezły" z innych postów, ale tym razem Pan przesadził skromnie mówiąc. Ma Pan rację twierdząc,że Pana sprawą jest to jak sią Pan rozlicza z US. ale twierdzenie "US Vat-u nie oddaje wykonawcy tylko pozwala go sobie odliczyć" jest dowodem na nieznajomość przepisów ( ewentualnie nie jest Pan VAT-owcem) bo tym nadpłatę Vat- US zwraca, a nie "pozwala sobie w kolejnym roku odliczyć. "TO ODLICZENIE MA DOTYCZYĆ PRYWATNYCH INWESTORÓW"

Odnośnie pańskiego stanowiska "Vat na materiały o ile mi wiadomo wynosi 22% i tyle mam zamiar liczyć sobie od inwestorów" - obawiam się, że stosując swój zamiar w życiu zawodowym zmierza Pan ku poszerzeniu rzeszy bezrobotnych.

Zyczę sukcesu na polu zawodowym, bądź :cry: wśród bezrobotnych. "PRAWA RYNKU SĄ BEZLITOSNE'